Nad Brdą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 224

    #46
    Do Pilsa jakie drożdże będą lesze:
    - s-23
    - w34/70

    ?

    skład pilzneński 6kg carrahel 0,3 kg

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #47
      Warka 6 Pils

      Przepis z wiki zmodyfikowany
      Warka 6 Pils

      S
      kład:
      • Słód pilzneński 6 kg
      • Słód Carahell 0,3 kg
      • Słód zakwaszajacy 0,2 kg
      • Chmiel Marynka, szyszka 30g
      • Chmiel Lubelski, szyszka, 52 g
      Zacieranie
      • 52°C 10min
      • 62°C 35min
      • 72°C 40min
      • do 76°C i filtracja
      Gotowanie 60 min

      Wyszło 27l 14 blg zadane drożdżami w34/70


      Trochę słaba wydajność. Muszę nad tym popracować, po poprzednich warkach byłem zadowolony gdyż osiągnąłem ok 75% a tu słabiutko.

      Burzliwą planuje ponad 14 dni w temp 12°C

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        #48
        Warka 5 Porter Bałtycki

        Warka 5(porter) zatrzymała się na 7blg i została przelana na cichą. Pilsnerek wesoło sobie bulgocze, więc nawet do niego nie zaglądałem.

        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          #49
          Warka 7 Bohemian Dunkel

          Dziś nic nie było tak jak być powinno, a wyszło lepiej niż gdy było jak wszystko było jak być powinno. Zacieranie jakieś nietypowe, przeoczyłem jeden przystanek. Nawarzyłem piwa za dużo by pomieścić w garze Niby od nadmiaru głowa nie boli a jednak.

          Warka 7 Bohemian Dunkel


          S
          kład:
          • Słód pilzneński 3,1 kg
          • Słód monachijski 3 kg
          • Słód Caramunich II 0,9 kg
          • Słód Carafa Special I 0,27kg
          • Chmiel Magnum, szyszka 38g
          • Chmiel Lubelski, szyszka, 80 g
          Zacieranie
          • 55°C 10min
          • 62°C 0 min
          • 72°C 75min
          Gotowanie 60 min

          Wyszło 30l 15,5 blg zadane drożdżami w34/70 z poprzedniej warki tj. Warka 6 Pils. Miało być 12blg ale gar wypełnił się gdy wysłodziny miały jeszcze 4 blg.
          Przyczyną braku jednej przerwy był rozlew Portera Bałtyckiego.
          Został dziś zabutelkowany i powędrował do dołka na długo.

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #50
            Zapomniałem o mandarynkowym pils`ie. Blg zatrzymało się na 4 i został przelany na cichą.

            Comment

            • Konrad_
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.11
              • 115

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
              Zabutelkowane. Pierwsze piwo z etykietami. Dodane 140g glukozy.
              Piwo poczeka w 15-18°C 2 dni a potem na długo do dołka w temp. 10°C.
              jakiej używasz kapslownicy ? Ja używam ręcznej, ale tak ładnie nie dociska kapsli jak u Ciebie widać na fotkach

              Comment

              • LeoxxX
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.03
                • 224

                #52
                Mocno dociśnięte kapsle zawdzięczam Grifo HD. Warto zainwestować w dobrą kapslownicę. Przyspiesza to kapslowanie, zero zniszczeń, kapsluje wszystko, nie trzeba nic regulować. Komfort pracy na najwyższym poziomie. Warta swojej ceny.

                Comment

                • LeoxxX
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 224

                  #53
                  Warka % Porter Bałtycki

                  Nigdy z plastyki nie byłem dobry, poza malowaniem drzew i domków. Dlatego moje etykiety są słabe, ale są
                  Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-01-12, 12:00.

                  Comment

                  • LeoxxX
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 224

                    #54
                    oto ona
                    Attached Files

                    Comment

                    • Konrad_
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.11
                      • 115

                      #55
                      Niezła, ale widzę jeden błąd. mamy już 2012 tego dnia butelkowałem też Kolsha
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Konrad_; 2012-01-12, 12:13.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #56
                        Zabutelkowałeś portera 22 blg po miesiącu fermentacji? Przy dolnej fermentacji zasada jest taka: fermentacja główna - co najmniej tyle dni, ile blg, fermentacja cicha - tradycyjnie ze 2 tygodnie, a najlepiej dłużej. Jak u Ciebie było i do ilu blg zeszło - z opisu na et. wygląda, że do ok. 7 blg - słabo. Jesteś pewien, że fermentacja się skończyła?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • LeoxxX
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 224

                          #57
                          http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C...%B3bel_(pieron)

                          28 dni

                          http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C...iowski_(sziszi)

                          30 dni


                          Większość receptur z wiki nie schodziło poniżej 7blg.
                          Dodam, że u mnie temp były ciut wyższe co na pewno wpłynęło na szybszą fermentację.
                          Dodatkowo przy przelaniu na cichą piwo już miało 7blg i nic się dalej nie zmieniło.


                          19dni burzliwa
                          14 cicha

                          Czyli wszystko w normie prawie
                          Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-01-12, 14:16.

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            #58
                            Etykiety do warki 6 i 7. Jak trudno zrobić coś trzymającego się kupy... wyszło tylko takie coś... może kiedyś zrobię coś wartego uwagi, na razie musi starczyć.
                            Attached Files

                            Comment

                            • LeoxxX
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.03
                              • 224

                              #59
                              ***KOMENTARZ USUNIĘTY zgodnie z ACTA***

                              Comment

                              • LeoxxX
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 224

                                #60
                                Wreszcie udało się przelać na cichą warkę 7! Pomimo tak długiej fermentacji burzliwej zszedł do zaledwie 6blg.

                                Warka 6, Pils został zabutelkowany 24 stycznia z dodatkiem 160g glukozy - prawie 30g cukru

                                W sobotę kolejne gotowanie piwa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X