Elvisowe piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elvispres
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 50

    #16
    warka nr3

    Kolejna partia słodów została kupiona, więc powstała

    warka nr 3, 01-07-2011
    Hefeweizen 13Blg

    zasyp
    pszeniczny - 2,5kg
    pilzneński - 1,5kg

    zacieranie
    45* - 15min
    55* - 15min
    63* - 40min
    73* - 30min
    78* - 10min mash out

    chmiel
    lubelski 50g (chyba za dużo jak na tak delikatne piwo), gotowanie 60 minut
    25g po 10min
    15g po 30min
    10g na koniec

    po gotowaniu wyszło 23 litry brzeczki o mocy 13Blg, 21l wylądowało w fermentorze razem z drożdżami WB06, a 2l w lodówce jako rezerwa do refermentacji.
    To beer or not to beer?

    Comment

    • Elvispres
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 50

      #17
      Pszeniczne zabutelkowałem 13.07, czyli po 12 dobach fermentacji.
      Bardzo mocno odfermentowało, przy rozlewie miało 1,5 Blg. Pachnie cudownie, w smaku mocno wytrawne, czuć wyraźnie smaczki goździkowo-bananowe. Właściwie to wyraźnie czuć goździki, bo banany przykrywa mocna goryczka, zobaczymy co będzie za dwa tygodnie - powinna złagodnieć
      Refermentacja z użyciem rezerwy. Ostatecznie po mierzeniu blg, smakowaniu zielonego piwa i rozlewaniu wkoło wyszło 42 butelki.
      To beer or not to beer?

      Comment

      • Elvispres
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 50

        #18
        Dawno nic nie pisałem, więc czas nadrobić zaległości. Po poprzednich warkach pozostało tylko wspomnienie, a od ostatniego mojego wpisu popełniłem dwie warki.

        warka nr 4, 24.07.2011
        Pale Ale

        piwo z surowców dołączonych do zestawu startowego z CP. Nie miałem razem z surowcami instrukcji warzenia tego konkretnego piwa, więc zrobiłem po swojemu (czyli nie do końca zgodnie ze stylem ):

        zasyp
        nieznany

        zacieranie
        62* - 25 minut
        72* - 40 minut
        podgrzanie do 78* i filtracja

        chmielenie
        gotowanie 60 minut
        20g marynka - od początku
        15g lubelski - 30 minut
        15g lubelski - 5 minut

        Wyszło z tego 18 litrów brzeczki 11,5 Blg, drożdże DanstarNottingham.
        Fermentacja w temp. 19*C - burzliwa 9 dni, cicha 18 dni, blg 2,5
        rozlew 20.08.2011 z dodatkiem 115g cukru.

        Pierwsza butelka spróbowana po tygodniu - nagazowanie prawie zerowe, w smaku takie sobie. Za to po trzech tygodniach piwo było już bardzo dobre
        Pewnie zgodność ze stylem jest minimalna, ale najważniejsze że jest smaczne i świetnie gasi pragnienie (goryczka wyszła dosyć mocna, chociaż i tak pewnie słabsza niż powinna być).

        warka nr 5, 3.08.2011
        pszeniczne drugie

        zasyp
        pszeniczny - 2kg
        pilzneński - 1,8kg
        karmelowy ciemny - 0,2kg

        zacieranie
        40* - 30 minut
        50* - 10 minut
        62* - 20 minut
        72* - 40 minut

        chmielenie
        gotowanie 60 minut
        15g lubelski na 30 minut
        10g lubelski na 5 minut

        Po gotowaniu zostało 19,5 litra o gęstości 12 Blg - zadane gęstwą wb-06.

        Fermentacja 11 dni, rozlew z dodatkiem 135g cukru.
        To beer or not to beer?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 21:57
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 11:28
        • krzysztoft
          Problem z piwem pszenicznym (błędny odczyt Blg)
          krzysztoft
          Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
          2019-06-07, 19:52
        • bastion
          Chorwacja, Hvar, Petricevo Setaliste 8, Vunetovo Craft Beer.
          bastion
          Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
          2021-10-15, 22:43
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...