kmieciu warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kmieciu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.02
    • 33

    kmieciu warzy

    O warzeniu myślałem już od dłuższego czasu ale dopiero kilka tygodni temu, po powtórnym obejrzeniu filmu Beer Wars oraz programu Brew Masters, postanowiłem, dosyć myślenia czas na działanie .

    Kilka tygodni czytania forum, od czego zacząć co kupić, ile to kosztuje ?
    Miesiąc temu nastąpił zakup, postanowiłem zacząć od razu od zacierania.
    Trochę się wykosztowałem, trzeba było kupić garnek, niezbędne przyrządy, fermentory, zestawy ześrutowane oraz literaturę.

    Pierwsze warzenie miało miejsce 29 marca.

    Warka nr 1:

    Górna fermentacja Pale Ale 12*Blg
    * Słód pilzneński 2,5 kg
    * Słód monachijski 1,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 35 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    * Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast - Waga: 11,5g

    Pierwsza przerwa 61*-63* 30 min
    Druga przerwa 71*-73* 30 min
    Chmielenie 60 min

    Zwarty i gotowy przystąpiłem do warzenia według receptury dołączonej do zestawu
    Woda w kranie miała 70*C także po wlaniu jej do kadzi zaciernej i po wsypaniu słodu temperatura była idealna na pierwszą przerwę.
    Pod koniec drugiej przerwy utopiłem jedyny termometr jaki miałem, wziąłem więc termometr z pieca CO . Był on mało dokładny i chyba przesadziłem trochę z temperaturą na koniec, przekroczyła 80*c.
    Temperatura gotowania na oko, płomień był za mocny i dużo wody odparowało.
    Zapachy podczas chmielenia cudowne, mógł bym mieć taki zapach w domu cały czas .
    Jak pech to pech, nie zmierzyłem Blg bo balingometr pękł podczas prób w menzurce także nie wiem jak była gęstość brzeczki.

    Słodów w sumie było 4 kg użyłem 12l wody do zacierania i 13l do wysładzania.
    Filtracja i wysładzanie poszło bardzo szybko, chyba nawet za szybko.
    Wydaje mi się, że gotowałem za mocno i użyłem za małej ilości wody do zacierania, po przelaniu do fermentora było tylko 14l.

    Chłodzenie w zamkniętym fermentorze w pomieszczeniu bez ogrzewania, w którym było około 0*c od 22 do 8. Od początku zacierania do wyniesienia fermentora minęły 4 godziny.Drożdże dodane rano z torebki prosto do fermentora.

    Tydzień fermentacji burzliwej, tydzień cichej 13 kwietnia rozlew do butelek. I tu wychodzą następne braki sprzętowe, brak wagi, glukoza dodana na oko
    Po dziesięciu dniach praktycznie brak nagazowania. Użyłem butelek kapslowanych oraz z krachlą i zostanę przy tych kapslowanych z krachlą jest za dużo zabawy.

    To wszystko jeśli chodzi o pierwszą warkę.
  • kmieciu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.02
    • 33

    #2
    Warka 2

    Minęły dwa miesiące i pięć warek od pierwszego warzenia. Pale Ale już prawie wypite zostało 9 butelek, piękny ciemnobursztynowy kolor , lekkie nagazowanie i mocna goryczka, szkoda że tak mało go wyszło.


    Warka nr 2: 05.04.2011

    Górna fermentacja Żytnie 12*Blg
    * Słód żytni 2,2 kg
    * Słód pilzneński 1 kg
    * Słód monachijski 0,8 kg*
    * Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
    * Drożdże Safbrew WB-06

    Zacieranie 14l wody
    Pierwsza przerwa 49*-63* 15 min
    Druga przerwa 61*-63* 30 min
    Trzecia przerwa 71*-73* 20 min
    Wysładzanie 6+6+3
    Chmielenie 60 min

    Chłodzenie w zamkniętym fermentorze na dworze, wyszło 17 litrów.

    Burzliwa 7 dni
    Cicha 7 dni
    Rozlew 21.04.2011 około 16 litrów

    Z dotychczasowych warek to piwo najmniej mi smakuje. Małe nagazowanie, w smaku trochę jak ciemna pszenica jednak dużo kwaśniejsze.

    Comment

    • kmieciu
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.02
      • 33

      #3
      Warka 3 Grodziskie

      Warka nr 3 Grodziskie 8*Blg : 13.04.2011

      Górna fermentacja
      * Słód pszeniczny 1,30 kg
      * Słód wędzony 0,70 kg
      * Słód pilzneński 0,50 kg
      * Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
      * Safbrew S-33

      Zacieranie 10l wody
      Pierwsza przerwa 69* 75 min

      Wysładzanie 4+4+4
      Chmielenie 35g 60min
      15g 15min

      Chłodzenie w zamkniętym fermentorze na dworze, wyszło 17 litrów.

      Burzliwa 7 dni
      Cicha 7 dni
      Rozlew 27.04.2011 około 16 litrów

      Comment

      • kmieciu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.02
        • 33

        #4
        Warka 4

        Warka nr 4: 14.04.2011

        Górna fermentacja Witbier 11,5*Blg
        * słód pilzneński 2 kg
        * pszenica niesłodowana ześrutowana 1,8 kg
        * płatki owsiane 0,4 kg
        * kolendra 15 g
        * Curaçao 20 g
        * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
        * Safbrew S-33

        Zacieranie 16l wody
        Pierwsza przerwa 61*-63* 30 min
        Druga przerwa 71*-73* 45 min
        Wysładzanie 3 x 4l
        Chmielenie 60 min
        Kolendra 10 min
        Curacao 10 min

        Chłodzenie w zamkniętym fermentorze w pomieszczeniu bez ogrzewania, 16 litrów.

        Burzliwa 6 dni
        Cicha 7 dni
        Rozlew 27.04.2011 około 14 litrów

        Nie miałem moździerza i musiałem rozbijać Curacao trzonkiem noża, średnio to wyszło, w kotle wylądowały duże kawałki skórki.
        Podczas przelewania po chmieleniu wciągnąłem trochę Curacao i kolendry do fermentora.
        Podczas picia też trzeba uważać.

        Comment

        • kmieciu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.02
          • 33

          #5
          Warka 5_ 6 Zbóż

          Warka nr 5: 25.04.2011

          Górna fermentacja 6 Zbóż
          * Słód wiedeński 2,25 kg
          * Słód pszeniczny 1,25 kg
          * Słód płaskurkowy 0,25 kg
          * Słód owsiany 0,25 kg
          * Słód orkiszowy 0,25 kg
          * Słód żytni 0,25 kg
          * Chmiel Marynka, granulat 15 g
          * Chmiel Lubelski, granulat 15 g
          * Drożdże: Safbrew T-58

          Zacieranie 23l wody
          44*-48* 10 min
          52*-55* 10 min
          61*-63* 35 min
          71*-73* 30 min

          Wysładzanie 3x4l
          Chmielenie Marynka 60 min
          Lubelski 15 min


          W końcu kupiłem sitko, którego użyłem do filtracji podczas przelewania po chmieleniu. We wcześniejszych warkach dosyć dużo chmielin dostało się do fermentora.
          20 litrów. Chłodzenie eksperymentalne w lodówce 100*-30* _ 10 godzin.
          Z powodu wysokiej temperatury w pokoju fermentacja odbywa się w lodówce, nie kupiłem jeszcze sterownika do lodówki ale z tego co widzę znakomicie utrzymuje temperaturę na stałym poziomie 16*-18*. Wystarczy raz na kilka dni na chwilę włączyć chłodzenie.

          Na dzień dzisiejszy to wszystko, niedługo kupię kilka następnych zestawów surowców jednak jeszcze nie wiem co to będzie.

          Comment

          • kmieciu
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.02
            • 33

            #6
            Wpisałem złą datę warki nr 5 prawidłowa to 25 czerwca.
            Strasznie mi się przeciąga ta warka, nie miałem czasu i była dwa tygodnie na burzliwej, teraz czekam na glukozę i zanim ją rozleję to miną dwa tygodnie na cichej.
            Mam nadzieje, że nie będzie problemów z zakażeniem, cały czas fermentor stoi w lodówce.

            Comment

            • kmieciu
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.02
              • 33

              #7
              W poprzednim poście znowu wpisałem złą datę.
              Prawidłowa to 25 maja. Prawie po miesiącu fermentacji zabutelkowałem w końcu warkę nr5, wyszły 34 butelki.
              Mogło być 38, trochę się rozlało część wypiłem.

              Właśnie zaczynam zabawę z 6 warką Belgian Pale Ale 12*Blg

              Comment

              Przetwarzanie...
              X