#107 Pomyłka
#107 Pomyłka - miało być polskie ale, ale nie wyszło ;-) pomyliłem worki ze słodem i na sam przód ześrutowałem 4 kg monachijskiegooooo, więc będzie ciemne polskie ale ;-)
Zasyp:
4000 g - monachijski
5000 g - pilzneński
1000 g - bursztynowy strzegomski
chmiele - sybilla (trzy garstki)
Zacieranie w 36 l wody:
64-62*C - zasyp i 20'
73-70*C - 20'
78*C - 10' i wysładzanie na dwie raty 35 l wody
chmielenie jakieś 70'
10' - sybilla garstka pierwsza
40' - sybilla garstka druga
zrobiony whirpool i po 10' gorąca brzeczka dekantowana do fermentorów, do jednego z nich w pończoszce wrzucona garstka chmielu na aromat.
Drożdże zadam jutro.
wyszło koło 50l 15 blg.
#107 Pomyłka - miało być polskie ale, ale nie wyszło ;-) pomyliłem worki ze słodem i na sam przód ześrutowałem 4 kg monachijskiegooooo, więc będzie ciemne polskie ale ;-)
Zasyp:
4000 g - monachijski
5000 g - pilzneński
1000 g - bursztynowy strzegomski
chmiele - sybilla (trzy garstki)
Zacieranie w 36 l wody:
64-62*C - zasyp i 20'
73-70*C - 20'
78*C - 10' i wysładzanie na dwie raty 35 l wody
chmielenie jakieś 70'
10' - sybilla garstka pierwsza
40' - sybilla garstka druga
zrobiony whirpool i po 10' gorąca brzeczka dekantowana do fermentorów, do jednego z nich w pończoszce wrzucona garstka chmielu na aromat.
Drożdże zadam jutro.
wyszło koło 50l 15 blg.
Comment