Zawsze mnie zadziwiają przepisy na koźlaka ze sporą dawką chmielu dla aromatu. Nie twierdzę, że będzie niedobre, ale koźlak ma pachnieć słodowo i karmelowo, odświeżający aromat chmielu trochę nie pasuje
Pierwszy raz pozwoliłem sobie zajrzeć do fermentatora podczas burzliwej. Byłem ciekaw czy zobaczę ciekawą pianę czy coś w tym stylu. Poza małą ilością drożdży nic nie zaobserwowałem - szkoda. Powąchałem piwko, zamyśliłem sie głeboko i czym prędzej zamknąłem wieko fermentatora.
A na zdjęciu pierwsze uwarzone piwko, trochę mętne ale bardzo mi smakuje. O dziwo goryczka bardzo wyblakła, aczkolwiek nadal wyczuwalna na finiszu
Warka 4 zatrzymała się na 4 albo 5º BLG raz balingometr wskazywał 4 raz 5 . W smaku dominuje goryczka, jednakże są wyczuwalne posmaki karmelu, po kilku miesięcznym okresie leżakowania, gdy się uleży wyjdzie smaczne piwko.
Zachciało mi się Portera, akurat będzie gotowy na święta...
Przepis z wiki zmodyfikowany Warka 5 Porter Bałtycki
Skład:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1,6 kg
Słód karmelowy jasny 0,5 kg
Śłód karmelowy ciemny 0,4 kg
Słód Carafa 0,2 kg
Słód Carahell 0,2 kg
Chmiel Marynka, szyszka 40g
Chmiel Lubelski, szyszka, 20 g
Zacieranie
52°C 15min
62°C 35min
72°C 30min
do 75°C i filtracja
Gotowanie 150min!!w jakimś czasie wrzucona marynka a potem lublin
Cóż, by osiągnąć 22 blg musiałem tak długo gotować, wysładzałem do 5blg aż żal było przestać. Nie wiedziałem do ilu wysładzać ale wydawało się dość rozsądną granicą.
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Szyszki to najlepszy sposób na chmielenie. Nie zostaje tyle brudu co po granulacie, oraz nie ma tej sztuczności. Jakoś jak widzę coś skompresowanego to zawsze mam obawy czy to 100% naturalne.
Z resztkami po chmieleniu radzę sobie w prostu sposób, przecedzając brzeczkę przez sitko. W ten sposób nie zostają żadne resztki niewykorzystanej brzeczki. Zastosowałem tą metodę w poprzednim piwie i po burzliwej na dnie fermentatora były śladowe ilości chmielu. Nie wiem czy przeszkadzały by one w zbieraniu gęstwy, ale było ich na prawdę niewiele.
Koźlak ostatecznie osiągnął 5blg. Smak mnie zadowala, już teraz aromat chmielu ustąpił i czuć znacznie bardzie pozostałe aromaty, na razie ciężko mi sprecyzować co tam jest ze względu na małą wiedzę oraz niewielką ilość testowanej próbki.
Do refermentacji zostanie dodana glukoza w ilości 200g na 27l. 14,5 blg -> 5blg. Jutro rozlew.
Porter obecnie zszedł do 9 blg a jego smak był intrygujący. Analogicznie jednak jak w przypadku prawie koźlaka nie wnikałem jakie smaki pojawiły się, jeszcze będzie na to czas.
Porter zostanie na co najmniej kolejny tydzień w temp 12°C. Chciałbym by zszedł jeszcze troszeczkę ale czy to jest w ogóle możliwe? Jakoś piwa leniwie schodzą z blg w mojej piwniczce
Ok dam 130. Cierpliwości mam wiele szczególnie, że dopiero teraz moja pierwsze piwo - Pilsner jest znacznie lepszy niż 3 miesiące temu (teraz ma 6miesięcy), a została jeszcze skrzyneczka!
Jednak w originale było 150g na 20l. Dlatego obliczyłem 200g.
Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-12-14, 23:54.
Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
2. Fermentator z rurką 33l
3. Aerometr
4. Łyga
5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
6. Filtrator z oplotu
7. Jodowy...
Witam, zrobiłem już parę warek z gotowców, teraz chciałbym zrobić coś ze słodów. I tu pytanie odnośnie filtracji. Mam pare kadzi BA, z jednej chce zrobić filtr. Jakiej wielkości otwory zrobić. Przeczytałem że 1,8mm, bądź 1 mm - czy 1mm to nie za mało a czy 1,8mm to nie za dużo :-)....
nie wiem czy dobry dział na ten temat wybrałem - w razie czego proszę o przeniesienie.
Warzyłem dzisiaj po raz trzeci piwo w stylu Grodziskie.
Poprzednie dwa razy były jak najbardziej udane, zero problemów, piwa wyszły wręcz rewelacyjnie.
Tym...
Comment