Warznie Dyczkina
Wczoraj popełniłem II warkę.
Warka II
Modern Bitter 12º BLG
Słód pilzneński 2,20 kg
Słód wiedeński 1,50 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Moje IPA
Wczoraj zabutelkowana I warka.
Wyszło tego mało bo tylko 33 bączki plus 4x 0,5l. no i wcześniejsze 3 bączki
Piwo wyszło mocniejsze niż w przepisie z CP bo aż 16º BLG. Nie chciałem dolewać wody przy rozlewie bo to przecież specjalność HGB
Pozdrawiam brać browarbizową
Leave a comment:
-
-
Moje IPA
Dziś otwarta kontrolnie 2 butelka warki pierwszej
Piana wysoka i trwała choć bąbelków mało no ale piwo nie jest wygazowane. Piana została do samego końca ale piwo wypite bardzo szybko
Lekko słodowy chmiel w aromacie, cytrusy również, piwo lekko mętne ale przecież bez cichej.
P.S. Teraz czekam na mecz swojej ukochanej Barcelony
Leave a comment:
-
-
Obiecuje poprawę
Zestaw na bittera czeka na wolne fermentatory.
P.S. Dzięki za wpis Marusia
Leave a comment:
-
-
Witamy w gronie piwowarów Gratulacje z okazji rzucenia się na głęboką wodę!
P.S. Następnym razem poczekaj, aż brzeczka będzie miała temperaturę bliższą 20 st.
Leave a comment:
-
-
Warzenia Dyczkina
Pierwszy post na temat pierwszej warki i to z zacieraniem :P
Warka I
IPA 14º BLG z CP Zacieranie 25 lipca
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie
63-61°C 30 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracja
Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.
Chmielenie
45 g Marynka w 0'
45 g Lubelski w 50'
Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej
Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma być Naprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.Tagi: brak
-
Leave a comment: