Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman
Wyświetlenie odpowiedzi
uBrowar Wilczy prosperuje!
Collapse
X
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziPrzy takim sposobie zacierania i prawie 14blg chcesz uzyskać "słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo" Jestem ciekaw efektu końcowego.
Comment
-
-
#36 -Russian Imperial Stout- 15.05.2016r.
ZASYP:
Pale ale - 5 kg
Carabohemian - 0,5 kg
Karmelowy jasny - 0,5kg
Pszeniczny - 0,5kg
Czekoladowy pszeniczny - 0,25kg
Jęczmień prażony - 0,5kg
ekstrakt słodowy jasny Gozdawa
chmiel Chellenger 8,3% a-k - 60g
chmiel EKG 4,8%a-k - 30g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 66-67*C - 90min.
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Chellenger 60g
40min - Ekstrakt
45min - EKG 30g + mech
Wyszło 24l BLG 21%. Zadane starterem z dwóch saszetek S-04. Mój pierwszy stout. Zabutelkowane 12.06 - zeszło do 8%. Obecnie w butelkach - próba organoleptyczna przeprowadzana niedawno wykazała ciekawe, treściwe piwo z mocno wyczuwalnymi aromatami palonymi i zdecydowaną goryczką pochodzącą od palonych słodów. Poziom nagazowania niewysoki. Piana gęsta i długoutrzymująca się.
Comment
-
-
#37 -Kolońskie - 14.08.2016r.
ZASYP:
Pilzneński - 5,0 kg
Pszeniczny - 1,0kg
Zakwaszający - 0,2kg
chmiel Hellertau Tradittion 4,5%a-k - 50g
chmiel Hellertau Gold 5,4%a-k - 20g
chmiel Herkules 17,1% a-k - 15g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 5min
- 64*C - 40min.
- 72*C - 30min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Herkules 15g
40min - H. Gold 20g
55min - H. Tradition 15g+ mech
65min - H. Tradition 15g
70min - H.Tradittion 20g
Wyszło 28l BLG 12,4. Zadane drożdżami S-33.
Niestety temp. w piwnicy jest dość wysoka - stąd temperatura fermentacji to 21*C - czas pokaże co będzie z tego piwa...
Comment
-
-
#38 -AIPA - 09.09.2016r.
ZASYP:
Pilzneński - 2,0 kg
Wiedeński - 3,0kg
Monachijski - 1,0kg
Karmel jasny - 0,6kg
chmiel Worrior 15,1%a-k - 30g
chmiel Mosaic 12%a-k - 70g
chmiel Centennial 10,2% a-k - 35g
Amarillo 8,9%a-k - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 5min
- 64*C - 40min.
- 72*C - 30min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Worrior 30g
40min - Mosaic 20g
50min - Amarillo 20g
55min - Cenntenial 35g
60min - Mosaic 20g + mech
65min - Amarillo 30g
70min - Mosaic 30g
Wyszło 23l BLG 15%. Zadane drożdżami S-33.
Zabutelkowane 01.10 BLG 4%. Po leżakowaniu mogę powiedzieć, że piwo całkiem ładnie się poukładało, chociaż po ilości dodanego chmielu powinno być lepsze. W zapachu ledwo wyvczuwalne cytrusy.W smaku owoce tropikalne, kwiaty. Goryczka mocna, długozalegająca. Piana obfita i pozostająca na szkle do końca.
Comment
-
-
#39 -MegaPilsik - 03.01.2017r.
ZASYP:
Pilzneński - 4,55 kg
Monachijski - 1,05kg
Carapils - 0,5kg
Zakwaszający - 0,2kg
chmiel Angus 10,02a-k - 100g
chmiel Vanguard 7,7a-k - 50g
chmiel Marynka 8% a-k - 25g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 56*C - 10min
- 64*C - 45min.
- 72*C - 20min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Marynka 25g
45min - Vanguard 50g
55min - Angus 30g+ mech
60min - Angus 30g
65min - Angus 40g
Wyszło 28,5l BLG 14,5. Zadane drożdżami GOZDAWA Czech Pilzner 18. To moje pierwsze spotkanie z tymi drożdżykami więc zobaczymy co i jak. Póki co goryczka super i mocny chmielowy aromat. W trakcie warzenia wykorzystałem Hop Spider, w który mój browar wyposażył się ostatnio i jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystkim czytającym życzę wszystkiego dobrego i samych udanych warek w 2017r. WASZE
Comment
-
-
Pora uzupełnić zapisy...
#40 -Ciemne II - 27.01.2017r.
ZASYP:
Pilzneński - 3,2 kg
Monachijski - 1,2 kg
Caramunich - 0,8kg
Pszeniczny - 0,5kg
Caraaroma - 0,25
Jęczmień prażony - 0,2
Ksylitol - 0,4kg
chmiel Marynka 7,9 a-k- 40g
chmiel Lubelski 3,05 a-k - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 5min
- 64*C - 45min.
- 74*C - 20min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Marynka 40g
40min - Lubelski 25g
50min - Ksylitol+ mech
60min - Lubelski 25g
Wyszło 27l BLG 14,5. Zadane drożdżami GOZDAWA Czech Pilzner 18 z warki 39. Warka przelana na cichą 07.02. Zabutelkowana 04.03 przy BLG 4,5. Uważam, że to jedna z moich najlepszych warek - nie było osoby która twierdziła żeby z piwem coś było nie tak - wzbudzało wręcz zachwyt. A i skończyło się bardzo szybko...
Comment
-
-
#41
#41 -CIEMNE III WESELNE - 15.08.2017r.
ZASYP:
Pilzneński - 3,2 kg
Monachijski - 1,2 kg
Caramunich - 0,2kg
Karmel jasny - 0,6kg
Pszeniczny - 0,5kg
Melanoidynowy - 0,3kg
Caraaroma - 0,25
Jęczmień prażony - 0,2
Ksylitol - 0,4kg
chmiel Chellenger 8,3 a-k- 35g
chmiel Lubelski 3,05 a-k - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 5min
- 64*C - 45min.
- 74*C - 20min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Chellenger 35g
40min - Lubelski 25g
60min - Ksylitol + mech
65min - Lubelski 25g
Wyszło 29l BLG 13,4. Zadane starterem S-23. Obecnie ładnie sobie fermentuje . Ponieważ poprzednia warka była taka dobra - obecna to prawie jej klon - mam nadzieję, że również wyjdzie rewelacyjnie. A ma być na 40 rocznicę ślubu WASZE
Comment
-
-
Warki #42-51
Witam
Ponieważ minęło trochę czasu od moich ostatnich wpisów (co nie znaczy, że w browarze nic się nie działo) trochę chronologii:
- warka #42 - AIPA Black - 29L BLG 15% - butelkowano 23.09.17r. BLG 6% - świetna AIPA z goryczką pochodzącą równiez od palonego jęczmienia. Obecnie zostało kilka butelek - świetnie zbilansowane.
- warka #43 - jasne weselne - 29,5l BLG 13,5% - butelkowano 07.10 BLG 5,7% - przyjemne, pijalne piwo o umiarkowanej goryczce i nachmieleniu,
- warka #44 - Ciemne IV - flagowy produkt mojego browaru - zawsze najszybciej schodzi i muszę coś mieć w piwnicy
- warka #45 - Jasne Americano - piwo w stylu ALE chmielone amerykańskimi chmielami - wyszła trochę za słaba goryczka - ale wszystkie Panie są zachwycone!
- warka #46 - Jasne Złote - typowy PILS czeski chmielony SAAZ i Bohemie - ładnie zbilansowane - niestety już się kończy
- warka #47 - Kolońskie - całkiem pijalne - jednak trochę złe warunki w piwnicy i fermentacja w 20*C w czasie burzliwej odniosły negatywne skutki - drożdże US-05 są jak dla mnie zbyt wyczuwalne.
- warka #48 - ALE Ameryka butelkowane 28.10.18r. - ponieważ mało było czasu to piwo z konserw WES i 0,5kg carapilsa i 0,5kg wiedeńskiego na US-05 - po ponad pół roku leżakowania jest dobrze ułożone - mocne nachmielenie dało ostrą goryczkę i mocny chmielowy aromat - prawie nie czuć ekstraktu
- warka #49 - Wędzone 29l BLG 12,1% - butelkowane 11.11.2018r. - z dodatkiem 0,75kg słodu Whiskey wędzonego torfem - jak dla mnie słabo wyczuwalna wędzoność, jednakże miło popijać je z kufla
- warka # 50 - jubileuszowa to flagowy produkt - czyli CIEMNE V - 29,5l BLG 13,5% butelkowane 04.12 BLG 3% - warka robiona na FM31 - bardzo udana.
- warka # 51 - pierwsza przy użyciu nowego sprzętu - BREW MONK z CP - jestem bardzo zadowolony z zakupu - można robić masę innych rzeczy bo gar sam się obsługuje
warka #51 - czerwone americano - z dodatkiem CARARED 27,5l BLG 11,5%, na drożdżach K-97 - obecnie stoi na cichej od 01.05.2019r. BLG zeszło do 3,5%
WASZE
Comment
-
-
warka #52
Witam.
Dnia 04.05.2019r powstaje kolejna warka przy użyciu BREW MONK:
#52 -PILSIK
ZASYP:
Pilzneński - 4,0 kg
Pszeniczny - 0,5kg
Melanoidynowy - 0,35kg
Carapils - 0,7kg
Whiskey wędzony torfem - 0,3kg
zakwaszający - 0,25kg
chmiel Agnus 9,49 a-a- 40g
chmiel Saaz 3,1 a-a - 100g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 10min
- 67*C - 50min.
- 74*C - 15min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Agnus - 40g
40min - Saaz - 30g
55min - Saaz 30g + mech
70min - Saaz 40g
Obecnie się gotuje.
Comment
-
-
#52
Zadane drożdze gozdawa pomimo uwodnienia nie wystartowały... dołożyłem drugie opakowanie.... i dalej nic. I skonczyły sie mi drożdże dolnej fermentacji. Na szczęście CP stanęło na wysokości zadania i w trzecim dniu (piątek) do pojemnika trafiły uwodnione s-23. Obecnie (sobota) w pojemniku piękna piana - mam nadzieję że to drożdże, a nie infekcja. Jednak trzeba uważać na drożdże, które są 6 miesięcy po terminie, szkoda że tak późno czyta się daty przydatności....
Comment
-
-
#53
Celem uzupełnienia:
#53 - Porter
ZASYP:
Wiedeński - 1,7kg
Monachijski - 2,5kg
Melanoidynowy - 0,3kg
Czekoladowy jasny - 0,5kg
Caramunich I - 0,45kg
Carafa special I- 0,25kg
Karmel jasny - 0,5kg
pils - 1,65kg
Black - 0,25kg
WES jasny - 1,7kg
chmiel Marynka - 70g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 10min
- 67*C - 45min.
- 74*C - 20min
Gotowanie:
Całość 75min
20min - Marynka - 50g
55min - Marynka 20g + mech + WES
Wyszło 25,5l BLG 18,5 (straszna lipa - ale trochę za grubo ześrutowałem). Zadane gęstwą w warki 52. Zabutelkowane 16.07. Obecnie leżakuje BLG końcowe 6%.Last edited by Darkman; 2020-01-02, 11:46.
Comment
-
-
#54
W dniu 11.08 powstała warka #54 - KOŹLAK
ZASYP:
Pilzneński - 2,5 kg
Monachijski - 2,5kg
Carapils - 0,5kg
Caramunich - 0,5kg
Karmel jasny - 0,4kg
Melanoidynowy - 0,3kg
chmiel Marynka 10,5 a-a- 30g
chmiel Angus 9,49 a-a - 40g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 10min
- 65*C - 40min.
- 72*C - 20min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Marynka- 30
40min - Angus - 40g
55min - mech
Wyszło 26,5l BLG 15%. Zadane strterem W34/70.
Zabutelkowane 08.09 Blg końcowe 4%.
Bardzo udana warka - piękny ciemnobrązowy kolor, słodowość oraz przyjemna goryczka.
Comment
-
Comment