Warka 29
Wreszcie RIS. W międzyczasie wymieniłem trochę sprzętu mimo, że długo nieużywany. Częstotliwość warzenia dramatycznie spadła ale potrzeba zapisywania warek na tym forum wciąż mocna. Wczoraj:
15 litrów wody. W trakcie zacierania dodałem jeszcze ok. 2 litrów.
zasyp:
- 5,00 kg. Pale Ale
- 1,00 kg. Abbey Malt
- 0,40 kg. płatki błyskawiczne orkiszowe
- 0,25 kg. jęczmień palony
- 0,25 kg. Carafa Special III
zacieranie:
- 67*C -> 63*C - 60 min.
- 76*C - mash out
filtracja i wysładzanie:
12 litrów wody. Na początku kapało 25. blg., w sumie nakapało 18 blg.
gotowanie/chmielenie
- 18 g. Eureka! + 48 g. Mosaic - 60 min.
+ 1,7 płynnego jasnego ekstraktu słodowego
Po gotowaniu i chłodzeniu uzbierało się 19 litrów 25,5 blg. Zadane uwodnione dwie paczki US-05. Czekamy.
Wreszcie RIS. W międzyczasie wymieniłem trochę sprzętu mimo, że długo nieużywany. Częstotliwość warzenia dramatycznie spadła ale potrzeba zapisywania warek na tym forum wciąż mocna. Wczoraj:
15 litrów wody. W trakcie zacierania dodałem jeszcze ok. 2 litrów.
zasyp:
- 5,00 kg. Pale Ale
- 1,00 kg. Abbey Malt
- 0,40 kg. płatki błyskawiczne orkiszowe
- 0,25 kg. jęczmień palony
- 0,25 kg. Carafa Special III
zacieranie:
- 67*C -> 63*C - 60 min.
- 76*C - mash out
filtracja i wysładzanie:
12 litrów wody. Na początku kapało 25. blg., w sumie nakapało 18 blg.
gotowanie/chmielenie
- 18 g. Eureka! + 48 g. Mosaic - 60 min.
+ 1,7 płynnego jasnego ekstraktu słodowego
Po gotowaniu i chłodzeniu uzbierało się 19 litrów 25,5 blg. Zadane uwodnione dwie paczki US-05. Czekamy.
Comment