#28 Zgodnie z zapowiedzią do pojemnika trafiło 40g SAAZ Late - zapach po uchyleniu pokrywy - rewelacyjny!
uBrowar Wilczy prosperuje!
Collapse
X
-
#29 -AMBER AIPA III - 23.01.2015r.
ZASYP:
Wiedeński - 2 kg
Karmel jasny 150 - 0,5 kg
Ekstrakt WES jasny - 3,4kg
chmiel Mosaic 12%a-k - 50g
chmiel Centennial 10,2%a-k - 50g
chmiel Citra 13,3%a-k - 15g
chmiel Amarillo 9,1%a-k - 50g
Mech irlandzki - 5g
"Zacieranie":
- 70-67*C - 70min.
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Mosaic 30g
30min - Citra 15g + Amarillo 15g
50min - Centennial 15g
60min - Amarillo 15g + Mech + WESy
70min - Amarillo 20g
Wyszło 23l 16BLG - zadane starterem BRY-97.
Drożdże już pracują, a po uchyleniu pokrywy świetny chmielowy zapach! Wg. PPPP piwo ma mieć ok. 100 IBU, już zacieram łapki . Na cichą pójdą pozostałości chmielu: Centennial 35g i Mosaic 20g.
Comment
-
-
#30 -PILSNER - 31.01.2015r.
ZASYP:
Pizneński - 4kg
Monachijski - 1,5 kg
Karamel pils - 0,5 kg
Zakwaszający - 0,1 kg
Laktoza spożywcza - 0,25kg
chmiel Marynka - 28g
chmiel Hellertau Tradition - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 62*C - 40min.
- 72*C - 30min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Marynka 28g
35min - Hellertau 15g
50min - Hellertau 15g + Mech + laktoza
65min - Hellertau 20g
Wyszło 26l 12,8BLG - zadane starterem W34/70.
Obecnie stoi w lodówce, a drożdże powoli zabierają się do pracy.
Comment
-
-
#31
#31 -PILSNEREK 2 - 01.05.2015r.
ZASYP:
Pizneński - 3,6kg
Monachijski - 1,4 kg
Karamel pils - 0,65 kg
Pszeniczny - 0,5kg
Zakwaszający - 0,15 kg
chmiel Herkules 17,2 a-k - 20g
chmiel Hellertau Mittelfruch - 15g
chmiel Hellertau Tradition - 50g
chmiel Hellertau Gold - 30g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 64*C - 30min.
- 74*C - 35min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Herkules 20g
40min - Tradition 25g
55min - Tradition 25g + Mittelfruch 15g
70min - Gold 30g
Wyszło 27,5l 12,5BLG - zadane starterem FM31 (Bawarska dolina). To moje pierwsze spotkanie z drożdżami tej firmy - i jak narazie wszystko " na plus" - drożdże pomimo 5tygodni po terminie w litrowym starterze ruszyły po 48h. Byłem zdziwiony, gdy po 4dniach zajrzałem do pojemnika - piana zniknęła i fermentacja dobiegała ku końcowi , aczkolwiek 5BLG to troszkę za dużo. Piwo obecnie przelane na cichą (10.05) - w czasie przelewania degustacja również wypadła na duży "+".
Comment
-
-
#30
Degustacja #29 Amber AIPA:
W zapachu i smaku pięknie wyczuwalny aromat Mosaic. Niestety pomimo wysiłków nad prawidłowym przebiegiem fermentacji (po rozpoczęciu fermentacji przez 48h utrzymywałem temp. 22*C póżniej 18*C) piwo na tych drożdżach po raz kolejny mi się przgazowało. Dodatkowo poziom goryczki jest zbyt niski - albo moje kubki smakowe się poprzestawiały, albo chmiel zdążył utracić swoje cenne a-k. Jednak pomimo wad, za smak i aromat daje 4 z minusem
WASZE ZDROWIE
Comment
-
-
#32
#31 -ŻYTNIE - 16.07.2015r.
ZASYP:
Pizneński - 1,8 kg
Monachijski - 1,3 kg
Żytni - 2 kg
Pszeniczny - 0,4kg
Carramunich - 0,3 kg
chmiel Hellertau Gold - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 44*C - 20min.
- 64*C - 40min.
- 74*C - 20min
Gotowanie:
Całość 75min
15min - Gold 30g
60min - Gold 20g + MECH
Po degustacji mogę powiedzieć, że jestem odrobinę zaskoczony - to moje pierwsze piwo żytnie i z początku myślałem, że ma infekcję - jednak po tym jak się uleżało jest całkiem przyjemne - gładkie podobne w smaku do chleba z delikatną goryczką w tle.
Comment
-
-
#33
#33 -PILZNER- 25.10.2015r.
ZASYP:
Pizneński - 5,0 kg
Monachijski - 1 kg
Carapils - 0,5 kg
Zakwaszający - 0,15 kg
chmiel SAAZ - 100g
chmiel Marynka - 40g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 64*C - 35min.
- 72*C - 30min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Marynka 40g
45min - SAAZ 30g
55min - SAAZ 30g
65min - SAAZ 40g
Wyszło 28l BLG 13,75. Całość zadana solidnym starterem z W 34/70. Jest to kolejna odsłona PILSA w moim wykonaniu - w dotychczasowych cały czas czegoś mi brakowało i nie mogę stworzyć swojego ideału - i będę nadal szukał!
Comment
-
-
#33
19.11 PILZNER rozlany do butelek BLG 3,5. Po 5 miesiącach leżakowania muszę przyznać, że jestem zawiedziony - spodziewałem się lepszej warki - dość mało treściwa, z zarysowanym ale nie uderzającym profilem chmielowym. Po dłuższej degustacji wyczuwalny lekki posmak asfaltowy? Nie jestem do końca pewny... Trzeba jednak szukać dalej WASZE
Comment
-
-
#34
#34 -ŻAGIEW- 23.11.2015r.
ZASYP:
Pizneński - 1,8 kg
Wędzony - 1,8 kg
Wiedeński - 1,4 kg
Carrared - 1,0 kg
Melanoidynowy - 0,3kg
Sybilla - 100g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 67*C - 40min.
- 72*C - 30min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Sybilla 50g
45min - Sybilla 25g + mech
55min - Sybilla 10g
65min - Sybilla 15g
Wyszło 27L BLG 13,78. Po ponad 4 tygodniach fermentacji (drożdże W34/70) zabutelkowane 19.12 BLG 5. Ponieważ to moje pierwsze użycie czerwonego słodu to wydaje mi się, że dałem go za dużo - piwo w zamyśle miało posiadać piękną czerwoną barwę a wyszło w kolorze jasnej miedzi. Jednak smak jest dla mnie świetny - dobrze zbalansowana goryczka z treściwością i wysuwający się na pierwszy plan smak wędzony - o taką warkę chodziło.
Comment
-
-
#35 -Ciemne- 24.04.2016r.
ZASYP:
Pizneński - 3,3 kg
Monachijski - 1,2 kg
Carramunich - 0,7kg
Pszeniczny - 0,5kg
Melanoidynowy - 0,3kg
Carraroma - 0,25kg
Jęczmień prażony - 0,2kg
Ksylitol - 0,4kg
chmiel Hellertau Tradittion - 50g
chmiel Marynka - 40g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 64*C - 45min.
- 74*C - 20min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Marynka 40g
45min - Hellertau 25g
50min - Ksylitol + mech
60min - Hellertau 25g
Wyszło 27,5l BLG 13,4. Zadane drożdżami S-23. Ma to być słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo do grilla z wyczuwalną goryczką.
Comment
-
Comment