Lubocheńskie warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwoszka89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.09
    • 7

    Lubocheńskie warzenie

    Jakiś tydzień temu (12.05.) rozpoczęłam swoją przygodę z piwem domowym na pierwszy strzał poszło:

    Koelsch 12BLG

    - słód pilzneński Weyermann 3,7 kg,
    - słód pszeniczny Weyermann 0,5 kg,
    - chmiel Hallertau Spalt Select 60 g (granulat),
    - drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 11,5 g,

    Zacieranie zgodnie z instrukcją (mnie więcej :P)
    30' 66*C
    15' 72*C

    Niestety nie zmierzyłam BLG. Po tygodniu przelane na cichą 4BLG utrzymywało się ponad dobę.

    Zasięgnęłam rady i potrzymam 2tyg na cichej i w butelki. Zobaczymy...ale w smaku już co raz fajniejsze

    I chyba wezmę się za Sweet Stouta, bo surowce już mam teraz tylko troche czasu trzeba znaleźć.
  • Darkman
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 133

    #2
    Gratuluję podjęcia trafnej decyzji od rozpoczęcia przygody z domowym piwkiem od zacierania!!! Życzę samych smacznych piw i dużo czasu na ich warzenie , Twoje

    Comment

    • piwoszka89
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.09
      • 7

      #3
      (nie) dziękuje

      Wszystko zakupione więc w przyszłym tygodniu czas na Sweet Stouta
      Trzymajcie kciuki

      Comment

      Przetwarzanie...
      X