Niezależny browar domowy "Pod Baranem"
Collapse
X
-
Comment
-
Gdzieś na jutubku jest filmik z jakieś uczelni piwowarskiej czy coś takiego. I tam w ramach praktyk uwarzono piwo na wodzie z brudnej sadzawki. Później dawali ludziom aby skosztowali, każdemu smakowało. Na koniec informowali na jakiej wodzie było warzone to piwo. Fajne miny mieli wtedy ludzie.
Eksperyment miał potwierdzić to co wiadmo od dawna, że w czasach gdy szlały choroby piwo było najbezpieczniejszym napojem.
Comment
-
Comment
-
Warka #72 Polskie ale
Warka #72 Polskie ale
Zasyp:
6800 g - pilzneński
3200 g - monachijski
Chmiel:
50 g sybila
80 g lubelski
Drożdże: US-05
Zacieranie w 30 litrach deszczówki:
30*C - na czas śrutowania słodów
50*C - 10'
64*C - 30'
72*C - 30'
78*C - 15' czas na ułożenie złoża
Wysładzanie na dwie raty (spuszczenie brzeczki do gara warzelnego, dolanie wody o temperaturze 78*C do gara zaciernego, uruchomienie mieszadła na 5', odczekanie 10' na ułożenie złoża, druga rata filtracji) do pełnej objętości garnka który pożyczyłem od Marka33 (prawdopodobnie 50 l).
Chmielenie 60':
0' - 50 g sybilla
30' - 40 g lubelski
55' - 40 g lubelski
Brzeczka zostawiona w garze do wystygnięcia, drożdże dodam jutro. Otrzymałem ok 50 l 13,5 blg.
Dzięki temu że miałem dwa gary 50l wszystko poszło szybko i sprawnie. Mój gar przerobiony na kadź zacierną z zamontowanym na czas zacierania filtratorem z rurki miedzianej, przeszedł chrzest bojowy i jestem z tej konstrukcji zadowolony.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywychComment
-
Warka #73 AIPA
Cześć
Miało być łatwo miło i przyjemnie .....
Zasyp:
5000 g - pilzneński Litovel
2000 g - monachijski
500 g - crystal 120
Zacieranie w garnku o objętości 24 l co później zemściło się. 18l wody, 7,5 kg słodu oznacza zacier pod sam rant gara.
68*C - 10' - miało być trzydzieści minut, ale równolegle z zacieraniem spawałem ramę pod zlewozmywak i się zagapiłem, temperatura uciekła na 74*C. Nie mając w miejsca w garze nie dolewałem zimnej wody.
74*C - 60'
78*C - 15' i wysładzanie
Chmielenie odbyło się bez wagi. Odmówiła współpracy ... czas chmielenia 60' :
0' - nugget - garść
30' - galena - garść i trochę
50' - williamette - garść
Wyszło 22-24l brzeczki o gęstości 19 blg.
Brzeczka chłozi sie w fermentatorze w bagażniku samochodu. Drożdże dodam jutro.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
-
Po takich przygodach na pewno wyjdzie dobreComment
-
Cześć
Należy przypuszczać że tak właśnie będzieRozmawiałem rano z Markiem na GG , toc to do picia a nie na żadne konkursy
Przy napowietrzaniu brzeczki przelałem zawartość do fermentatora z podziałką, faktycznie otrzymałem 22l brzeczki.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
-
Szybko trzeba jeździć aby w bagażniku wystygło? Policja się nie czepia jak z otwartym jeździsz?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Cześć
Warze piwo na działce, jednak ze względów sanitarnych nie mogę go tam fermentować (wszystkie warki fermentowane na działce były zakażone). Także postanowiłem w tym sezonie wszystkie warki fermentować w piwnicy w bloku. To raptem 10 km więc nawet jakbym jechał z otwartym bagażnikiem nie zdążyło by wystygnąć ....anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
-
I jest lepiej? Może to ta "działkowa"woda?
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Cześć.
W garażu i piwnicy na działce występuje jakiś dość agresywny rodzaj pleśni (jak sadze). Emaliowany garnek umyty, ale nie wytarty a pozostawiony do ocieknięcia, po dwóch tygodniach był lekko "porośniety" skupiskami pleśni.
Produkcja piwa metodą: działka - warzenie, dom - fermentacja, mam już sprawdzone. Zresztą na deszczówce warzył u mnie Mark33, fermentował u siebie w piwnicy i jego piwu nic nie dolegało.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę