Nad Brdą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #16
    Recommended fermentation temperature: 15-24ºC

    I pewnie mówisz o temperaturze otoczenia, brzeczka zazwyczaj ma o ten 1-2 stopnie więcej.

    A tak przy okazji 11blg->5blg to jeszcze nie jest ok, to nawet nie jest połowa, mam nadzieję, że to piwo jeszcze jest na burzliwej?

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #17
      Oczywiście, że jest na burzliwej. Sobota będzie siódmym dniem fermentacji, a ze względu na niską temp. na cichą zleję w poniedziałek.

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        #18
        Warka 2

        Przelane na cichą... zapomniałem sprawdzić BLG w smaku nijakie.

        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          #19
          Warka 2

          Warka 2 zatrzymała się na 5º BLG. Trochę dużo, ale stała 9 dni, a od 5 dni nie zmieniła swojego odfermentowania. Poniewż temp. są wysokie zniosłem do piwnicy gdzie jest na cichej w temp 14-16ºC

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #20
            Dlaczego nie można edytować ostatniego swojego posta!!?

            Piwo smakuje lepiej czuć w zapachu i smaku słodować. Mega mętne

            Comment

            • LeoxxX
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 224

              #21
              Obie warki trafiły do butelek... wreszcie
              Teraz czekać

              Comment

              • LeoxxX
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.03
                • 224

                #22
                Warka 3

                Belgijskie Pale Ale

                Skład:
                • Słód Pale ale
                • Słód Monachijsk
                • Słód Biscuit
                • Słód Cara
                • Chmiel goryczkowy, granulat, 20 g
                • Chmiel aromatyczny, granulat, 20 g
                Zacieranie
                • 65°C 20min
                • 70°C 60min
                • Dodano Biscut i Care 20min
                Gotowanie 60min
                • 15' goryczkowy 20g
                • 50' aromatyczny 20g
                Wyszło około 20l 12 blg zadane drożdżami Safale S-04 (1/2 torebki)


                Przy okazji degustacja warki 1. O dziwo nagazowanie jest już akceptowalne, musze ogarnąc dołek i przenieść w 10°C. Jestem zadowolony bo piwo mi po prosu smakuje wyczuwalna goryczka. Dość treściwe. Piękna piana!! Utrzymała się do końca, a przy nalewaniu była czystego białego koloru, ach piknie
                Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-06-11, 17:30. Powód: A co nie można?

                Comment

                • LeoxxX
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 224

                  #23
                  Nie bulka

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przy okazji degustacja warki 1. O dziwo nagazowanie jest już akceptowalne, musze ogarnąc dołek i przenieść w 10°C. Jestem zadowolony bo piwo mi po prosu smakuje wyczuwalna goryczka. Dość treściwe. Piękna piana!! Utrzymała się do końca, a przy nalewaniu była czystego białego koloru, ach piknie
                    A czemu sie dziwisz że dobre?! Przecież koledzy pisali, że będzie dobre

                    Ps. Co to znaczy w piwowarstwie "ogarnąć dołek"?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • LeoxxX
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 224

                      #25
                      W budynku na narzędzia i rożne rupiecie jest dół ok 2,5m głęboki. Panuje tam temp ok 10°C (na samym dnie). Gdy włożę tam skrzynki i przykryje czymś izolującym na pewno będzie 10°C.

                      Warka nr 2 jest koloru brązowego, pijalna ale nic specjalnego, zawsze była mętna nie wyklarowała się na cichej. Coś spierniczyłem niestety ale nie wiem co, wszystko przebiegało ok.

                      Warka nr3 pracuje ładnie w piwnicy w temp 16-18°C. Tz mam taka nadzieje, bo nie otwierałem wieka.

                      Comment

                      • LeoxxX
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 224

                        #26
                        Piwo leniwie zeszło do 5º BLG. Przelane na cichą.

                        Comment

                        • LeoxxX
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 224

                          #27
                          Warka 3

                          Wareczka 3 została rozlana. W smaku taka jak by ziemista? Mam nadzieje, że czas i gaz zrobi swoje. Na cichej niżej już nie dofermentowało pozostało na 5º BLG.

                          Natomiast Warka 1 jest bardzo udana. Najlepsza jest piana, nigdy takiej gęstej nie widziałem, w żadnym piwie. Spory kożuch utrzymuje się do końca. Jedynie wyczuwalne są lekko drożdże.

                          Warka 2 nadal jest słaba i pewnie taka pozostanie, jeszcze jakiś czas zostawie w 20ºC potem przeniosę do zimnego, niech dojrzewa


                          W niedalekiej przyszłości do mikro-browaru zamierzam zakupić śrutownik i zrobić odpowiednie zapasy.

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            #28
                            Słody zakupione, warki zaplanowane. W sumie 8. Po 4 górnej i dolnej fermentacji. Chociaż, chyba nie będę miał warunków do fermentacji górnej. Przy sprzyjających okolicznościach max temp to 20°C w dzień. Ale najwyżej zrobi się jakiegoś dolniaka. W sumie ok45kg słodów z czego najwięcej pilzneńskiego i monachijski oraz 17 innych.

                            Browar dorobił się pierwszego loga oraz śrutownika !!
                            Attached Files
                            Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-11-13, 23:55.

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              #29
                              To ja czekam na otwarcie mini browaru, bo z takim logo to można rynek podbijać

                              Comment

                              • LeoxxX
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 224

                                #30
                                Warka 4 Koźlak

                                Po długiej przerwie, głównie związanej z poszukiwaniami śrutownika, zrobiłem kolejną warkę. Śrutownik stołowy Brewferm spisuje się bardzo dobrze - śrutuje.
                                Znowu rozszczelniło się połączenie węża z chłodnicą. Muszę zrobić jakąś szybkozłączkę, bo kiedyś przez tą usterkę zakazi się warka.
                                Uwodnione drożdże dodałem do brzeczki o temp 25C. Mam nadzieje, że to nie za wysoko jak na dolniaki i wszystko będzie ok. Fermentacja powinna przebiec w temp 10-13C.

                                Przepis z wiki zmodyfikowany
                                Warka 4 Koźlak

                                S
                                kład:
                                • Słód pilzneński 3,5 kg
                                • Słód monachijski 2 kg
                                • Słód karmelowy jasny 0,5 kg
                                • Słód Caramber 0,3 kg
                                • Chmiel Magnum, szyszka ok 30g
                                • Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
                                Zacieranie
                                • 50°C 15min
                                • 63°C 45min
                                • 72°C 45min
                                Gotowanie 60min
                                • 10' Lubelski 40g
                                • 60' Magnum ok 30g
                                Wyszło 26l 15 blg zadane drożdżami Saflager 30/74
                                Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-11-20, 00:10.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X