Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    To jest to, które piliśmy na JJ? Nie pamiętam żadnego octu
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #32
      To II warka . To które piłaś Marusiu, to były ostatnie egzemplarze I warki. Pozdrawiam i Twoje
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Jeśli to rzeczywiście smak octu, to z czasem będzie tylko gorzej niestety.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #34
          Warka II jest jakaś dziwna. Piwo w smaku jest kwaśne, takie mocno cytrynowe
          Im później butelki były otwierane tym bardziej cytrynowe. Koledzy których częstowałem mówili, że dobre ale to było tydzień temu. Miałem przyjechać z piwem na szkółkę niedzielną ale bojąc się kompromitacji dopijam piwo sam
          Czy cytrynowość może pochodzić od źle odfiltrowanego chmielu (zostało go trochę w butelkach)?
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            #35
            Nie, to na 95% zakażenie - weź jedną butelkę na szkółkę, wyjadacze ocenią.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #36
              Tak jak pisał Seta to zakażenie, kiedyś u kolego była podobna akcja z chmielem i dokładnie pasuje to do Twojego opisu, kwasowość octowa w zapachu, cytrynowa w smaku (coś jak w herbacie z cytryną). Jak się da to wypić szybko proces będzie postępował.
              Last edited by mark33; 2011-11-05, 13:30.

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #37
                Fermentatory właśnie są odkażane, słody czekają a termometra brak
                Dyczkin wraca do warzenie
                Tylko ile mi to zajmie czasu Zakup termometra znaczy się
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #38
                  #3 ALT

                  Dziś warka #3
                  Zestaw ALT 11,5º BLG z CP

                  Słód monachijski 3,7 kg
                  Słód karmelowy jasny 0,3 kg

                  Zacieranie:

                  Słody wsypane do 58 °C i przetrzymane 10 min
                  63-61°C 40 min
                  73-71°C 30 min
                  78 °C i filtracja
                  Last edited by dyczkin; 2012-06-22, 16:21. Powód: brak tytułu ;)
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #39
                    Problemy z ułożeniem złoża filtracyjnego, czekamy wciąż
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • walec
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.02
                      • 193

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                      Problemy z ułożeniem złoża filtracyjnego, czekamy wciąż
                      Spokojnie, się ułoży!

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #41
                        Dało rady
                        Zawróciłem trochę brzeczki a potem popłynął klarowny płyn
                        Wysładzam w 3 turach po 5 litrów.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #42
                          Są problemy. Wysładzania nagle staje i nic nie leci
                          A w fermentatorze zostaje sporo jeszcze brzeczki.
                          Poczekam na 3 turę i zobaczymy co będzie. Najwyżej zrobię 4 turę jak wyjdzie za mało piwa.
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #43
                            4 tury nie było gdyż po zmierzeniu BLG z 3 wysładzania wyszło 7
                            Czekam na zagotowanie się brzeczki i wrzucam chmiel.
                            Nie wiem co z tego wyjdzie. Musiałem gdzieś popełnić błąd
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • walec
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.02
                              • 193

                              #44
                              Coś z wydajnością.
                              Sam śrutowałeś?
                              Próbę jodową robiłeś?

                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                #45
                                Zestaw był śrutowany w CP
                                Jodowej nie robiłem choć przetrzymałem brzeczkę w 78 °C przez bodajże 10 min
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X