Pierwszy post na temat pierwszej warki i to z zacieraniem :P
Warka I
IPA 14º BLG z CP
Zacieranie 25 lipca
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie
63-61°C 30 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracja
Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.
Chmielenie
45 g Marynka w 0'
45 g Lubelski w 50'
Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma być
Naprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.
Warka I
IPA 14º BLG z CP
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie
63-61°C 30 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracja
Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.
Chmielenie
45 g Marynka w 0'
45 g Lubelski w 50'
Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej
![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma być
![stout](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/stout.gif)
Comment