Robust porter
Zabutelkowany w poniedziałek z dodatkiem 100g cukru na 20 l piwa.
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Braun Cow
Zabutelkowane wczoraj, z dodatkiem 150g cukru. Blg zeszło do 4. Wyszło ostatecznie 23 l piwa.
Leave a comment:
-
-
#18 Brown Cow warzone 8.12.13- 3kg pale ale
- 0,5kg wiedeński
- 0,5kg pszeniczny
- 0,5kg laktoza
- 0,4kg płatki owsiane
- 0,2kg caramunich
- 0,2kg czekoladowy ciemny
- 0,13kg jęczmień palony
Zacieranie w 21l wody- 54°C 15min.
- 63-61°C 40 min.
- 73-71°C 15min.
Wysładzanie do prawie pełnego gara, 12 BLG przed chmieleniem. No i do zacieru dałem 50g lubelskiego w szyszce, w połowie staneło i musiałem zacier przenieść go gara, oczyścić filtrator i dokończyć filtrację.
Chmielenie- 20g marynka, 20g simcoe 60'
- 15g east kent goldings, 15g simcoe 10'
- 20g east kent goldings 5'
- 15g east kent goldings, 15g simcoe 15g 0'
#19 Robust Porter warzony 15.12.13- 2kg pale ale
- 2kg wędzony Steinbach
- 0,5kg wiedeński Strzegom
- 0,2kg Special B
- 0,2kg Special Roast
- 0,2kg pszenica prażona
- 0,17kg jęczmień palony
Zacieranie w 20l wody
68°C - 60min. + 15 min. z ciemnymi słodami.
Chmielenie- 15g topaz, 15g green bullet 60'
- 10g topaz, 10g green bullet 30'
- 25g topaz 10'
- 25g green bullet 5'
Wysładzanie do 25l około, blg przed chmieleniem 14.
Leave a comment:
-
Simcoe APA
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 150g cukru. Blg zeszło do 3.
Zaś nieopisany Robust Porter trafił na cichą. Brown Cow od tygodnia również na cichej. Powyższe piwa na drożdżach z warki #17. I o ile Simcoe APA pozostawiła po głównej twardą czapę drożdży, to dzisiaj po Robust Porterze, drożdże były rozluźnione i tworzyły znacznie wyższą czapę na dnie fermentora.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi...Nie wiem czemu, ale ciągle przy wysładzaniu, w wężyku pojawia się powietrze.
Leave a comment:
-
-
Mała errata do składu Simcoe APA. Nie wiedeński tylko monachijski.
W między czasie zabutelkowałem Chmielowy ciemniak z dodatkiem 150g cukru.
100% Rauch już prawie na wykończeniu. Kocham te dymne klimaty. To będzie chyba najszybciej powtórzone piwo.
Leave a comment:
-
-
Simcoe APA
To wyniki sobotniego mieszania w garze
#17 Simcoe APA warzona 30.11.2013- 2kg pilzneński Strzegom
- 2kg wiedeński Strzegom
- 0,5kg pszeniczny Strzegom
- 0,5kg płatki ryżowe
Zacieranie w 21l wody- 63-61°C 45min.
- 73-71°C 15min.
- 76°C 5min.
Wysładzania, prawie ciągłe, 14l wody. Nie wiem czemu, ale ciągle przy wysładzaniu, w wężyku pojawia się powietrze. Wyszedł prawie cały gar brzeczki, blg około 11. Wspomogłem sie techniką Anteksa , trzeba popracowac tylko nad zamocowaniem druciaka.
Chmielenie 60min. Simcoe 100g.- 35g 60'
- 20g 30'
- 15g 10'
- 15g 5'
- 15g 0'
Do fermentora trafiło 25l, blg w granicach 13, pamierek ciągle przemieszcza się w ballingometrze. Zadane uwodnionymi Danstar Nottingham - Ale Yeast .
Leave a comment:
-
#16 Chmielowy ciemniak
#16 Chmielowy ciemniak warzony 11.11.13- 5kg monachijski I
- 0,3kg Special B
- 0,2kg Biscuit
- 0,2kg Caramunich
Zacieranie w 22l wody- 64-61°C 40min.
- 73-71°C 30min.
- 76°C 5min.
Jako, że zrobiłem własnoręcznie nowy filtrator z opłotu, filtracja poszła bez problemu. Wyszło tego 28l o blg12.
Chmielenie 60min.- 30g Polaris 60'
- 20g Polaris 30'
- 17g Styrian Goldings, 20g Polaris 10'
- 30g Polaris 0'
Do fermentora trafiło ostatecznie prawie 25l o blg12 Jak to jest możliwe
Zadane uwodnionymi Safale0-4. Prawdopodobnie na cichą trafi 50g East Kent Goldings.Last edited by dyczkin; 2013-11-14, 21:08.
Leave a comment:
-
#14 zabutelkowana 23.10 z dodatkiem 150g cukru trzcinowego. Wyszło tego 22l z hakiem.
Leave a comment:
-
Leave a comment: