Fermentacja Kolsch - Pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krolewskiptak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 9

    Fermentacja Kolsch - Pytania

    Witam,

    Mam pytanie dotyczące piwa Kolsch - w instrukcji było podane że fermentacja powinna odbywać się w temp. około 18 C czy temp. w okolicach 10-15 C może być ?
    Jak długo powinna trwać fermentacja ?
    Jaką wartość powinien wskazywać areometr po zakończeniu fermentacji ?

    Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    1. powinna trwać tak długo aż nie przefermentuje do końca
    2. Tego nikt nie wie, bo niewiadomo jak zatarłeś.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Jeśli chodzi o pytanie nr 1 to zależy, jakie masz do tego drożdże - na saszetce będzie informacja, w jakim zakresie temperatur pracują.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • krolewskiptak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.02
        • 9

        #4
        Witam,
        Surowce:
        Słód pilzneński 3,7kg
        Słód pszeniczny 0,5 kg
        Chmiel hallertau spalt selekt 60g
        Drożdze safbrew S-33

        Po gotowaniu brzeczki areometr wskazywał 11,5°Blg
        Po 6 dniach mój areometr wskazuje 3,5° Blg czy mogę już przelewać na fermentacje cichą czy mam jeszcze poczekać parę dni ?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Poczytaj kołyske piwowarską, bo zadajesz pytania, jakbyś wogóle niczego nie czytał.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          Przetwarzanie...
          X