Dziś nic nie było tak jak być powinno, a wyszło lepiej niż gdy było jak wszystko było jak być powinno. Zacieranie jakieś nietypowe, przeoczyłem jeden przystanek. Nawarzyłem piwa za dużo by pomieścić w garze Niby od nadmiaru głowa nie boli a jednak.
Warka 7 Bohemian Dunkel
Skład:
Słód pilzneński 3,1 kg
Słód monachijski 3 kg
Słód Caramunich II 0,9 kg
Słód Carafa Special I 0,27kg
Chmiel Magnum, szyszka 38g
Chmiel Lubelski, szyszka, 80 g
Zacieranie
55°C 10min
62°C 0 min
72°C 75min
Gotowanie 60 min
Wyszło 30l 15,5 blg zadane drożdżami w34/70 z poprzedniej warki tj. Warka 6 Pils. Miało być 12blg ale gar wypełnił się gdy wysłodziny miały jeszcze 4 blg.
Przyczyną braku jednej przerwy był rozlew Portera Bałtyckiego.
Został dziś zabutelkowany i powędrował do dołka na długo.
Mocno dociśnięte kapsle zawdzięczam Grifo HD. Warto zainwestować w dobrą kapslownicę. Przyspiesza to kapslowanie, zero zniszczeń, kapsluje wszystko, nie trzeba nic regulować. Komfort pracy na najwyższym poziomie. Warta swojej ceny.
Zabutelkowałeś portera 22 blg po miesiącu fermentacji? Przy dolnej fermentacji zasada jest taka: fermentacja główna - co najmniej tyle dni, ile blg, fermentacja cicha - tradycyjnie ze 2 tygodnie, a najlepiej dłużej. Jak u Ciebie było i do ilu blg zeszło - z opisu na et. wygląda, że do ok. 7 blg - słabo. Jesteś pewien, że fermentacja się skończyła?
Większość receptur z wiki nie schodziło poniżej 7blg.
Dodam, że u mnie temp były ciut wyższe co na pewno wpłynęło na szybszą fermentację.
Dodatkowo przy przelaniu na cichą piwo już miało 7blg i nic się dalej nie zmieniło.
19dni burzliwa
14 cicha
Czyli wszystko w normie prawie
Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-01-12, 14:16.
Etykiety do warki 6 i 7. Jak trudno zrobić coś trzymającego się kupy... wyszło tylko takie coś... może kiedyś zrobię coś wartego uwagi, na razie musi starczyć.
Comment