Elvisowe piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elvispres
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 50

    #16
    warka nr3

    Kolejna partia słodów została kupiona, więc powstała

    warka nr 3, 01-07-2011
    Hefeweizen 13Blg

    zasyp
    pszeniczny - 2,5kg
    pilzneński - 1,5kg

    zacieranie
    45* - 15min
    55* - 15min
    63* - 40min
    73* - 30min
    78* - 10min mash out

    chmiel
    lubelski 50g (chyba za dużo jak na tak delikatne piwo), gotowanie 60 minut
    25g po 10min
    15g po 30min
    10g na koniec

    po gotowaniu wyszło 23 litry brzeczki o mocy 13Blg, 21l wylądowało w fermentorze razem z drożdżami WB06, a 2l w lodówce jako rezerwa do refermentacji.
    To beer or not to beer?

    Comment

    • Elvispres
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 50

      #17
      Pszeniczne zabutelkowałem 13.07, czyli po 12 dobach fermentacji.
      Bardzo mocno odfermentowało, przy rozlewie miało 1,5 Blg. Pachnie cudownie, w smaku mocno wytrawne, czuć wyraźnie smaczki goździkowo-bananowe. Właściwie to wyraźnie czuć goździki, bo banany przykrywa mocna goryczka, zobaczymy co będzie za dwa tygodnie - powinna złagodnieć
      Refermentacja z użyciem rezerwy. Ostatecznie po mierzeniu blg, smakowaniu zielonego piwa i rozlewaniu wkoło wyszło 42 butelki.
      To beer or not to beer?

      Comment

      • Elvispres
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 50

        #18
        Dawno nic nie pisałem, więc czas nadrobić zaległości. Po poprzednich warkach pozostało tylko wspomnienie, a od ostatniego mojego wpisu popełniłem dwie warki.

        warka nr 4, 24.07.2011
        Pale Ale

        piwo z surowców dołączonych do zestawu startowego z CP. Nie miałem razem z surowcami instrukcji warzenia tego konkretnego piwa, więc zrobiłem po swojemu (czyli nie do końca zgodnie ze stylem ):

        zasyp
        nieznany

        zacieranie
        62* - 25 minut
        72* - 40 minut
        podgrzanie do 78* i filtracja

        chmielenie
        gotowanie 60 minut
        20g marynka - od początku
        15g lubelski - 30 minut
        15g lubelski - 5 minut

        Wyszło z tego 18 litrów brzeczki 11,5 Blg, drożdże DanstarNottingham.
        Fermentacja w temp. 19*C - burzliwa 9 dni, cicha 18 dni, blg 2,5
        rozlew 20.08.2011 z dodatkiem 115g cukru.

        Pierwsza butelka spróbowana po tygodniu - nagazowanie prawie zerowe, w smaku takie sobie. Za to po trzech tygodniach piwo było już bardzo dobre
        Pewnie zgodność ze stylem jest minimalna, ale najważniejsze że jest smaczne i świetnie gasi pragnienie (goryczka wyszła dosyć mocna, chociaż i tak pewnie słabsza niż powinna być).

        warka nr 5, 3.08.2011
        pszeniczne drugie

        zasyp
        pszeniczny - 2kg
        pilzneński - 1,8kg
        karmelowy ciemny - 0,2kg

        zacieranie
        40* - 30 minut
        50* - 10 minut
        62* - 20 minut
        72* - 40 minut

        chmielenie
        gotowanie 60 minut
        15g lubelski na 30 minut
        10g lubelski na 5 minut

        Po gotowaniu zostało 19,5 litra o gęstości 12 Blg - zadane gęstwą wb-06.

        Fermentacja 11 dni, rozlew z dodatkiem 135g cukru.
        To beer or not to beer?

        Comment

        Przetwarzanie...
        X