Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #91
    Warka #89 Polskie Ale

    Cześć.

    Warkę 88 pomijamy dyskretnym milczeniem.

    Warka #89 Polskie Ale

    Zasyp:
    4500 g - pilzneński litovel
    250 g - crystal 120 ebc
    250 g - karmelowy jasny Litovel 120 ebc

    Zacieranie na bryta:
    64-68 *C - 60'
    78*C - wysładzanie

    Chmielenie 60':
    0' - 40 g marynka
    30' - 20 g marynka
    60' - 25 g liberty

    chłodzenie nocne na balkonie, dziś zadane drożdże nieznane. Dostałem je od Josefika, on chyba dostał od kogoś innego, na słoiczku naklejka : drożdże piwowarskie. Podobno słoiczek pochodzi od wesa.
    Uzyskałem 26 l 12 blg.
    Last edited by bielok; 2012-05-29, 18:20.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
      drożdże nieznane. Dostałem je od Josefika, on chyba dostał od kogoś innego, na słoiczku naklejka : drożdże piwowarskie. Podobno słoiczek pochodzi od wesa.
      Daj znać co z tego wyszło, bo też mam taki słoiczek drożdży od WESa, ale nie odważyłem się jeszcze ich dodać do warki.

      Comment

      • admiro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 248

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek Wyświetlenie odpowiedzi
        Daj znać co z tego wyszło, bo też mam taki słoiczek drożdży od WESa, ale nie odważyłem się jeszcze ich dodać do warki.
        Hej, to są te drożdże z mini zestawów ekstraktów WESa na których polecają ja na jakieś maseczki kosmetyczne czy coś
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
          Hej, to są te drożdże z mini zestawów ekstraktów WESa na których polecają ja na jakieś maseczki kosmetyczne czy coś
          No niby tak, ale nie ulega wątpliwości, że tam jest napisane "drożdże piwowarskie".

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            #95
            Cześć

            Byłem pół godziny temu na kontroli w piwnicy, fermentacja ruszyła, z rurki fermentacyjnej nieustanna seria CO2. Poza odfermentowaniem wiele na razie nie będzie wiadomo, potem jak się pokosztuje piwka może coś więcej.
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              #96
              Warka #89 Polskie Ale

              Warka #89 Polskie Ale -zlana na cicha po trzech dobach fermentacji, odfermentoało do gęstości 1,5 blg (po przeliczeniu z refakometru) za kilka dni sprawdzę to jeszcze raz, jak się brzeczka sklaruje.
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • bielok
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.10
                • 338

                #97
                Warka #90 Zimowe

                Warka #90 Zimowe - przewidziane na tęga zimę piwo w okolicach risa.

                Zasyp:
                monachijski - 2000 g
                monachijski wedzony - 2000 g
                pilzneński - 3400 g
                karm. jasny litovel - 250 g
                crystal 120 ebc - 250 g
                karm. ciemny strzegom 100 g
                żyto - 1000 g
                palony żywiecki - 400 g
                palony strzegom - 100 g


                Zacieranie (prócz żywieckiego i palonego) w 37 l wody:
                66-61*C - 60'
                72*C - 20'
                78*C - wysłądzanie 21 l wody

                Uzyskałem ok 49 l brzeczki o gęstości 12,5 blg. teraz to trzeba odparować
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • PiwnicaZamkowa
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.05
                  • 805

                  #98
                  normalnie ślinka cieknie.ale cóż.........może kiedyś zasłużę na poczęstunek
                  Krzysztof

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    #99
                    Cześć

                    Odparowani brzeczki trwało ok 4 h, uzyskałęm 24 l brzeczki 21 blg + 4 l w chmielinach.
                    Chmieliłem tak 90':
                    0' - 25 g marynka, 25 g nugget
                    30' - 30 g marynka

                    Drożdże w ilości 30 g suche z wesa, uwodnione i na noc zostawione w starterze 11 blg dodam jutro jak brzeczka wystygnie.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      Warka #90 Zimowe

                      Cześć.
                      Warka #90 Zimowe - postanowiła zwiedzić mieszkanie, za karę wylądowała na balkonie. Piana zwarta i gęsta co źle wróży w kwestii piany gotowemu piwu.
                      Litr brzeczki odzyskanej z chmielin poszedł na rezerwę do refermentacji, litr jeszcze dolałem do wiadra.
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • bielok
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.10
                        • 338

                        Warka #90 Zimowe

                        Cześć.
                        Fermentacja się kończy - pomiar wskazał odfermentowanie do 5,8 blg.
                        Pojutrze przelewam na cichą.
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          W cztery dni tyle zżarły? Musiało być drożdżaków mnóstwo, od razu widać, że piwo Cię słucha

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            Cześć
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                            W cztery dni tyle zżarły? Musiało być drożdżaków mnóstwo, od razu widać, że piwo Cię słucha
                            Eee tam, drożdży było 30 g, uwodnionych i po nocnym starterze 11 blg to musiało szybko fermentować cieszy mnie że zeszło poniżej 6 blg, a z rurki idzie jeszcze lekko gaz więc mam nadziej że że skończy pomiędzy 5-5,5 blg.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • bielok
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.10
                              • 338

                              Cześć
                              Warka #89 Polskie Ale - zlana do kega, w pończoszce wrzuciłem 50 g lubelskiego na aromat, pozostałe 5 l do butelki po wodzie mineralnej.

                              Warka #90 Zimowe - przelana na cichą fermentacje, odfermentowanie zostało na poziomie 6 blg.

                              Drożdże z wesa o ile przy przelewaniu #89 wydawały się dość pyliste i łatwo się podnosiły z dna wiadra, to przy przelewaniu risa zbite na dnie.
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • bielok
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.10
                                • 338

                                Warka #90 Zimowe

                                Warka #90 Zimowe - trafiła do kega 19l oraz dwóch petów 2 l.
                                anioły śmierdzą potem
                                żrą kiełbasę
                                mają w dupie żywych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X