Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #31
    Warka #73

    Witam.

    Warka przelana na cichą, odfermentowanie 8 blg. W smaku bardzo niedobre. Postoi tydzień na cichej i się zobaczy. Najprawdopodobniej kanał.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • bielok
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.10
      • 338

      #32
      Warka #73

      Elo.

      Warka przelana do kega i jednego peta 1,5l. W smaku zdecydowana poprawa, jeszcze trochę odfermentowało do 6 blg. Na dnie wiadra bardzo duża ilość drożdży jak na fermentację cichą. Zdaje się że będzie dobrze
      Last edited by bielok; 2011-12-04, 09:03. Powód: dopisek
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

        #33
        Warka #74

        Warka #74 Kolesch

        Słody:
        5000 g - pilzneński
        1000 g - pszeniczny

        Chmiel:
        100g - lubelski

        Drożdże - starter Zymoferm Z038-2-38 Altbier

        Zacieranie (słody + kranówa do pełnej objętości gara 24 l):
        45*C - 10'
        50*C - 10'
        64*C - 30'
        74*C-66*C - 140' (spowodowane wyjazdem po deskorolkę dla dziecka)

        78*C - 15' i filtracja.

        Chmielenie 80':
        10' - 60 g lubelski
        60' - 40 g lubelski i chłodnica

        Wyszło 23l 15 blg. Dziś rano fermentacja trwa w najlepsze, wiadro wyląduje w piwnicy gdzie jest 18*C.
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
          Drożdże - starter Zymoferm Z038-2-38 Altbier
          Jak ( a zwłaszcza jak długo) startowały? Chyba ich użyję do kolejnej warki.

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            #35
            Cześć.

            Już ci mówię - starter 2l 5 blg, po trzech pełnych dobach pierwsze oznaki fermentacji, po następnych dwóch dniach opadły na dno. Gęstwa przelana przegotowaną wodą i wstawiona do lodówki na 8 dni.
            Start drożdży z gęstwy w 9h.

            Przy tych drożdżach trzeba mieć nerwy jak postronki
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              #36
              Warka #75

              Warka #75 Witold

              Luźne okolicie witbiera:

              Słody i nie słody:
              3800 - pilzneński
              200 - carared
              2000 - kasza manny

              Chmiel, przyprawy:
              90 g - lubelski
              20 g marynka
              skórki z 1,5 pomarańczy, 10 g kolendry


              Drożdże - gęstwa danstar Nottingham
              Zacieranie:
              100 *C - kasza manny + 2 ml amylazy przez 20' , obniżenie tem. do:
              54*C - zasyp słodów 10'
              64*C - 30'
              72*C - 30'
              78*C - 15' wysładzanie 20 litrami wody

              Chmielenie 60' (gar z 22l brzeczki):
              0' - całość lubelskiego, skórki pomarańczy
              30' - kolendra

              gar z 4 l brzeczki 60':
              60' - całość marynki

              Otrzymałem 26 l 11 blg.
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • bnp
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 129

                #37
                jeżeli masz enzym scukrzający to można normalnie robić infuzję

                słód i kasza do wody + enzym scukrzający + enzym upłynniający i przerwa w 64 st C dalej standardowo przerwa w 72 st C
                jeżeli jedziesz z enzymami to możesz podgrzać cały zacier do temp 100 st C i wtedy filtrować


                pozdr

                Comment

                • krys123
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.01
                  • 37

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
                  jeżeli masz enzym scukrzający to można normalnie robić infuzję

                  słód i kasza do wody + enzym scukrzający + enzym upłynniający i przerwa w 64 st C dalej standardowo przerwa w 72 st C
                  jeżeli jedziesz z enzymami to możesz podgrzać cały zacier do temp 100 st C i wtedy filtrować


                  pozdr
                  enzym scukrzający - czy to jest coś takiego?

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    #39
                    Cześć

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123 Wyświetlenie odpowiedzi
                    enzym scukrzający - czy to jest coś takiego?

                    Oczywiście się machem w opisie - miało być: enzym upłynniający. Dostępny w wszystkich sklepach oferujących enzymy do zacierania zboża.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      #40
                      Warka #76 Razowe

                      Warka #76 Razowe

                      Zasyp:
                      2000 - żyto nie słodowane
                      1000 - monachijski
                      3200 - pilzneński
                      300 - owsiany (domowy z łuską)
                      200 - palony żywiecki
                      100 - czekoladowy


                      Zacieranie:
                      64*C - 40'
                      72*C - 40'
                      78*C - 15' - wysładzanie właśnie trwa
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • bielok
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.10
                        • 338

                        #41
                        Warka #76 Razowe

                        Witam.

                        Filtracja zajęła mi 2h. Wysłodziłem 28 l -zdecydowanie za dużo trzeba było odparować.

                        Chmielenie 100':
                        40' - sybilla 40g

                        Uzyskałem 23-24l 16 blg.


                        Zadane gęstwą Danstar Nottinham.
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka #76 Razowe
                          Spodziewasz się jakiegoś "razowego" charakteru?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            #43
                            Cześć

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                            Spodziewasz się jakiegoś "razowego" charakteru?
                            Czas pokaże Ale spodziewam się że niesłodowanego żyta użyje do piwa tylko raz ;-)
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czas pokaże Ale spodziewam się że niesłodowanego żyta użyje do piwa tylko raz ;-)
                              Na problemy z filtracją - płatki. Słodu to nie zastąpi, ale niesłodowane żyto pewnie tak.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • bielok
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.10
                                • 338

                                #45
                                Witam.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                                Na problemy z filtracją - płatki. Słodu to nie zastąpi, ale
                                niesłodowane żyto pewnie tak.
                                Tak jak pisałem filtracja była bezproblemowa zajęła raptem 2h. Spodziewałęm się kisielowatej brei a nic takiego nie było. No i machnąłem się przy odczycie z cukromierza, brzeczka ma 15 blg.

                                Warka Warka #75 Witold - powędrowała na cichą, odfemetowanie kiepskie bo 6 blg, ale piana całkowicie znikła więc nie było na co czekać.
                                anioły śmierdzą potem
                                żrą kiełbasę
                                mają w dupie żywych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X