Badger's Brewery czyli Borsuk warzy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xborsuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.01
    • 133

    #76
    ad. Warka 016

    Długo zastanawiałem się czy robić cichą Dunkelowi ale do tej pory wszystkie moje piwa przechodziły ten etap więc ostatecznie tradycji stało się zadość. Wczoraj po 8 dniach burzliwej i spadku blg. do 3 % brzeczka została zdekantowana znad osadu drożdżowego.
    w butelkach: RIS
    fermentuje: APA, wędzone
    w planach: bawarska pszenica

    Comment

    • xborsuk
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.01
      • 133

      #77
      ad. Warka 016

      Ciemną pszenicę zabutelkowałem już oczywiście stosunkowo dawno (6-go września) ale po dotychczasowych degustacjach uważałem ją za najsłabsze moje piwo więc nawet nie zrobiłem do niej etykiet. Głównie chodziło mi o jej intensywną kwaskowość - ale nie kwach od zepsucia tylko bardziej od słodu pszenicznego i ciemnego karmelu (jak się domyślam). Ale wypita dziś butelka okazała się już bardziej pijalna stąd wnioski na przyszłość są takie że dunkel w przeciwieństwie do weissbiera potrzebuje więcej czasu na leżakowanie i wydaje się, że powinien być mocniejszy niż moje 11,5 blg. Następnym razem trzeba celować w okolice 14-tki.
      w butelkach: RIS
      fermentuje: APA, wędzone
      w planach: bawarska pszenica

      Comment

      • xborsuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.01
        • 133

        #78
        kategorie konkursowe birofilia

        Generalnie plany na ten sezon miałem troszkę inne ale po ogłoszeniu kategorii konkursowych Birofilia 2014 okazało się, że nawet do czterech z nich mógłbym wysłać swoje piwa. Nie po laury ale może, któremuś udałoby się przejść do finału a dzięki temu poznałbym wreszcie profesjonalną i rzetelną ocenę mojej pracy/hobby. Chodzi o style, które w swojej krótkiej przygodzie z piwowarstwem domowym udało mi się uwarzyć jeden, dwa a nawet trzy razy dzięki czemu mam jakieś tam przemyślenia i uwagi co do tych warek. A że czeskiego pilsnera, schwarzbiera i rauchbiera można zrobić na tych samych drożdżach to i ekonomicznie dobrze się składa. Czwartym "moim" stylem jest Foreign Extra Stout bo to najlepsze piwo jakie udało mi się przygotować. Żeby "poćwiczyć" ten styl zrobię sobie dziś FESa...
        w butelkach: RIS
        fermentuje: APA, wędzone
        w planach: bawarska pszenica

        Comment

        • xborsuk
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.01
          • 133

          #79
          Warka 017

          No i zrobiłem go lekko modyfikując warkę 14-tą. W szczegółach wyglądało to następująco:

          zasyp:
          - 5,00 kg. Pale Ale
          - 0,50 kg. Abbey Malt
          - 0,40 kg. płatki jęczmienne błyskawiczne
          - 0,35 kg. palony jęczmień
          - 0,08 kg. Carafa Special III
          - 0,10 kg. słód zakwaszający

          zacieranie:
          - 52*C - 20 min. - jasne słody
          - 68*C -> 65*C - 75 min. z palonym jęczmieniem i Carafą
          - podgrzanie do 78*C.

          filtracja i wysładzanie:
          Wysładzanie przy użyciu 12 litrów wody w temp. 78*C bo zacieranie było w 21 litrach.

          gotowanie/chmielenie
          - 50 g. Taurus (12,5%, szyszki) - 60 min.

          Drożdże US-05 ciężko startowały ale też nie miały łatwo bo ich środowiskiem było 20 litrów brzeczki o gęstości prawie 18 blg. Strasznie mocny wyszedł ten stout ale nie chciałem go rozcieńczać bo mieści się w górnej granicy a użyty tym razem chmiel miał wyższą zawartość alfakwasów - nie zależało mi na ekstremalnej goryczce. Fermentuje w temp. 20-21*C.
          w butelkach: RIS
          fermentuje: APA, wędzone
          w planach: bawarska pszenica

          Comment

          • xborsuk
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.01
            • 133

            #80
            ad. Warka 017

            Przy 5 blg. stout przelany na cichą. O ile burzliwa przebiegała w 21*C to teraz poleży w 16*C.
            w butelkach: RIS
            fermentuje: APA, wędzone
            w planach: bawarska pszenica

            Comment

            • xborsuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.01
              • 133

              #81
              ad. Warka 17

              Imperialny Stout rozlany 2 dni temu do minikega (na św. Patryka jak znalazł), petów i butelek. Na cichej nie zszedł już niżej ale drożdże miały bardzo niską temperaturę - poniżej 15*C.
              w butelkach: RIS
              fermentuje: APA, wędzone
              w planach: bawarska pszenica

              Comment

              • xborsuk
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.01
                • 133

                #82
                Warka 018

                Lubię porter bałtycki. Cenię go jako polski styl. Uwielbiam jego głębie smaków – przedzieranie się przez paloność, kawę, gorzką czekoladę, suszone owoce… Uznaję porter za piwo szlachetne. Od początku mojej przygody z warzeniem wiedziałem, że muszę przygotować własną wersję porteru i wreszcie przyszła na to pora. Najbardziej zależało mi na tym, żeby gęstość początkowa była odpowiednio wysoka. Wiedziałem, że nie osiągnę jej tylko z zacierania słodów a nie chciałem ordynarnie dosypywać zwykłego cukru. Na innym forum znalazłem ciekawy przepis na syrop cukrowy i udało mi się przyrządzić ciekawą ciemno brązową jego wersję. Mam nadzieję, że oprócz podwyższenia ekstraktu wniesie on jeszcze ciekawe smaki do ostatecznego kształtu piwa. O tym przekonamy się jednak najwcześniej za rok może dłużej

                zasyp:
                - 3,00 kg. Wiedeński
                - 2,00 kg. Monachijski
                - 1,00 kg. Pilzneński
                - 0,75 kg. Ciemny syrop cukrowy
                - 0,50 kg. Abbey Malt
                - 0,20 kg. Special B 350
                - 0,20 kg. Crystal 150
                - 0,20 kg. Carafa Special III
                - 0,10 kg. Jęczmień prażony

                zacieranie w 23 litrach wody:
                - 52*C - 20 min. (jasne słody)
                - 63*C - 30 min. (ze słodami palonymi)
                - 72*C - 30 min.
                - podgrzanie do 78*C.

                filtracja i wysładzanie:
                Wysładzanie przy użyciu 12 litrów wody w temp. 78*C – to stało się już standardem. Na początku leciało trochę powyżej 19 blg. Na koniec uzbierało się ok. 26 litrów 15 blg.

                gotowanie/chmielenie
                - 20 g. Premiant (8,5%, granulat) - 60 min.
                - 20 g. Lubelski (3,5, szyszka) – 60 min.
                - 20 g. Lubelski (3,5, szyszka) – 20 min.

                Po gotowaniu (75 min) i chłodzeniu oraz dekantacji znad osadów i chmielin w fermentorze znalazło się 21 litrów ciemno brązowej brzeczki o gęstości 21,5 blg. Można powiedzieć, że trafiłem w „dziesiątkę”. Miałem robić starter z jednej paczki suchych drożdży ale z braku czasu do brzeczki wlałem rehydratyzowane dwie paczki Saflagerów W-34/70. W piwnicy jest 13*C – mam nadzieję, że najpóźniej dziś wieczorem wystartuje fermentacja.
                w butelkach: RIS
                fermentuje: APA, wędzone
                w planach: bawarska pszenica

                Comment

                • xborsuk
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.01
                  • 133

                  #83
                  ad. Warka 018

                  W tej bieganinie przedświątecznej udało mi się przedwczoraj zabutelkować porter. Przestał 3 tygodnie na burzliwej i 2 tygodnie na cichej. Zszedł do trochę ponad 5 blg. Nie jest to wynik rewelacyjny ale tragiczny tym bardziej. Jeśli po rocznym leżakowaniu będzie jeszcze lepszy niż przy butelkowaniu to będzie z niego godny reprezentant stylu.
                  w butelkach: RIS
                  fermentuje: APA, wędzone
                  w planach: bawarska pszenica

                  Comment

                  • xborsuk
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.01
                    • 133

                    #84
                    Warka 019

                    Najpierw zaległość. Spora zaległość. Sezon zimowy mimo ambitnych planów skończył się tylko jedną warką. Szkoda ale permanentny brak czasu nie pozwolił mi się rozwinąć. Z notatek wynika, że 21 lutego było mniej więcej tak:

                    zasyp:
                    - 3,00 kg. Pilzneński
                    - 1,00 kg. Monachijski
                    - 0,25 kg. Karmelowy 30
                    - 0,20 kg. Cara Ruby

                    zacieranie:
                    - 52*C - 20 min.
                    - 66*C -> 62*C - 35 min.
                    - 73*C -> 71*C - 25 min.
                    brak mash out`u

                    filtracja i wysładzanie:
                    notatek i komentarzy brak

                    gotowanie/chmielenie
                    - 25 g. Premiant (8,5%, granulat) - 60 min.
                    - 25 g. Kazbek (5,5, szyszka) – 60 min.
                    - 30 g. Saaz (3,9, szyszka) – 20 min.

                    Wyszło po wszystkich przelewaniach i filtracjach chmielu (na zimno poszło ok. 20 g. Saaz) ok. 19 litrów dwunastki, która przy pomocy wystartowanych Wyeast 2124 Bohemian Lager odfermentowała do 4 blg. Patrząc na chmiele wychodziłby z tego pils bohemski ale jak na ten styl ostateczne piwo jest chyba za bardzo goryczkowe. Tzn. mnie absolutnie bardzo smakuje właśnie przez tą goryczkę. Piana też pięknie oblepia ścianki i utrzymuje się długo. Nawet miałem pomysł, żeby go wysłać na Birofilia ale wydaje mi się jednak słabo osadzony w stylu.
                    w butelkach: RIS
                    fermentuje: APA, wędzone
                    w planach: bawarska pszenica

                    Comment

                    • xborsuk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.01
                      • 133

                      #85
                      Warka 020

                      No i wreszcie opis ostatniego piątku. Już jakiś czas temu mnie naszło żeby popróbować zabawy z amerykańskimi chmielami dlatego zakupiłem kilka odmian i przystąpiłem do projektowania warki. Słody częściowo zostały zakupione pod zrobienie Marcowego lagera ale minęła zima a znią odpowiednie temperatury. Wg. BeerSmith to co zrobiłem w piątek mieści się w ramach American India Pale Ale ale co wyjdzie po fermentacji i chmieleniu na zimno to zobaczymy za 2 miesiące. A było tak:

                      zasyp:
                      - 2,00 kg. Pilzneński
                      - 1,50 kg. Monachijski
                      - 1,00 kg. Wiedeński
                      - 1,00 kg. Pale Ale
                      - 0,25 kg. Karmelowy 150

                      zacieranie:
                      - 54*C - 15 min.
                      - 64*C -> 62*C - 35 min.
                      - 73*C -> 70*C - 35 min.
                      - 76*C - mash out

                      filtracja i wysładzanie:
                      90 procent wody użytej do zacierania i wysładzania pochodziła z 5 litrowych baniaków kupionych w Biedronce - u mnie w kranie jest strasznie twarda woda. Zacieranie w 18 litrach, wysładzanie przy użyciu 14 litrów. Dość sprawne, ciągłe, woda lana nie na talerzyk tylko przez durszlak.

                      gotowanie/chmielenie
                      - 25 g. Columbus (16,8%, szyszka) - 60 min.
                      - 10 g. Chinook (12,3%, granulat) – 15 min.
                      - 10 g. Simcoe (11,7%, szyszka) – 10 min.
                      - 10 g. Chinook (12,3%, granulat) – 0 min.
                      - 10 g. Simcoe (11,7%, szyszka) – 0 min.
                      - 20 g. Citra (12,3%, granulat) – 0 min.

                      Wyszło po odzyskaniu z chmielin 22 litry chyba trochę przyciemnej brzeczki o gęstości 15 blg. Zadane uwodnionymi drożdżami US-05. Stoją w domu gdzie temperatura waha się między 19 a 21 st. C. W planach jest dodanie na cichą takiej samej dawki Citry i trochę szyszek Columbusa i Simcoe.
                      w butelkach: RIS
                      fermentuje: APA, wędzone
                      w planach: bawarska pszenica

                      Comment

                      • xborsuk
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.01
                        • 133

                        #86
                        ad. Warka 020

                        Na cichej AIPA leżakowała z Citrą (20 g.), Columbusem (10 g.) i Simcoe (10 g.) 6 dni. Spadła do 3,5 blg więc jest wytrawna. Następnym razem muszę popracować nad miękkością wody i większą pełnią, żeby wyeliminować goryczkę zostawiającą nieprzyjemne odczucie na końcu języka. Co do aromatu to jest świetny. Wyszło w sumie 21,5 litra piwa zabutelkowanego w ub. niedzielę (130 g. glukozy). O dziwo po 5 dniach pierwsza próbowana butelka okazała się już nagazowana. Będzie co popijać w wakacje
                        w butelkach: RIS
                        fermentuje: APA, wędzone
                        w planach: bawarska pszenica

                        Comment

                        • xborsuk
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.01
                          • 133

                          #87
                          ad. Warka 020

                          Jeszcze jedna uwaga do AIPA - następnym razem chmielenie rozpocząć już od brzeczki przedniej. A w ogóle to już dwa tygodnie po butelkowaniu goryczka nie jest już tak dokuczliwa i wbrew głębokiemu odfermentowaniu jest nieźle skontrowana słodowością.
                          w butelkach: RIS
                          fermentuje: APA, wędzone
                          w planach: bawarska pszenica

                          Comment

                          • xborsuk
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.01
                            • 133

                            #88
                            Warka 021

                            Kolejna wariacja na temat warki 14-tej i 17-tej czyli mocny stout. Tym razem stout kawowy. Modyfikacje w zasypie niewielkie. Chmielenie tym co zostało po AIPA.

                            zasyp:
                            - 5,00 kg. Pale Ale
                            - 0,50 kg. Abbey Malt
                            - 0,30 kg. płatki owsiane (wcześniej kleikowane)
                            - 0,30 kg. palony jęczmień
                            - 0,10 kg. Carafa Special II

                            zacieranie:
                            - 63*C -> 62*C - 40 min.
                            - 72*C -> 71*C - 30 min.
                            - 76*C - mash out

                            filtracja i wysładzanie:
                            Zacieranie w 18 litrach, wysładzanie przy użyciu 12 litrów, ciągłe i szybkie.

                            gotowanie/chmielenie
                            - 25 g. Summit (15,8%, granulat) - 60 min.
                            - 10 g. Columbus (16,8%, szyszka) – 60 min.
                            - 20 g. kawa (częściowo rozdrobniona Dallmayr Crema d'Oro intensa) – 10 min.
                            - 120 g. kawa (częściowo rozdrobniona Dallmayr Crema d'Oro intensa) – 0 min.


                            Filtracja kawy i chmielin to moja największa porażka w dotychczasowej przygodzie z warzeniem. Nawet nie chce mi się tu opisywać szczegółów. W każdym razie 20 litrów odfiltrowanej brzeczki o gęstości przekraczającej 17 blg poszło do piwnicy w towarzystwie Safale S-04. Mam nadzieję, że poradzą sobie w temp. 18 st. C.
                            w butelkach: RIS
                            fermentuje: APA, wędzone
                            w planach: bawarska pszenica

                            Comment

                            • xborsuk
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.01
                              • 133

                              #89
                              ad. Warka 21

                              Kawowy stout w butelkach. Odfermentował tylko do nieco ponad 5 blg. Dlatego nie za bardzo lubię S-04 bo zawsze mi się wydaję, że piwa robione na nich są niedofermentowane. Właściwie w ciągu tygodnia stout się nagazował i już jest po wstępnych degustacjach. Wyszła świetna, aksamitna, drobno pęcherzykowa piana. W aromacie za mało kawy ale to pewnie powód gatunku użytego do tego piwa. Acha - na cichej oczywiście leżało prawie dwa tygodnie z kawą w pełnych ziarnach. Generalnie nie jest źle. Pijalne jest. Jesienią będzie smakować... jak doczeka
                              w butelkach: RIS
                              fermentuje: APA, wędzone
                              w planach: bawarska pszenica

                              Comment

                              • xborsuk
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.01
                                • 133

                                #90
                                Warka 28

                                Wracam po prawie dwóch latach braku wpisów i roku niewarzenia. Bo po pierwsze co na papierze/ekranie to jednak ma szansę pozostać dłużej w pamięci i łatwiej później z tego skorzystać a po drugie domowe warzenie to jest narkotyk i nie zastąpi tego 200 premier rocznie na polskim rynku. Nie wracam do tego co się działo przez dwa lata bo jak widać niewiele. Za to wczoraj na zbliżające się upały na lenia zrobiłem coś co mam być aromatyczne. Najważniejsze jednak, że utrwalone nawyki pozostały, automatyzm działań też, doszło trochę udogodnień i dzięki temu spędziłem miły dzień w kuchni

                                18 litrów wody "Oaza" z Biedry do w kranie mam strasznie twardą,
                                zasyp:
                                - 4,00 kg. Pale Ale
                                - 0,50 kg. Abbey Malt
                                - 0,50 kg. Goldpils® Vienna

                                zacieranie:
                                - 70*C -> 63*C - 60 min.
                                - i jeszcze 69*C - 15 min.
                                - 76*C - mash out

                                filtracja i wysładzanie:
                                bezproblemowo w ok. 13-14 litrach.

                                gotowanie/chmielenie
                                - 15 g. Eureka! (18%, granulat) + 10 g. Mosaic (12%, granulat) + 10 g. Centennial (8,5%, granulat) - 60 min.
                                - 15 g. Mosaic (granulat) + 15 g. Centennial (granulat) + 10 g. Eureka! (granulat)– 0 min.

                                Chyba świetna wydajność bo do gara nakapało 25 litrów "dwunastki" a po gotowaniu i chłodzeniu w fermentorze na US-05 czekało 20 litrów "piętnastki". Dziś z odstanych w lodówce chmielin dolałem jeszcze ponad 0,5 litra. Fermentacja w skonstruowanym coolboxie z butelkami z zamrożoną wodą.
                                w butelkach: RIS
                                fermentuje: APA, wędzone
                                w planach: bawarska pszenica

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X