Nad Brdą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 224

    #76
    IPA 11

    Piwo odfermentowało z 17,5 blg do ok 4-4,5 blg. Przelałem na cichą dodając 50g Lubelskiego w szyszkach.

    Czy chmiel może być przez cały okres cichej? Ok 2 tygodnie?

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #77
      Belgian Pale Ale 12 i 13

      Warka 12 i 13 Belgian Pale Ale

      Skład:
      • Pale Ale 4,4 kg
      • Monachijski 1,75 kg
      • Abbey Malt 0,55 kg
      • Carabelge 0,35 kg
      Zacieranie
      • 64°C 30 min
      • 73°C 45 min
      Gotowanie 60min
      • 30 min - Lubelski szyszka 95g
      Wyszło 35l 13 blg


      Podzieliłem na dwie warki, które zadała innymi drożdżami.
      • Safale S-04
      • Safbrew S-33
      Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-10-13, 20:20.

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        #78
        IPA rozlana do butelek w 70% Zabrakło kapsli, mam nadzieje, że piwku nic się nie stanie i wytrzyma do jutra rana. Dodałem 155g cukru na 25l

        Belgian Pale Ale:
        S-04 zeszły do 4blg natomiast s-33 zatrzymały się na 6blg. Zostawię jeszcze ze 2 dni i jak nie zejdzie niżej przeleję na cichą.
        W smaku dość znacząca różnica, ale ocenię dopiero po cichej. Piwo na S-04 wydaje się bardziej owcowe - lepsza oraz znacznie bardziej klarowne.
        Temperatura pomieszczenia, w którym fermentowały piwa to 18C (chyba troszkę mało).
        Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-10-22, 21:23.

        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          #79
          Warki zostały rozlane z dodatkiem 5g cukru na litr. Safale s-04 (warka 13) ostatecznie zeszły do 3,5 blg natomiast Safbrew S-33(warka 12) do 4,5 blg.

          Dodatkowa 4 butelki to mieszanka obu warek w stosunku 50/50, taki mały eksperyment

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #80
            Planuje zrobić trzy warki pod rząd na drożdzach Wyeast XL 2206 Bavarian Lager. Starter już pracuje.
            Taki zestaw piwo będzie ok?

            Pilsa
            Koźlaka
            Portera Bałtyckiego

            Comment

            • LeoxxX
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 224

              #81
              Jutro pierwsze piwo z seri trzech. Pilsner. Mam nadzieje, że ze sterterem wszytsko ok
              Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-12-27, 02:05.

              Comment

              • LeoxxX
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.03
                • 224

                #82
                Warka 15 Pils

                Skład:
                • Pilzneński 5 kg
                • Carapils 0,5 kg

                Zacieranie
                • 53°C 10min
                • 63°C 30min
                • 73°C 30min
                • 78°C

                Gotowanie 60min
                • 15 min - Marynka szyszka 60g (2011) Saaz granulat ( ;( niestety) 100g


                Wyszło 25l 12blg

                Zadałem drożdzami Drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager. Starter zrobiony w Sobotę tj. 22.12.2012
                Mam pewne obawy czy starter wyszedł tak jak powinien, ale pachniał ok.
                Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2012-12-27, 22:01.

                Comment

                • LeoxxX
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 224

                  #83
                  Warka 16 Koźlak

                  Warka 16 Koźlak

                  Skład:
                  • Pilzneński 5,85 kg
                  • Monachijski 2,6 kg
                  • Karmel jasny 0,4 kg
                  • Karmel ciemny 0,25 kg
                  • Caraamber 0,32 kg
                  • Carared 0,15

                  Zacieraie:
                  • 53°C 15min
                  • 63°C 30min
                  • 73°C 15min
                  • 78°C

                  Gotowanie 60min
                  15 min - Magnum grnulat 50g
                  45 min - Lubelski szyszka 20g (2012)

                  Wyszło 36l 17blg

                  Zadałem drożdzami Drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager zpoprzedniej warki Pils.
                  Podzieliłem warkę na dwie części, drugą zadałem S-23.

                  Comment

                  • LeoxxX
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 224

                    #84
                    Warka 17 Porter Bałtycki

                    Warka 17 Porter Bałtycki

                    Skład:
                    • monachijski ciemny Steinbach 1,6kg
                    • wiedeński Steinbach 3,0kg
                    • pilzneński Strzegom 4,0kg
                    • karmelowy ciemny 0,25kg
                    • Caraaroma 0,25kg
                    • Caramunich I 0,25kg
                    • Carafa Special II 0,25kg
                    • czekoladowy III Litovel 0,1kg

                    Zacieranie
                    • 53°C 15min
                    • 63°C 40min
                    • 73°C 30min
                    • 78°C

                    Gotowanie 60min
                    • 60 min - Marynka szyszka 50g (2011) Lomik granulat ( ;( niestety) 50g


                    Wyszło 25l 22blg

                    Zadałem drożdzami Drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager z poprzedniej warki Koźlak.

                    Comment

                    • LeoxxX
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 224

                      #85
                      Pils(15) osiągnął 3blg i ma zniewalający zapach chmielu Saaz

                      Koźlak(16WB) na płynnych Wyeast 2206 Bavarian Lager zatrzymał się na 4 blg.
                      Natomiast koźlak(16S) na S-23 5blg. W tym monecie, zdecydowanie wygrywają płynne drożdże, na suchych jest lekko mdławy, oraz o ponad tydzień zajęło im zejście do 5blg.

                      Porter Bałtycki aktualnie zszedł do 8blg ale jest dopiero w połowie cichej.

                      Comment

                      • LeoxxX
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 224

                        #86
                        Mam nadziej, że tak długa cicha pilsa i koźlaka nie wpłynie negatywnie na piwo. Brak czasu na rozlanie ich podowduje moje obawy.

                        Comment

                        • LeoxxX
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 224

                          #87
                          Pilsner ma niesamowita pianę, tak gęstej piany jeszcze nie widziałem. Normalnie jak bita śmietana. Mam nadzieje, że to nie sprawka jakiegoś zakażenia. W smaku ok, chmiele robią swoje
                          Attached Files

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            #88
                            A tu piekna pianka
                            Attached Files

                            Comment

                            • LeoxxX
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.03
                              • 224

                              #89
                              Warka 18 AIPA - error

                              Smuteczek

                              Niestety to piwo nie będzie udane. Nie udało się hydrolizować skrobi, wynik próby cały czas był pozytywny. Nie wiem czemu tak się stało, wsypałem słody w temp 71°C, wówczas zacier obniżył swoją temp do 65°C. Podgżałem do 68°C i taką temp utrzymywałem przez godzinę, mieszając co jakis czas. Następnie podgrzałem do 76°C cały czas mieszając oczywiście i zostawiłem w tej temp na 15 min. Chciałem już podgrzewać do 78°C gdy naszło mnie zrobić próbę jodową. I tu zdziwienie, pozytywna. Zostawiłem zacier jeszcze na kolejne 45°C nie podgrzewając go. Osiągnął temp. 72°C. Po pozytywnej próbie jodowej postanowiłem dłużej już nie czekać, podgrzałem do 78°C i wysładzanie.

                              Piwo oczywiście bardzo mętne. Wydajność na poziomie 60% jest oczywiście rozczarowująca.

                              Jeżeli miałbym wskazać jakąś przyczynę takiego stanu rzeczy to stosunek wody do słodu, który wynosił 3:1, podczas gdy zazwyczaj stosowałem 4:1 4,5:1.

                              Czy istnieje jakieś wytłumaczenie, czemu tak się stało ?

                              Warka 18 AIPA


                              Skład:
                              • Pale ale 7kg
                              • monachijski 0,85 kg
                              • Carapils 0,4kg
                              Zacieranie
                              • 68°C 60min
                              • 76°C 60min (w przepisie 15 min ale zje*****)
                              Gotowanie 60min
                              • 60min Amarillo 30g
                              • 30min Amarillo 30g
                              • 15min Amarillo 40g
                              • 15min Cascade 50g
                              • 1min Cascade 50g
                              Wyszło 30l 16blg

                              Zadałem drożdzami Danstar Nottingham - Ale Yeast oraz US-05
                              Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2013-09-29, 19:35.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10789

                                #90
                                Sprawdzałeś termometr?
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X