Witam!
Jestem po uwarzeniu pierwszej warki (od razu poszedłem na głęboką wodę - z zacieraniem). Jak dotąd wydaje się, że wszystko jest w porządku, ale mam kilka wątpliwości.
Składniki:
- słód Pale Ale Weyermann 2,7kg
- słód Monachijski typ I Weyermann 0,8kg
- słód Carared Weyermann 0,5kg
- palony jęczmień Weyermann 0,05kg
- chmiel goryczkowy Marynka - 20g
- chmiel aromatyczny Lubelski 30g
- drożdże Safale S-04 - 11,5g
Zacieranie:
- infuzyjne 67'C - 60 min
- podgrzanie do 72'C - negatywna próba skrobi (delikatnie żółta plama)
- podgrzanie do 76'C
Filtracja:
- kadź filtracyjna
- 30 min odstania przed filtracją
- pierwsze 0,5l przelane do powrotnej filtracji
- wysładzanie 4,0l
Chmielenie:
- doprowadzenie do wrzenia (ok. 45 min)
- po 5 min chmiel Marynka
- po 30 min chmiel Lubuski i jęczmień palony
Drożdże:
- rozpuszczone w 0,3l wody ~25'C
- wlane do brzeczki w temp. ~28'C
Efekt końcowy:
- ~10,5 Blg
No i wątpliwości:
- nigdzie nie znalazłem informacji, kiedy mam dodać jęczmień; moment wybrałem na chłopski rozum (dobry wybrałem?)
- fermentacja przebiega w temp. 23'C; nie jestem w stanie osiągnąć niższej w moich warunkach i aktualnych temperaturach atmosferycznych (nie jest zbyt wysoka?)
- fermentuję w fermentorze plastikowym z dokładnie dociśniętą pokrywą bez rurki fermentacyjnej (mam pokrywę zmienić na tą z rurką? może nie dociskać dokładnie pokrywy? czy przy cichej użyć rurki fermentacyjnej?)
- czy Blg nie wyszło zbyt niskie? robić coś z tym?
- jak często sprawdzać Blg fermentującego piwka? mogę otwierać pokrywę, czy lepiej robić to jak najrzadziej?
- długo trwało doprowadzanie brzeczki do wrzenia - nie wpłynęło to negatywnie na piwo?
- schładzanie gotowej brzeczki zajęło mi ~2h; nie mam pomysłu na szybsze osiągnięcie temperatury odpowiedniej dla drożdży (dostępny mam jedynie wiatrak i prysznic z zimną wodą); czy tak długi czas schładzania ma wpływ na piwo?
W zasadzie tyle. Mam nadzieję, że piwko mimo wszystko wyjdzie i z uśmiechem na twarzy za 3-4 miesiące usiądę z zimna butelką w dłoni.
Z góry dziękuję za rady i krytykę.
Jestem po uwarzeniu pierwszej warki (od razu poszedłem na głęboką wodę - z zacieraniem). Jak dotąd wydaje się, że wszystko jest w porządku, ale mam kilka wątpliwości.
Składniki:
- słód Pale Ale Weyermann 2,7kg
- słód Monachijski typ I Weyermann 0,8kg
- słód Carared Weyermann 0,5kg
- palony jęczmień Weyermann 0,05kg
- chmiel goryczkowy Marynka - 20g
- chmiel aromatyczny Lubelski 30g
- drożdże Safale S-04 - 11,5g
Zacieranie:
- infuzyjne 67'C - 60 min
- podgrzanie do 72'C - negatywna próba skrobi (delikatnie żółta plama)
- podgrzanie do 76'C
Filtracja:
- kadź filtracyjna
- 30 min odstania przed filtracją
- pierwsze 0,5l przelane do powrotnej filtracji
- wysładzanie 4,0l
Chmielenie:
- doprowadzenie do wrzenia (ok. 45 min)
- po 5 min chmiel Marynka
- po 30 min chmiel Lubuski i jęczmień palony
Drożdże:
- rozpuszczone w 0,3l wody ~25'C
- wlane do brzeczki w temp. ~28'C
Efekt końcowy:
- ~10,5 Blg
No i wątpliwości:
- nigdzie nie znalazłem informacji, kiedy mam dodać jęczmień; moment wybrałem na chłopski rozum (dobry wybrałem?)
- fermentacja przebiega w temp. 23'C; nie jestem w stanie osiągnąć niższej w moich warunkach i aktualnych temperaturach atmosferycznych (nie jest zbyt wysoka?)
- fermentuję w fermentorze plastikowym z dokładnie dociśniętą pokrywą bez rurki fermentacyjnej (mam pokrywę zmienić na tą z rurką? może nie dociskać dokładnie pokrywy? czy przy cichej użyć rurki fermentacyjnej?)
- czy Blg nie wyszło zbyt niskie? robić coś z tym?
- jak często sprawdzać Blg fermentującego piwka? mogę otwierać pokrywę, czy lepiej robić to jak najrzadziej?
- długo trwało doprowadzanie brzeczki do wrzenia - nie wpłynęło to negatywnie na piwo?
- schładzanie gotowej brzeczki zajęło mi ~2h; nie mam pomysłu na szybsze osiągnięcie temperatury odpowiedniej dla drożdży (dostępny mam jedynie wiatrak i prysznic z zimną wodą); czy tak długi czas schładzania ma wpływ na piwo?
W zasadzie tyle. Mam nadzieję, że piwko mimo wszystko wyjdzie i z uśmiechem na twarzy za 3-4 miesiące usiądę z zimna butelką w dłoni.
Z góry dziękuję za rady i krytykę.
Comment