warka nr3
Kolejna partia słodów została kupiona, więc powstała
warka nr 3, 01-07-2011
Hefeweizen 13Blg
zasyp
pszeniczny - 2,5kg
pilzneński - 1,5kg
zacieranie
45* - 15min
55* - 15min
63* - 40min
73* - 30min
78* - 10min mash out
chmiel
lubelski 50g (chyba za dużo jak na tak delikatne piwo), gotowanie 60 minut
25g po 10min
15g po 30min
10g na koniec
po gotowaniu wyszło 23 litry brzeczki o mocy 13Blg, 21l wylądowało w fermentorze razem z drożdżami WB06, a 2l w lodówce jako rezerwa do refermentacji.
Kolejna partia słodów została kupiona, więc powstała
warka nr 3, 01-07-2011
Hefeweizen 13Blg
zasyp
pszeniczny - 2,5kg
pilzneński - 1,5kg
zacieranie
45* - 15min
55* - 15min
63* - 40min
73* - 30min
78* - 10min mash out
chmiel
lubelski 50g (chyba za dużo jak na tak delikatne piwo), gotowanie 60 minut
25g po 10min
15g po 30min
10g na koniec
po gotowaniu wyszło 23 litry brzeczki o mocy 13Blg, 21l wylądowało w fermentorze razem z drożdżami WB06, a 2l w lodówce jako rezerwa do refermentacji.
Comment