Warka #74 Kolesch - przelana na cichą, odfermentowanie do 3 blg, mętne jak zupa. Zobaczymy jak się będzie klarować na cichej.
Niezależny browar domowy "Pod Baranem"
Collapse
X
-
Warka #77 Alt
Warka #77 Alt
Zasyp:
4500 - mnachijski
1300 - pilzneński
200 - carared
Chmiel - 44 g marynka 9,1 a/k
Drożdże - Zymoferm Z038-2-38 Altbier gęstwa po koleschu
Zacieranie:
50*C - zasyp
54*C - 10'
64*C - 20
72*C - 40'
78*C - 15' wysładzanie wodą 18l.
Chmielenie 60':
0' - marynka - 44g
Otrzymałem 23 l 15 blg, w osobnym garze 4,5l 9 blg (będzie na refermentację)anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #77 Alt
Cześć
Drożdże Z038-2-38 (gęstwa ok 200 ml) zadane w tem. brzeczki 23*C. Dziś wychyliły głowę z pod pokrywki fermentatora i rozglądały się po kuchni. Wstawiłem fermentator do głębokiej miednicy i nalałem tam 6l zimnej wody może trochę ostudzi ich zapałanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Elo.
Warki 76 i 77 zostały zlane na cichą, warka 76 odfermentowała do 6 blg po wybrzuszonej pokrywce fermentatora widzę że jeszcze może zejść niżej. Warka 77 odfermentowała do 3 blg. Gęstwa z 77 wlana do beczki gdzie fermentuje warka 78.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka 78 Alt Drugi
Warka 78 - Alt Drugi
Zasyp:
6250 g - monachijski
2250 g - pilzneński
80 g - ciemny karmel strzegom
Chmiel:
120g - marynka szyszka 2009
Drożdże - Zymoferm Z038-2-38 Altbier gęstwa po warce 77
Zacieranie w 30 l wody:
52*C - 10'
64*C - 30'
72*C - 30'
78*C - 15' na ułożenie złoża i filtracja na dwie raty, spuszczenie całej brzeczki (21l) dolanie przygotowanej wody (22-23l), 10 minut pracy mieszadła, 15' na ułożenie złoża i ponowne spuszczenie brzeczki. Otrzymałem 43l.
Chmielenie 60' :
0' - 40g
30' - 40g
55' - 40g
Po chmieleniu wyszło że mam 37,5 l brzeczki 13 blg, rozcieńczyłem 3 litrami wody do 12 blg. Gęstwa wlana do beczki 60 l chluśnięciem z fermentatora po warce 77, brzeczka napowietrzana przez zlewanie jej z wysokości 80 cm z kraniku gara warzelnego do beczki. Pomny wspomnień jak sprzątałem po warce 77, mam nadzieje że 20 l zapas miejsca w beczce wystarczy drożdżom i nie wyjdą z beczkianioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka 79 - Belgijski brąz ;-)
Warka 79 - Belgijski brąz ;-)
Zasyp:
4500 - pilzneński
1300 - monachijski
40 - cafara III
Chmiele:
40 g - sybilla (granulat 2010)
20 g - lubelski (granulat 2011)
Drożdże - gęstwa Belgian Abbey od Jozefika, rozruszana 0,75 litrowym starterem
zacieranie w 26 litrach wody:
50*C zasyp
52*C - 10'
68-66*C - 60'
78*C - 10' wysłądzanie na dwie raty:
spuszczenie 12 l filtratu, dolanie 9 l wody 80*C, mieszadło na 10', ułożenie złoża, spuszczenie reszty filtratu, otrzymałem ok 29 l brzeczki
Chmielenie 70':
0' - sybilla
65' - lubelski
wyszło ok 26 l 12 blg (nowy nie wyskalowany fermentator ).anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #76 Razowe
Cześć.
Warka zabutelkowana z 130 g glukozy. Wyszło 40 x 0,5l, 1 x 1,5l i pół kufla do degustacji Końcowe odfermentowanie to 4 blg, czyli będzie miało w okolicach 6,5%. Na cichej zeszło w dół o 2 blg, te dzisiejsze nottinhamy to jakieś inne drożdże niż te co używałem dwa lata temu. Tamte były dużo bardziej żarłoczne.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Cześć.
Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem glukozy (7g/1l):
Warka #74 Kolesch
Warka #75 Witold
Warka #77 Alt
Warka 79 - Belgijski brąz - przelana na cichą - gęstwa abbey wykorzystana do warki #80.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #80 Dubel- bubel
Warka #80 Dubel- bubel.
Zasyp:
5000 g - pilzneński
2000 g - monachijski
100 g - czekoladowy litovel
100 g - karmelowy ciemny strzegom
300 g - cukier
500 g - glukoza
Chmiel:
sybilla - 35g
marynka - 35g
Zacieranie w 19l wody:
50*C - zasyp
52*C - 10'
64*C - 20'
72*C - 40'
78*C - 10', spuszczenie brzeczki w ilości 9l o gęstości ok 24 blg (skończyła mi się skala na cukromierzu bo mam tylko do 22 blg), wlanie do gara zaciernego 20l wody, uruchomienie mieszadła na 10', następnie 10' na ułożenie złoża i spuszczenie drugiej części filtratu.
Do chmielenia poszło ok 29 l brzeczki, chmielenie 60':
0' - marynka i sybilla
Właściwie momentu chmielenia już nie pamiętam.
Rano fermentacja szła w najlepsze więc nie wiem ile w wiadrze jest brzeczki (muszę wyskalować wiadra w końcu) ale w każdym razie pomiędzy 20-24l o gęstości 20blg. Trzeba będzie dolać wody bo raz że gęste, dwa że przemieloneanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #81 dwa za jednym zamachem
Warka #81 dwa za jednym zamachem
Zasyp:
6000 g - pilzneński
2000 g - pszeniczny
3000 g - monachilski
1000 g - cara coś tam EBC 20 (tyle pamiętam opakowanie zostało na działce)
Zacieranie:
Do 30l wody o tem. 45*C dodane wszystkie słody, a gdy się okazało że się zmieści dolane jeszcze 10l wody.
Podgrzanie do 67*C, zacieranie na bryta 1,5h.
Wysładzanie na dwie raty:
28 l 18,5 blg
28l 6 blg
Z wymieszanych zawartości powstały dwie brzeczki 10,5 blg 28l oraz 14 blg 28l
Chmielenie dla piwa ala bitter (60'):
0' - 25 g marynka
30' - 25 g marynka
50' - 25 g marynka
po gotowaniu 12 blg
chmielenie dla piwa ala AIPA:
0' - 25g columbus
30' - 25g palisade
55' - 25 g citra
Planuję na zimno chmielić citrą i amarillo.
Druga cześć warki się chmieli , jeszcze nie wiem jakie będzie blg końcowe.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
cześć.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziDruga cześć warki się chmieli , jeszcze nie wiem jakie będzie blg końcowe.
Napowietrzanie przez dwukrotne przelanie z wiadra do wiadra.
jeszcze jedno i spaćanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #79 - Belgijski brąz - zabutelkowana z 0,9l rezerwy 19 blg. Wyszło 48x0,5 i 2x1,5l. BLG końcowe stanełao na cyfrze 2.
Warka #80 Dubel- bubel - przelana na cichą, odfermentowanie na poziomie 3 blg.
Warka #81 dwa za jednym zamachem:
A - odfermentowanie do 2 blg, przelana na cichą, wylądowało na balkonie.
B - odfermentowanie 3,5 blg, przelana na cichą, do chmielenia na zimno użyłem 15g citry (granulat) i 15 g amarillo (szyszka).anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #82 - Tripel
Warka #82 Tripel
Piwo przeznaczone do lezakowania minimum rok
Zasyp:
5000 g - pilzneński
2000 g - pszeniczny
500 g - monachijski
500 g - amber
trzy garście owsianego domowego (z łuską)
Zacieranie:
50*C - 10'
64*C - 30'
72*C - 30'
78*C - 15' wysładzanie na dwie raty, woda do wysładzania 16l.
Otrzymałem ok 32 l brzeczki o gęstości 14 blg.
Chmielenie 60':
0' - lubelski 100 g (szyszka 2,7 a/k)
0' - palisade 20 g (granulat 6,7 a/k)
Słody wsypałem o 5 rano, teraz sypnę chmiel i na spacer z psemanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
Comment