Nad Brdą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Zawsze mnie zadziwiają przepisy na koźlaka ze sporą dawką chmielu dla aromatu. Nie twierdzę, że będzie niedobre, ale koźlak ma pachnieć słodowo i karmelowo, odświeżający aromat chmielu trochę nie pasuje
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #32
      Taki był przepis na wiki. Proponowali zmniejszyć ale ostatecznie zapomniałem o tym.

      Mała korekta... chmiel lubelski też w szyszkach a nie jak napisane w granulacie.

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        #33
        Ach popełniłem błąd miało być znacznie mniej chmielu.... zobaczymy co wyjdzie.
        Nie wiem dlaczego dałem 40g szyszek... jakieś niedopatrzenie...

        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          #34
          Pierwszy raz pozwoliłem sobie zajrzeć do fermentatora podczas burzliwej. Byłem ciekaw czy zobaczę ciekawą pianę czy coś w tym stylu. Poza małą ilością drożdży nic nie zaobserwowałem - szkoda. Powąchałem piwko, zamyśliłem sie głeboko i czym prędzej zamknąłem wieko fermentatora.


          A na zdjęciu pierwsze uwarzone piwko, trochę mętne ale bardzo mi smakuje. O dziwo goryczka bardzo wyblakła, aczkolwiek nadal wyczuwalna na finiszu
          Attached Files

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #35
            Warka 4 zatrzymała się na 4 albo 5º BLG raz balingometr wskazywał 4 raz 5 . W smaku dominuje goryczka, jednakże są wyczuwalne posmaki karmelu, po kilku miesięcznym okresie leżakowania, gdy się uleży wyjdzie smaczne piwko.

            Comment

            • LeoxxX
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 224

              #36
              Warka 5 Porter Bałtycki

              Zachciało mi się Portera, akurat będzie gotowy na święta...

              Przepis z wiki zmodyfikowany
              Warka 5 Porter Bałtycki

              S
              kład:
              • Słód pilzneński 4 kg
              • Słód monachijski 1,6 kg
              • Słód karmelowy jasny 0,5 kg
              • Śłód karmelowy ciemny 0,4 kg
              • Słód Carafa 0,2 kg
              • Słód Carahell 0,2 kg
              • Chmiel Marynka, szyszka 40g
              • Chmiel Lubelski, szyszka, 20 g
              Zacieranie
              • 52°C 15min
              • 62°C 35min
              • 72°C 30min
              • do 75°C i filtracja
              Gotowanie 150min!!w jakimś czasie wrzucona marynka a potem lublin

              Cóż, by osiągnąć 22 blg musiałem tak długo gotować, wysładzałem do 5blg aż żal było przestać. Nie wiedziałem do ilu wysładzać ale wydawało się dość rozsądną granicą.

              Wyszło 17l 22 blg zadane drożdżami Saflager S-23

              Zastanawia mnie czy wsytarczy jedna saszetka, temp fermetnacji ok 12°C.
              Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-12-03, 19:59.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #37
                Lepsza by była gęstwa do tak mocnych piw.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • LeoxxX
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 224

                  #38
                  Zapewne tak, ale nie mam skąd wziąć. W oryginalnym przepisie były właśnie te drożdże i dlatego postanowiłem zrobić PB.

                  Comment

                  • LeoxxX
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 224

                    #39
                    Szyszki to najlepszy sposób na chmielenie. Nie zostaje tyle brudu co po granulacie, oraz nie ma tej sztuczności. Jakoś jak widzę coś skompresowanego to zawsze mam obawy czy to 100% naturalne.

                    Z resztkami po chmieleniu radzę sobie w prostu sposób, przecedzając brzeczkę przez sitko. W ten sposób nie zostają żadne resztki niewykorzystanej brzeczki. Zastosowałem tą metodę w poprzednim piwie i po burzliwej na dnie fermentatora były śladowe ilości chmielu. Nie wiem czy przeszkadzały by one w zbieraniu gęstwy, ale było ich na prawdę niewiele.

                    Comment

                    • LeoxxX
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 224

                      #40
                      Koźlak ostatecznie osiągnął 5blg. Smak mnie zadowala, już teraz aromat chmielu ustąpił i czuć znacznie bardzie pozostałe aromaty, na razie ciężko mi sprecyzować co tam jest ze względu na małą wiedzę oraz niewielką ilość testowanej próbki.

                      Do refermentacji zostanie dodana glukoza w ilości 200g na 27l. 14,5 blg -> 5blg. Jutro rozlew.

                      Porter obecnie zszedł do 9 blg a jego smak był intrygujący. Analogicznie jednak jak w przypadku prawie koźlaka nie wnikałem jakie smaki pojawiły się, jeszcze będzie na to czas.
                      Porter zostanie na co najmniej kolejny tydzień w temp 12°C. Chciałbym by zszedł jeszcze troszeczkę ale czy to jest w ogóle możliwe? Jakoś piwa leniwie schodzą z blg w mojej piwniczce

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        Jak dasz tyle glukozy to się przegazuje, zanim dojrzeje - takie piwo musi trochę poleżakować. Daj 130 g, najwyżej 150 g.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • LeoxxX
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 224

                          #42
                          Ok dam 130. Cierpliwości mam wiele szczególnie, że dopiero teraz moja pierwsze piwo - Pilsner jest znacznie lepszy niż 3 miesiące temu (teraz ma 6miesięcy), a została jeszcze skrzyneczka!

                          Jednak w originale było 150g na 20l. Dlatego obliczyłem 200g.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-12-14, 22:54.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            W jakim oryginale?

                            Piwa dolnej fermentacji zawsze potrzebują mniej glukozy do nagazowania, niż piwa górnej fermentacji. Ta wartość, którą podałeś pasuje do górnej.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • LeoxxX
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.03
                              • 224

                              #45
                              Zabutelkowane. Pierwsze piwo z etykietami. Dodane 140g glukozy.
                              Piwo poczeka w 15-18°C 2 dni a potem na długo do dołka w temp. 10°C.
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X