Witam
Uwarzyłem piwo. Obyło się bez większych problemów... w sumie nie było żadnych, poza brakiem jodowego wskaźnika skrobi w bydgoskich aptekach. Cóż mam nadzieje, że przez to nie będzie problemów ^^.
Najbardziej bałem się filtracji, lecz ona poszła bardzo sprawnie, bez problemów z zatykaniem się czegokolwiek.
Zrobiłem Pils bohemski 12º BLG. Wyszło 20 l 13 BLG, a więc pozytywnie . Tutaj niestety problemik mały. Najpierw zamówiłem właśnie Pilsa potem chciałem coś górnej fermentacji ale spakowali tak szybko, że nie zdarzyłem ;p. Temperatura w piwnicy nie powinna przekraczać 13ºC. Jednak jak bezie cieplej pewnie w dzień będzie ciut więcej.... man nadzieje, że piwo będzie pijalne.
Jedyne co może budzić moją wątpliwość to goryczka, która wydaje mi się zdecydowanie za mocna... ale zobaczymy co z tego będzie.
Visca el Barca!
Uwarzyłem piwo. Obyło się bez większych problemów... w sumie nie było żadnych, poza brakiem jodowego wskaźnika skrobi w bydgoskich aptekach. Cóż mam nadzieje, że przez to nie będzie problemów ^^.
Najbardziej bałem się filtracji, lecz ona poszła bardzo sprawnie, bez problemów z zatykaniem się czegokolwiek.
Zrobiłem Pils bohemski 12º BLG. Wyszło 20 l 13 BLG, a więc pozytywnie . Tutaj niestety problemik mały. Najpierw zamówiłem właśnie Pilsa potem chciałem coś górnej fermentacji ale spakowali tak szybko, że nie zdarzyłem ;p. Temperatura w piwnicy nie powinna przekraczać 13ºC. Jednak jak bezie cieplej pewnie w dzień będzie ciut więcej.... man nadzieje, że piwo będzie pijalne.
Jedyne co może budzić moją wątpliwość to goryczka, która wydaje mi się zdecydowanie za mocna... ale zobaczymy co z tego będzie.
Visca el Barca!
Comment