Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Tak jak pisał Seta to zakażenie, kiedyś u kolego była podobna akcja z chmielem i dokładnie pasuje to do Twojego opisu, kwasowość octowa w zapachu, cytrynowa w smaku (coś jak w herbacie z cytryną). Jak się da to wypić szybko proces będzie postępował.Last edited by mark33; 2011-11-05, 13:30.
-
-
Nie, to na 95% zakażenie - weź jedną butelkę na szkółkę, wyjadacze ocenią.
Leave a comment:
-
-
Warka II jest jakaś dziwna. Piwo w smaku jest kwaśne, takie mocno cytrynowe
Im później butelki były otwierane tym bardziej cytrynowe. Koledzy których częstowałem mówili, że dobre ale to było tydzień temu. Miałem przyjechać z piwem na szkółkę niedzielną ale bojąc się kompromitacji dopijam piwo sam
Czy cytrynowość może pochodzić od źle odfiltrowanego chmielu (zostało go trochę w butelkach)?
Leave a comment:
-
-
Jeśli to rzeczywiście smak octu, to z czasem będzie tylko gorzej niestety.
Leave a comment:
-
-
To II warka . To które piłaś Marusiu, to były ostatnie egzemplarze I warki. Pozdrawiam i Twoje
Leave a comment:
-
-
Otwieram tak sobie te swoje bitterki i wciąż czuję cholerny ocet, który już nieźle wali w nozdrza W smaku szczególnie w pierwszej fazie,na języku, wyczuwalny jest lekkikwasek, poza tym jest ok. Chyba się jednak pośpieszę z tym piwem
Leave a comment:
-
-
Wczoraj otworzyłem kolejną butelkę II warki. Gaz i piana słaba, sam wiem że jeszcze za wcześnie na dobra nagazowanie.
Zapach typowo bitterowy lecz wyczuwalny jest także ocet
Nie jest jest to zapach na szczęście dominujący tylko ulotny, w smaku nie wyczuwalny.
W związku z tym pytanie, czy ocet zaniknie w międzyczasie czy piwo wypić szybko ?
Leave a comment:
-
-
Modern bitter
Dziś zabutelkowana warka II z dodatkiem 160 g cukru rozpuszczonego w pół litrze wody.
Wyszło tego 30 x 0,5 + 12 x 0,33.
Natomiast moja I warka przeszła do historii ( no prawie bo 3 butelki zostały na moje urodziny ) . Ostatnie otwierane butelki były już lepiej nagazowane a i pianka niezła do końca zostawała. Ogólnie piwo oceniam na 3+.
Leave a comment:
-
-
Na potwierdzenie fotka z fermentatora.
Zakażenie czy tylko bakterie aerobowe? (przyznam się że otwierałem już wcześniej fermentator).
Leave a comment:
-
-
Modern bitter
Właśnie zajrzałem do fermentatora i moim oczom ukazała się taka mała pajęczyna, lekko pod powierzchnią lustra piwa, gdzie nie gdzie jest także lekka piana.
Nie panikuję bo piwo nie jedzie apteką, zapach jest całkiem piwny.
Nie przypomina mi to też pewnych zdjęć, które miałem okazję zobaczyć na tym forum http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=79838 choć lekkie podobieństwo widać.
W związku z tym pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów, czy już butelkować czy można poczekać do jutra, gdyż czasu dziś brak.
Leave a comment:
-
-
Modern bitter
Na spróbowanie mojego piwa trzeba jeszcze poczekać. Nie wiem kiedy mam butelkować.
2 tygodnie cichej wystarczy czy może jednak poczekać następny tydzień?
Moja poprzednia warka I warka była trochę mało klarowna( klarowne było tylko dno butelki i jej powierzchnia na górze )
Nagazowanie też pozostawia wiele do życzeniaJakieś tam bąbelki unoszą się ku górze ale to nie jest to. Nie wiem czy to wina małej ilości użytego cukru czy może jednak za mało potrząsnąłem butelką i cukier jakoś opadł na dno Na bittera wypróbuję 160gr cukru wymieszanego w pół litrze wody)
Leave a comment:
-
-
Modern bitter
Dziś przelałem na cicha moją II warkę. Wyszło tego tego około 20 litrów o nieznanym BLG.
Na dnie fermentatora zostało parę cm. pamiętnych chmielin.
Nie obyło się bez filtratora z opłotu
No i reszta Cascada poszła na zimno
Piwo będzie takie jak lubię. Ciekawe kto się skusi na mojego chmielonego bittera?
Na zdrowie
Leave a comment:
-
-
Moje IPA
Dziś minęły 2 tygodnie od zabutelkowania mojej pierwszej warki.
Próbowałem już wcześniej swojego piwa, dziś powiem że w smaku coraz lepsze, choć martwi mnie mierny gaz i słaba piana.
W między czasie w piwnicy temperatura podniosła się do 21°C. Czy to znacznie wpływa na nagazowanie piana(Przerwy białkowej nie robiłem, zaś o przełomie w brzeczce nie powiem
bo nie zwróciłem na to uwagi).
P.S. W końcu jedna osoba pochwaliła moje piwo. Pozostała część rodziny woli jasne pełne
Leave a comment:
-
Leave a comment: