#55
Jedziemy dalej po dłuższej przerwie:
28.12.2019r. - #55 CIEMNE VI
ZASYP:
Pilzneński - 2,9 kg
Monachijski - 0,85kg
Caramunich I - 0,5kg
Karmel jasny - 0,7kg
Caraaroma - 0,25kg
Melanoidynowy - 0,3kg
Pszeniczny - 0,5kg
Jęczmień prażony - 0,4kg
Ksylitol - 0,4kg
chmiel Iunga 11 a-a- 40g
chmiel Lubelski 4,2 a-a - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 10min
- 67*C - 50min.
- 72*C - 15min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Iunga - 40g
35min - Lubelski - 25g
45min - mech
60min - Lubelski 25g
Wyszło 27l BLG 13,5%. Zadane starterem S-23. Obecnie fermentuje.
Jedziemy dalej po dłuższej przerwie:
28.12.2019r. - #55 CIEMNE VI
ZASYP:
Pilzneński - 2,9 kg
Monachijski - 0,85kg
Caramunich I - 0,5kg
Karmel jasny - 0,7kg
Caraaroma - 0,25kg
Melanoidynowy - 0,3kg
Pszeniczny - 0,5kg
Jęczmień prażony - 0,4kg
Ksylitol - 0,4kg
chmiel Iunga 11 a-a- 40g
chmiel Lubelski 4,2 a-a - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
- 55*C - 10min
- 67*C - 50min.
- 72*C - 15min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Iunga - 40g
35min - Lubelski - 25g
45min - mech
60min - Lubelski 25g
Wyszło 27l BLG 13,5%. Zadane starterem S-23. Obecnie fermentuje.
Comment