Nad Brdą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 224

    #61
    Warka 8 Bursztynowe

    S
    kład:
    • Słód pilzneński 3,5 kg
    • Słód monachijski 1,5 kg
    • Słód Caramber 0,7 kg
    • słód Carapils 0,4
    • Chmiel Marynka, szyszka ok 50g
    • Chmiel Lubelski, szyszka, 35 g
    Zacieranie
    • 52°C 15min
    • 63°C 30min
    • 72°C 45min
    Gotowanie 60min
    • 0' Marynka 25g
    • 30'Marynka 25g
    • 50' Lubelski 35g
    Wyszło 27l 14 blg zadane drożdżami Saflager s23

    Fermentacja potrwa w temp 10°C

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #62
      W warce nr 7 (bohemian dunkel) pojawił się dziwny posmak, taki sam jak przy warce nr2. Ziemistość? Może to drożdże, ponieważ to próbka po zlewaniu. Co prawda odstała 2 dni, aż drożdże opadną, a następnie przelałem do butelki 1L z patentem. Odstała 3 tygodnie i postanowiłem spróbować. Stała w temp ok 19-20 C.
      Niepokoi mnie to trochę bo nie wiem skąd ten posmak się bierze. Był najbardziej widoczny w warce nr 2, która była bardzo mętna i warce 3 też mętnawej. W następnych było ok.

      Pils (warka nr 6) wyszedł bardzo dobry i powoli zaczynam opróżniać buteleczki.
      Porter też smakuje wyśmienicie.
      Bursztynowe beż zarzutów.
      Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-04-07, 23:05.

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        #63
        Warka 9 Pszenica

        Czas powrócić do warzenia po sporej przerwie. W magazynie znalazło się 75kg surowca, które powinno starczyć na dłuższy czas. Nigdy nie byłem przekonany do pszenicy, obawiałem się filtracji jednak przełamałem się w końcu i postanowiłem ją zrobić. Pora wydaje się idealna, temp są sprzyjające, a chęć zgaszenia pragnienia wielka.

        W trakcie przygotowywania wiaderka do wysładzania, zorientowałem się, że nie ma filtratora z oplotu (tak to jest jak nie robi się w domu tylko „na wyjeżdzie”). Niestety pierwszy etap zacierania był już rozpoczęty. Odwiedziłem Castorame co spowodowało, że przerwa białkowa trwała bardzo długo, nie wiem czy to wpłynie na piwo, mam nadzieje, że będzie wszystko ok.

        Przepis wzięty od użytkowniczki Marusia.

        Warka 9 Pszenica

        Skład
        :
        • Pilzneński 2 kg
        • Pszeniczny 3 kg
        • Karmelowy jasny 0,6 kg
        • Chmiel Lubelski, szyszka, 25 g
        Zacieranie
        • 42°C(42-> 35->63) 180min
        • 63°C 20min
        • 73°C 30min
        Gotowanie 60min
        • 0' Lubelski 25g
        Wyszło 29l 13 blg zadane drożdżami WB06

        Zadałem temp 21°C , wydaje mi się optymalna.
        Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-07-21, 23:36.

        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          #64
          Warka 4 Koźlak (Bock)

          Cóż z koźlakiem to ma mało wspólnego. Jednak piwo wyszło rewelacyjne. Jest to zdecydowanie najlepsze piwo jakie uwarzyłem. Będę próbował powtórzyć to piwo ponownie. Dodam jednak więcej chmielu bo ciutke mi tu brakuje.

          Pszeniczne pachnie ładnie bananami w smaku już jest dobre.

          Ach jak to przyjemnie pić własne piwo... Jestem w wniebowzięty :P
          Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-07-25, 00:43.

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #65
            Ile tego cukru do pszenicznego?
            Każdy daje inaczej, a widełki są ogromne. Postanowiłem dać średnią z tych wszystkich jakie znalazłem i na oko zamierzam dać 4g na butelkę. Nie wiem jeszcze do ilu dofermentowało ale na tych drożdżach powinno być poniżej 2blg.

            Na chwilę obecną zamierzam dodać 205g na 29l.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #66
              Tak będzie dobrze, ja daję do pszenicy 200 g na podobną ilość piwa - to jest do szybkiego spożycia, zatem ma się szybko i porządnie nagazować
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • LeoxxX
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.03
                • 224

                #67
                Curacao w Bydgoszczy niedostępne

                Comment

                • JakubS
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.05
                  • 2

                  #68
                  Jesli kombinujesz do wita to daj zwykla skorke od pomaranczy i tez bedzie ok. Btw. w warzelni na wyspie cos sie poprawilo czy dalej lipa?

                  Comment

                  • LeoxxX
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 224

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JakubS Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jesli kombinujesz do wita to daj zwykla skorke od pomaranczy i tez bedzie ok. Btw. w warzelni na wyspie cos sie poprawilo czy dalej lipa?
                    Bez zmian , ale za kilka lat pojawi im się konkurencja.

                    Płatki pszenne wreszcie zakupione, żeby było śmieszniej w sklepie 300m od domu

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
                      Płatki pszenne wreszcie zakupione, żeby było śmieszniej w sklepie 300m od domu
                      Najciemniej bywa pod latarnią
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • LeoxxX
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 224

                        #71
                        Pszeniczka.
                        Wszytsko poza trwałaścią piany ok.
                        Attached Files

                        Comment

                        • LeoxxX
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 224

                          #72
                          Jubileusz

                          Warka 10 Witbier

                          Skład
                          :
                          • Pilzneński 3 kg
                          • Pszeniczny 0,75 kg
                          • Płatki pszenne 1,2 kg
                          • Płatki owsiane 0,6 kg
                          • Mąka pszenna 0,3kg
                          Zacieranie
                          • 65°C 100min
                          • 73°C 30min
                          Gotowanie 60min
                          • 0 min - Marynka szyszka 50g
                          • 45 min - curacao 10g, skórka pomarańczy, kolendra 11g
                          • 55 min - curacao 10g, skórka pomarańczy, kolendra 11g
                          Wyszło 29l 14blg. Przy rozlewie dodam wody by ogólnie było 12 blg. Zadana drożdzami Brewferm Blanche.

                          Jest mega mętne znacznie bardziej niż pszeniczka. Myslę, że spokojnie przyda się 2 tygodnie cichej.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-08-11, 18:51.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #73
                            Nie dolewaj wody przy butelkowaniu bo mam wrażenie, że wtedy długo będzie czuć w piwie "surową wodę"
                            Raczej teraz dolej. W piwach długo leżakowanych ta "woda" jakoś się układa z czasem ale witek jest piwem na szybko i nie będzie to dobre.

                            Edit: A witek 12 blg to jakiś mocarz...
                            Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-08-12, 21:31.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • LeoxxX
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.03
                              • 224

                              #74
                              Przepis z wiki Dori, przepis zakłada osiągniecie blg na poziomie 12.
                              Dodam wodę przy przelewaniu na cichą. Teraz pewnie nie ma jak, piana zajęła resztę objętości fermentatora.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-08-12, 23:40.

                              Comment

                              • LeoxxX
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 224

                                #75
                                IPA

                                Warka 11 IPA

                                Skład:
                                • Pale Ale 6 kg
                                • Monachijski 0,9 kg
                                • Carapils 0,4 kg
                                Zacieranie
                                • 68°C 60min
                                • 76°C 10min
                                Gotowanie 60min
                                • 0 min - Marynka szyszka 50g
                                • 15 min - Marynka szyszka 40g Lubelski szyszka 20g
                                • 40 min - Marynka szyszka 20g Lubelski szyszka 20g
                                • 60 min - Lubelski Szyszka 25g
                                Wyszło 28l 17,5blg


                                Zadano drożdzami Danstar Nottingham

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X