Po paru latach warzenia (z przerwami) zdecydowałem się coś skrobnąć w tym dziale.
Na fali mody i po degustacji Titan IPA - długo odkładana warka 43 - AIPA.
Pale Ale CM 4 kg.
Monachijski Wayerman 0,5 kg.
Amber CM 45 EBC 0,5 kg.
Karmelowy jasny Strzegom 128 EBC 65 gr. - resztka
Carapils Wayerman 50 gr. - resztka
Po udanym eksperymencie (słaba wydajność zacierania) z warki 39 IPA cukier trzcinowy 0,5 kg.
Ogłosiłem dzisiaj święto państwowe, więc wszystko robię powolutku - mam czas.
Zacieranie:
Na początku sezonu stłukłem wypróbowany termometr, kupiłem nowy.
Wszystkie tegoroczne warki są zbyt słodkie, więc biorę poprawkę na błąd wskazania.
12 l./65'
63'-60' 60 min.
1l. wrzątku 62' - w garnku było trochę za gęsto.
62'-61' 30 min
72' - 20 min
>76'
Filtracja szybka. 3,5l. podkładu do kadzi filtracyjnej (BA).
Zaczyna się gotować.
W planach:
Chmielenie:
10g Magnum - 60 min. - mam go sporo,
30 g Chinook - 60 min.
30 g Amarillo - 0 min.
25g Amarillo na cichej.
W trakcie warzenia degustacja Hardcore IPA z Brew Dog.
Bardzo fajny aromat, smak, ale za mocno czuć alkochol - 9.2'
Na fali mody i po degustacji Titan IPA - długo odkładana warka 43 - AIPA.
Pale Ale CM 4 kg.
Monachijski Wayerman 0,5 kg.
Amber CM 45 EBC 0,5 kg.
Karmelowy jasny Strzegom 128 EBC 65 gr. - resztka
Carapils Wayerman 50 gr. - resztka
Po udanym eksperymencie (słaba wydajność zacierania) z warki 39 IPA cukier trzcinowy 0,5 kg.
Ogłosiłem dzisiaj święto państwowe, więc wszystko robię powolutku - mam czas.
Zacieranie:
Na początku sezonu stłukłem wypróbowany termometr, kupiłem nowy.
Wszystkie tegoroczne warki są zbyt słodkie, więc biorę poprawkę na błąd wskazania.
12 l./65'
63'-60' 60 min.
1l. wrzątku 62' - w garnku było trochę za gęsto.
62'-61' 30 min
72' - 20 min
>76'
Filtracja szybka. 3,5l. podkładu do kadzi filtracyjnej (BA).
Zaczyna się gotować.
W planach:
Chmielenie:
10g Magnum - 60 min. - mam go sporo,
30 g Chinook - 60 min.
30 g Amarillo - 0 min.
25g Amarillo na cichej.
W trakcie warzenia degustacja Hardcore IPA z Brew Dog.
Bardzo fajny aromat, smak, ale za mocno czuć alkochol - 9.2'
Comment