Modern bitter
Zajrzałem właśnie do fermentatora. Piana przebiła się przez pozostałości po chmieleniu Zapach to istna poezja chmielu
Przy okazji spróbowałem kolejnego bączka mojej pierwszej warki, który okazał się po prostu kiepski. Piana mizerna, piwo lekko wodniste. to nie tak miało być
Pamiętam gdy piłem pierwsza buteleczkę piwa, które nie było na cichej, tam piana była gęsta i została do samego końca a sam smak był o wiele bardziej wyraźny.
Postaram się nie próbować za często piwa, przynajmniej na razie.
Pozdrawiam piwoszy
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Ciężko ocenić ile już odfermentowało, przy 24*C na starcie może już być po burzliwej. Jedynie pomiar BLG zostaje, zobaczyć też ciężko przez ten chmiel. Pobierz próbkę (sterynie) przy okazji będziesz mógł ocenić nie tylko BLG
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedziW mordę.. patrząc na fotkę.. to będzie ekstremalnie chmielowy bitter to..... nie wygląda na 25g plus 30 g granulatu (szczególnie, że jest w fermentorze jakieś 15 l brzeczki ---- >>solidnie nachmielone))))
Ale bitter ma być chmielowy!!!
Leave a comment:
-
-
Modern bitter
Fermentator został zaniesiony do piwnicy (17°C). Czy w takim razie burzliwa nie powinna jednak trwać dłużej? Czy przenieść na górę i te 4 dni potrzymać??
Leave a comment:
-
-
No i całe szczęście, że to chmiel. Skróć burzliwą, jak opadnie piana (jak ją w ogóle będzie widać, 3-4 dni w tej temperaturze), następnie przelej na cichą już dokładnie osady/chmiele odfiltruj.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDyczkin, czy Ty po chmieleniu jakoś pozbyłeś się chmielu z brzeczki?
Edit: Czy pamięatasz co Marusia napisała o tmperaturze czy już zapomniałeś?
Raczej nie zapomniałem. W końcu 28°C to nie 24°C
O chmielu to fakt. Zapomniałem. Atak Chmielu do spółki do spółki z amberem Naturalnym zrobiły swoje.
Leave a comment:
-
-
W mordę.. patrząc na fotkę.. to będzie ekstremalnie chmielowy bitter to..... nie wygląda na 25g plus 30 g granulatu (szczególnie, że jest w fermentorze jakieś 15 l brzeczki ---- >>solidnie nachmielone))))
Ale bitter ma być chmielowy!!!
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziChmieliłem normalnie czy wrzuciłem chmiel do środka.
Czy mam to może zanurzyć czy pozostawić jak jest? Jest to bardzo gęste, nie wiem czy tlenu nie zabraknie
Tlenu starczy tyle co rozpuszczone w brzeczce (reszta wręcz nie wskazana jak już ruszy fermentacja).
Leave a comment:
-
-
Mój Bitter
Chmieliłem normalnie czy wrzuciłem chmiel do środka.
Czy mam to może zanurzyć czy pozostawić jak jest? Jest to bardzo gęste, nie wiem czy tlenu nie zabraknie
Leave a comment:
-
-
Strasznie tego dużo jak na chmiel. Wnioskuję, że chmieliłeś w woreczku muślinowym (i coś wylazło), jeżeli to faktycznie chmiel nie ma problemu. Przy przelewaniu na cichą odfiltrujesz.
Leave a comment:
-
-
Mój Bitter
Zajrzałem do środka i oczom moim ukazała się niespodzianka
Na wierzch wyszło zielone coś a nie jest to piana.
Czy to jest szkodliwe?? Czy to może pozostałości po chmieleniu?
Leave a comment:
-
-
Jeżeli mogę wtrącić swoje 3 grosze, prędziutko z tym piwem do piwnicy. Jak ruszy burzliwa to temperatura skoczy do 28*C co dobrze na smak nie wpłynie. Z drugiej strony studzenie fermentora piwa zabiera dobrych klika godzin więc trzeba reagować w miarę szybko.
Leave a comment:
-
-
Warznie Dyczkina
Wczoraj popełniłem II warkę w pięknych okolicznościach przyrody (Zwycięstwo ukochanej Barcelony)
Warka II
Modern Bitter 12º BLG
Słód pilzneński 2,20 kg
Słód wiedeński 1,50 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
Zacieranie
63-61°C 40 min
73-71°C 20 min
78 °C i filtracja
Nie odbyło się bez małych przygód z termometrami dwoma Nie wiem jak to wpłynie na jakość piwa no ale piwo się uwarzyło więc się je wypije
Wysładzanie 15 litrami wody.
Wszystko to bez Ballingometru bo potrzaskany
Chmielenie
Chmiel Citra, granulat 25 g 0'
Chmiel Cascade, granulat około 30 g 45' reszta z 50g została do chmielenia na zimno.
Dziś rano zadane drożdże Danstar Nottingham (temp. brzeczki 24°C). Na razie fermantator został w kuchni gdzie jest 25 °C. Czekam do wieczora na start drożdży a potem do piwnicy
Leave a comment:
-
Leave a comment: