Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    Warka #91

    Warka #91

    Zasyp:
    5200 g - pilzneński
    400 g - czerwony karmelowy strzegom
    400 g - abbey
    600 g - kasza manny

    Drożdże - belgian abbey gęstwa (dzięki Dori!)
    Chmiele:
    50 g - marynka
    30 g - lubelski

    Zacieranie na bryta:
    70' - słody, kasza manny dodana w piątej minucie zacierania.

    Wysładzanie na dwie raty.

    Chmielenie 75':
    15' - marynka 30 g
    45' - marynka 20 g
    75' - lubelski

    Otrzymałem 27l 13,5 blg, oraz 2,5l 10 blg (odparowany cienkusz).
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • bielok
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.10
      • 338

      Warka #92

      Warka #92

      Być może uda się podciągnąć to piwo pod American Amber Ale.

      Zasyp:
      3200 g - pale ale strzegom
      2500 g - pilzneński litovel
      500 g - monachijski litovel
      320 g - czerwony strzegom
      250 g - abbey
      90 g - czekoladowy strzegom lub palony strzegom, etykiete diabli wzieli

      Drożdże - US05
      Chmiel:
      amarillo szyszka - 34 g
      nugget granulat - 11 g
      citra granulat - 23 g

      Zacieranie w 24 l wody:
      65-66*C - 20'
      67-68*C - 40'
      78*C wysładzanie na dwie raty 20 l wody. Otrzymałem 38 l brzeczki o gęstości 10,6 blg.

      Chmielenie 90':
      30' - amarillo 20 g
      30' - nugget 5 g
      60' - amarillo 14g
      60' - nugget 6g
      90' - citra 23g.

      W tej chwili sypnąłem chmiele w 30' gotowania.
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

        Warka #92

        Wyszło 29l 14 blg. Chłodzenie będzie naturalne.
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • bielok
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.10
          • 338

          Warka #91

          Cześć.

          Warka przelana na fermentację cichą, odfermentowanie do 3,5 blg, alk. 5,6%
          anioły śmierdzą potem
          żrą kiełbasę
          mają w dupie żywych

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            Warka 93# Pszenica

            Cześć.
            Kronikarska powinność: #91 kibel, # 92 po miesiącu burzliwej keg 19l, 6 l rezane razem z piwem truskawkowym drugi keg.

            Warka 93# Pszenica

            Zasyp:
            8000 g - pszeniczny
            2000 g - pilzneński litovel

            Zacieranie :
            64 - 66*C - 15'
            70 - 72*C - ok 1 h
            78*C - wysładzanie do objętości ok 57l.

            Chmielenie 75':
            15' - lubelski 50g
            75' - lubelski 30g

            Rozlane na dwa wiadra po 25 l:
            jedno wiadro gęstwa ofermów ze startera
            drugie danstar munich

            Cześć brzeczki (ok 4 l) przeznaczona na startery.
            Gęstość brzeczki 13,5 blg.
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              Cześć.

              na mieszadło magnetyczne trafiły drożdże Zymoferm Z037 - Stout (termin przydatności 2012-05-14). Planowane warki to porter angielski, stout, świąteczne (na św. wielkanocne) ew. RIS
              Last edited by bielok; 2012-10-28, 19:12.
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • bielok
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.10
                • 338

                Cześć

                Warka #93 na zymofermach odfermentowała do 2,7 blg, na Danstar Munich do 3,5 blg. O dziwo właśnie ta cześć na zymofermach wydaje się być pełniejsza w smaku i treściwsza.
                Warki zlane na krótka cichą.

                Starter na Zymoferm Z037 - Stout po 4 dobach zaliczył kanalizację.
                Spuchła mi saszetka California Lager więc nastepne warki na tych drożdżach.
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • bielok
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 338

                  #94 porter angielski

                  #94 porter angielski

                  Zasyp:
                  4500 g - pilzneski litovel
                  250 g - ciemny karmelowy strzegom
                  250 g - palony strzegom

                  Zacieranie na bryta 66-68*C ok 1,5 h w 20 l wody. Wysłądazanie na raty ok 17 l wody.

                  Chmielenie 60':
                  0' EKG 45 g
                  60' lubelski 50g

                  wyszło ok 26 l 12 blg
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    #95 porter kawowy

                    Cześ.
                    Obudziłem się o 3:40 trzeba było skorzystać.

                    Zasyp:
                    5000 g - pilznenński
                    600 g - pszeniczny
                    600 g - karmelowy jasny litovel
                    260 g - karmelowy ciemny strzegom
                    100 g - palony strzegom
                    Kawa mielona 100g

                    Chmielenie będzie delikatne, zacieranie na bryta Powoli podnoszę tem. do 78*C i będę wysładzał.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      #95 porter kawowy

                      Chmielenie 60':
                      0' - 20 g ekg
                      55' - kawa


                      Uzyskałem 23 l 15 blg, oraz 17 l 7 blg który będę wieczór podbijał miodem.
                      Fermentacja gęstwa California Lager.
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • bielok
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.10
                        • 338

                        #94 porter angielski

                        Cześć
                        Warka #94 porter angielski - przelana na cicha, odfermentowała od 2,9 blg, gęstwa zasiliła #95, oraz cienkusza którego podbiłem dwoma słoiczkami miodu, oraz 0,5 kg cukru (cienkusz chmielony lubelskim 80 g).
                        Last edited by bielok; 2012-11-16, 06:15.
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • bielok
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.10
                          • 338

                          #96 Barani Łeb II

                          #96 Barani Łeb II weizenbock

                          Zasyp:
                          3600 g - pszeniczny
                          1000 g - monachijski
                          2400 g - pilzneński
                          200 g - karmelowy ciemny strzegom
                          100 g - palony strzegom

                          Zacieranie dekokcyjne w 26l wody:

                          44*C - zasyp wszystkich słodów po 10' oddzielenie dekoktu, rzadka cześć 20 l do wiadra i pod kołdrę

                          Dekokt 10l:
                          64*C - 5'
                          72*C - 15'
                          gotowanie 20'

                          Połączenie zacierów:
                          64*C - 15'
                          72*C - 20'
                          78*C - wysładzanie
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            #96 Barani Łeb II

                            po wysłądzaniu wyszło ok 20 l 18 blg i 20 l 5 blg, gęsta brzeczka uzupełniona
                            cienkuszem do objetosci ok 30 l.

                            Chmielenie 60'
                            0' - lubelski 50 g

                            cienkusz 60'
                            0' - lubelski 30g


                            Po chmieleniu wyszło ok 22-23 l brzeczki o gęstości 18 blg i cienkusz o gęstości 8 blg. Cienkuszem uzupełnię gęsta brzeczkę do objętości 25 l, resztę dodam do fermentującego już cienkusza z wczoraj.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • bielok
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.10
                              • 338

                              #97 Blond

                              Warka #97 Blond

                              zasyp:
                              4600 g - pilzneński
                              400 g - karmel jasny
                              2000 g kasza manny

                              chmiel: lubelski 80 g
                              drożdże : Belgian Ardennes gęstwa

                              zacieranie:
                              64*C - słody 10' po tym czasie dodana kasza manny i jeszcze 20'
                              74*C - 20'
                              78*C - 10' i wysłądzanie do objetości 31l i gęstości 15 blg.

                              chmielenie 60':
                              0' - 50 g lubelski
                              60' - 30 g lubelski

                              I dość na dzisiaj
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • bielok
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.10
                                • 338

                                Wyszło 25l 16,5 blg. drożdże zadam jutro jak wystygnie ;-)

                                Dobranoc .....
                                anioły śmierdzą potem
                                żrą kiełbasę
                                mają w dupie żywych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X