Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    Byłem świecie przekonany, że mam a tu taki klops

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Co z tymi drożdżami? Wczoraj nie wiedziałeś że nie masz??

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    ALT

    Katastrofa i szpinak
    Nie to, że piwa wyszło mało to na dodatek nie mam drożdży
    Nie mam już siły to tego piwa.
    Trzeba wrócić do kołyski piwowarskiej

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do chmielenia to:
    60 min 2/3 z 40 g Marynki
    45 min połowa pozostałej reszty
    35 min reszta ostateczna
    Wszystko sypane na oko
    Mech irlandzki na ostatnie 10 min

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Co do chmielenia to:
    60 min 2/3 z 40 g Marynki
    45 min połowa pozostałej reszty
    35 min reszta ostateczna
    Wszystko sypane na oko

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Zestaw był śrutowany w CP
    Jodowej nie robiłem choć przetrzymałem brzeczkę w 78 °C przez bodajże 10 min
    To śrutowanie OK.
    Pewnikiem nie wszystko zdążyło się przerobić. Rób jodową następnym razem, to nic nie kosztuje, albo przetrzymaj dłużej na wszelki wypadek, nie na 78 a piętro wcześniej.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Zestaw był śrutowany w CP
    Jodowej nie robiłem choć przetrzymałem brzeczkę w 78 °C przez bodajże 10 min

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Coś z wydajnością.
    Sam śrutowałeś?
    Próbę jodową robiłeś?

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    4 tury nie było gdyż po zmierzeniu BLG z 3 wysładzania wyszło 7
    Czekam na zagotowanie się brzeczki i wrzucam chmiel.
    Nie wiem co z tego wyjdzie. Musiałem gdzieś popełnić błąd

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Są problemy. Wysładzania nagle staje i nic nie leci
    A w fermentatorze zostaje sporo jeszcze brzeczki.
    Poczekam na 3 turę i zobaczymy co będzie. Najwyżej zrobię 4 turę jak wyjdzie za mało piwa.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Dało rady
    Zawróciłem trochę brzeczki a potem popłynął klarowny płyn
    Wysładzam w 3 turach po 5 litrów.

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Problemy z ułożeniem złoża filtracyjnego, czekamy wciąż
    Spokojnie, się ułoży!

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Problemy z ułożeniem złoża filtracyjnego, czekamy wciąż

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #3 ALT

    Dziś warka #3
    Zestaw ALT 11,5º BLG z CP

    Słód monachijski 3,7 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg

    Zacieranie:

    Słody wsypane do 58 °C i przetrzymane 10 min
    63-61°C 40 min
    73-71°C 30 min
    78 °C i filtracja
    Last edited by dyczkin; 2012-06-22, 16:21. Powód: brak tytułu ;)

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Fermentatory właśnie są odkażane, słody czekają a termometra brak
    Dyczkin wraca do warzenie
    Tylko ile mi to zajmie czasu Zakup termometra znaczy się

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X