Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #107 Pomyłka

    #107 Pomyłka - miało być polskie ale, ale nie wyszło ;-) pomyliłem worki ze słodem i na sam przód ześrutowałem 4 kg monachijskiegooooo, więc będzie ciemne polskie ale ;-)

    Zasyp:
    4000 g - monachijski
    5000 g - pilzneński
    1000 g - bursztynowy strzegomski

    chmiele - sybilla (trzy garstki)

    Zacieranie w 36 l wody:
    64-62*C - zasyp i 20'
    73-70*C - 20'
    78*C - 10' i wysładzanie na dwie raty 35 l wody

    chmielenie jakieś 70'
    10' - sybilla garstka pierwsza
    40' - sybilla garstka druga
    zrobiony whirpool i po 10' gorąca brzeczka dekantowana do fermentorów, do jednego z nich w pończoszce wrzucona garstka chmielu na aromat.

    Drożdże zadam jutro.
    wyszło koło 50l 15 blg.
    Last edited by bielok; 2013-05-29, 20:33. Powód: takie tam dopiski ....
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • bielok
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.10
      • 338

      Warka 111, 112

      Cześć.

      Gdzieś po drodze nie zostały opsane warki: alt, pils. leger żytni.
      dzisiejsze leniuchowanie dało wynik:

      warka 111 Bitter

      zasyp:
      5000 g - pale ale
      200 g - karmelowy jasny litovel

      Chmiele:
      EKG - 30 g
      Perle - 50 g
      Fuggles - 30 g

      Zacieranie na bryta, całkowicie leniwie i bez pospiechu ok 1,5 h. Woda ok 70*C zasyp słodów, ustalenie temperatury na 68 i zająłem się jakimiś sprawami. Po pół godzince kontrola, temperatura 64*C więc zamieszałem , podgrzałem do 69, narzuciłem na gar swoja osobista kołdrę i poszedłem dalej oglądać panienki na roksie ;-)

      Wysładzanie do 35 l objętości i chmielenie:
      0' - 25g perle, 30g EKG
      30' - 25g
      60' - 30g fuggles

      Schłodzone chłodnicą do 24*C, napowietrzone przez przelanie z wiadra do wiadra, na piane wysypane

      drożdże Danstar windsor. Przed chwila zaglądałem do wiadra, widać ze fermentacja już rusza.


      Warka 112 Pikantne ciemne.

      Zasyp:
      4400 g - pale ale (miałem dowazyć do 5000 g ale zapomniałem)
      200 g - biscuit
      150 g - czekoladowy

      chmiele i dodatki
      Fuggles - 30 g
      Perle - 30 g
      pestki z 3 szt. polskiej ostrej papryczki

      Zacieranie jak poprzednio jak poprzednio na bryta, zawiozłem mamę do lekarza, przywiozłem z

      powrotem, akurat zeszło sie z 2 h. Wysładzanie do .... choroba nawet nie wiem do ilu.

      chmielenie:
      0'- 25 g perle
      30'- 30 fuggles
      60' pestki z jednej papryki
      70' pestki z drugiej papryki
      80' pestki z trzeciej papryki

      wyszło ok. 28 l (na gorąco) 12 blg wystawione na balkon do schłodzenia.
      Cześć tej warki będzie dosładzana ksylitolem celem skontrowania pikantności tak żeby moja Kasia mogła ja tez pić.
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

        5:10 start



        Warka 113
        Porter bałtycki


        zasyp:
        8000 g - pilzneński bruntal
        3400 g - monachijski
        1000 g - caraaroma
        600 g - czerwony strzegom
        200 g - czekoladowy


        Zacieranie w 38 l wody:
        66-63 *C - 40'
        72-68 *C - 40'
        78*C 15' - wysładzanie do objętości 59 l o gęstości 14 blg.
        Teraz co najmniej godzinka warzenia przede mną, nad chmielem jeszcze pomyślę



        Dziś pierwszy raz użyłem słodu podstawowego z bruntala i jestem przekonany na 99% że do strzegomskiego już nie wrócę.
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          Witaj,
          a dlaczego?? jakie zauważasz różnice?? kończą mi się zapasy i będę komponował zamówienie.. a zawszę pilzna kupuję najwięcej..

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            Cześć.

            Powielę swoją opinię która zamieściłem na piwo.org:

            To moja osobista opinia:
            Słodu pilzneńskiego z Strzegomia przerobiłem ponad 100 kg + 25 kg pale ale. W żadnej z zacieranych na tym słodzie warek nie udało mi się uzyskać (prócz ostatniej ale o tym dalej) klarownego filtratu. Przy ostatniej zaparłem się i klarowny filtrat pojawił się po przepuszczeniu i zwróceniu 21 l brzeczki. Dziś klarowny filtrat na słodzie bruntala miałem po mniej niż 3 litrach brzeczki. Żadna z tamtych warek dobrze mi się nie sklarowała na fermentacji, cześć nie sklarowała się nawet w butelkach. O złej jakości słodu pale ale ze Strzegomia i problemach z klarowaniem się warek zwrócił jakiś rok temu też mój przyjaciel z Torunia Seniorroberto.
            Jednocześnie chciałem napisać że nie wiem jakiej jakości aktualnie jest słód ze Strzegomia. Moje spostrzeżenia dotyczą partii słodu z przed roku.


            Szczerze Ci polecam - o ile masz taka możliwość kupić słód z Bruntala.
            Last edited by bielok; 2014-02-27, 11:51.
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              Mam podobne obserwacje. Nie jestem pewny, że problem tkwi w słodzie, a nie w mojej praktyce, ale po zmianie ze Strzegomia na Fawcett Maltsters mam idealnie klarowne piwa już po fermentacji.

              Comment

              • Khan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.09
                • 297

                Ostatnio miałem pilzno soufflet (50kg) i filtrat był klarowny.. nie mniej spróbuje zakupić tego "brutala" trzeba coś zmieniać, co by był ruch w interesie

                Comment

                • bielok
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 338

                  Cześć.

                  Warzenie ok 3,5 h po to by odparować brzeczkę, na ostatnia godzinę dodawałem chmiele:

                  0' - 25 g perle
                  30' - 25 g perle, 25g hersbrucker
                  45' - mech irlandzki
                  60' - 25 g hersbrucker



                  Do chłodzenia w dwóch fermentorach na balkon poszło ok 42 l brzeczki 20,5 blg.
                  Drożdże dodam jutro rano.
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    Warka 114

                    Warka 114 Jęczmień&Kolendra

                    Zasyp:
                    5000 g - pilzneński bruntal
                    200 g - karmelowy jasny litovel

                    Chmiel i dodatki:

                    25 g perle
                    30 g kolendra

                    Zacieranie w 26 l wody:
                    64*C - 20'
                    72*C - 20'
                    78*C - 15'

                    wysałdzanie 12l wody.

                    chmielenie 60':
                    0' - perle
                    50' - kolendra
                    zlane do wiadra, wystawione na balkon. Na dziś dość, jutro posprzatam.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      Cześć.

                      Dziś z rana zaszczepiłem obie warki drożdżami:
                      113 - 300 ml gęstwy w45/70
                      114 - saszetka T58 rozsypana na pianę



                      Warki 111, 112 powoli kończą fermentację, piana już opadła, zatrzasnąłem w wiadrach dekle, w niedziele lub poniedziałek zlewam na cichą
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • bielok
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.10
                        • 338

                        Warka #115

                        Warka #115

                        Warki dla Kaski (czyli imbirowe i kawowe)

                        Zasyp:
                        7400 g - pale ale strzegom
                        2000 g - pilzneński bruntal
                        600 g - karmelowy czerwony strzegom
                        100 g - palony żywiecki
                        100 g - czekoladowy
                        oba ciemne słody ekstrahowane w zimnej wodzie nie zostały dodane na etapie zacierania.

                        dodatki:
                        kawa, imbir

                        Chmiele:
                        Perle - 50 g chmielenie homeopatyczne

                        Zacieranie w 35 l wody
                        69-64*C - 90'
                        78*C - 15' wysładzanie na 2 raty do objętości ok 62 l o gęstości 10 blg

                        Podzielenie brzeczki na dwie cześć, do obu wsypane po 25 g chmielu

                        Kawowe:
                        Chmielenie 60'
                        perle 25 g - 0'
                        kawa 250 g - 55'


                        Imbirowe:
                        Chmielenie 60'
                        perle 25 g - 60'
                        imbir świeży, tarty 120 g - 45'


                        Gorąca brzeczka przelana do wiader, wystawiona na balkon do schłodzenia.
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • bielok
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.10
                          • 338

                          Cześć.
                          Warki 111, 112, 114 przelane na cichą fermentację. Wszystkie stanęły w okolicach 3 blg.Warka 112 wcale nie jest pikantna muszę coś z tym zrobić.
                          Warka 115 zadana gęstwą z warki 112 czyli US-04.
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            Cześć.

                            Warki 111, 112, 114, zabutelkowane. w sumie 8 transporterów (bez kilku butelek).
                            Na dziś dość.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X