Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • walec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Wczoraj zabutelkowałem NocJakNoc. Wyszło tego 39,5l w butelkach, blg w granicach 5.
    Dodałem chyba za dużo cukru trzcinowego, bo 150gr. Na dodatek po raz pierwszy gdy kładłem kapsel na zalaną butelkę, ten zaskakująco podskakiwał na butelce. Byłem wielce zaskoczony. Teraz po obejrzeniu filmu kopyra wiem , że takie rzeczy zdarzają się.
    Będę monitorował sprawę potencjalnych granatów.
    Mi tak prawie zawsze podskakują i granatów potem nie ma więc spokojna głowa.

    A w ogóle to wkrótce wracam wreszcie do interesu więc zgłoszę się po sprzęt!

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    NocJakNoc

    Wczoraj zabutelkowałem NocJakNoc. Wyszło tego 39,5l w butelkach, blg w granicach 5.
    Dodałem chyba za dużo cukru trzcinowego, bo 150gr. Na dodatek po raz pierwszy gdy kładłem kapsel na zalaną butelkę, ten zaskakująco podskakiwał na butelce. Byłem wielce zaskoczony. Teraz po obejrzeniu filmu kopyra wiem , że takie rzeczy zdarzają się.
    Będę monitorował sprawę potencjalnych granatów.
    Last edited by dyczkin; 2013-06-12, 11:09.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Siostrzany bitter

    Piwo przelane na cichą. Mój ballingometr zwariował, pokazuje gdzieś około 4 stopnie ponad poziom. Albo kupię nowy albo trzeba w końcu zainwestować w refraktometr.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Siostrzany bitter

    Piwo warzone kontraktowo dla siostry. Warzenie odbyło się w Boże Ciało 30.05.

    #8 Siostrzany bitter
    • Pale Ale Strzegom 5kg
    • Crystal 150 Castle 0,5 kg


    Zacierane w 24 l wody Mogło być 20, nie pamiętam.
    • 54°C 15 min.
    • 65°C 45 min.
    • 72°C 15 min.
    • 78°C 10 min.

    Wysładzanie ciągłe 8 l wody.

    Chmielenie 60 min.
    • Citra 25g 60'
    • Citra 25g 30'
    • Wilamette 25g 10'
    • Wilamette 25g 0'


    Wyszło tego 20l, blg 13. Zadane uwodnionymi Danstar Nottingham - Ale Yeast.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    NocjakNoc

    Wczoraj przelane na cichą. Blg nie mierzyłem no ale piana opadła

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    NocjakNoc

    W piątek przed pracą uwarzyłem warkę #7
    Piwo powstało dla żonki gdyż jest wielbicielką Sweet Cow

    #7 NocjakNoc
    • 3,3kg pale Ale Strzegom
    • 0,75kg laktoza
    • 0,5kg wiedeński Strzegom
    • 0,5kg pszeniczny Strzegom
    • 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
    • 0,2kg Czekoladowy ciemny Strzegom
    • 0,2kg Carafa Special I
    • 0,2kg Carafa II


    Zacieranie w 20l wody
    • 54°C 15 min. Wsypane słody jasne i płatki błyskawiczne
    • 64°C 45 min.
    • 72°C 15 min. Tu wsypałem Czekoladowy Ciemny i laktozę
    • 78°C 15 min. Tu wsypane Carafy dwie

    Wysładzanie 8l wody. Tu, po raz pierwszy, zbiło mi się młóto, musiałem je nacinać i poszło . Gdyby nie to zmieściłbym się w 4,5 godziny

    Chmielenie Glacierem 60 min
    • 30g 60'
    • 20g 30'
    • 25g 10'
    • 25g 0'

    Wyszło tego 21l. Blg12. Zadane uwodnionymi Danstar BRY-97
    Za radą Leony dodałem literek znad chmielin. Na konkurs nie wysyłam

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    A może niekonwencjonalny sposób?
    Jeśli słoik zakręciłeś to bym się nie stresował tylko zlał znad chmielin i tyle. Gdzieś czytałem, że browar to nie apteka. Pewnie pisał ten, który nie wysyła piw na konkursy

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Wczoraj uwarzyłem warkę #7. Szczegóły podam wieczorem.
    Teraz odnoście odzyskania piwa z chmielin. Chyba popełniłem błąd albowiem najpierw spasteryzowałem brzeczkę a potem zlałem do słoika w celu opadnięcia chmielu. Czy należało zrobić to odwrotnie

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Sen wariata

    Zabutelkowano ze 100g cukru. Piwo było chmielone na zimno jw.
    Dalej mam problemy z wydajnością. Następnym razem zmielę drobniej i będę zacierał w stosunku 4:1

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Sen wariata przelany na cichą, blg w okolicach 2,5.
    Planuję chmielić na zimno, 50g Pacific Jade wystarczy?

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Sen wariata

    15.04.2013 uwarzyłem warkę #6.

    #6 Sen wariata
    • Pale Ale Strzegom 5 kg
    • Wiedeński Strzegom 1kg
    • Carapils 1kg


    Zacieranie w 23 l wody
    • 54°C 15 min.
    • 64°C 40 min.
    • 72°C 20 min.
    • 78°C ok. 15 min.

    Wysładzanie 7 l wody

    Chmielenie 120 min.
    • Zeus 20g, Tomahawk 20g, Pacific Jade20g 60'
    • Zeus 20g, Tomahawk 20g 90'
    • Zeus10g, Tomahawk 10g, Willamette30g 110'
    • Pacific Jade 10g, Willamette 10g 115'
    • Pacific Jade 20g, Willamette 10g 120'

    Po chmieleniu i filtracji wyszło tego 16l Blg 18. Zadane uwodnionymi safale-04.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Ciemny anglik rozlany do butelek przy Blg 2.
    Wyszło tego 15l
    Najważniejsze, że wędzonka wyczuwalna jest
    Mam nadzieję, ze piwo nagazuje się i do Hausta przyjadę z nim.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Ciemny anglik przelany na cichą 19. Blg 3.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    BLG spadło do 3,5. Jutro przeleję na cichą.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Dziś pozwiedzałem sobie dom, a wraz ze mną fermentator
    W piwnicy panowała temp. 14°C z hakiem. O dziwo, fermentacja ruszyła, piana niska na całości fermentatora. Koniec końców, fermentator stanął w temp 18,5°C.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X