Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
Panie, maratony to są do biegania, a nie do warzenia piwa
Rozumiem Przemo że już jakiś przebiegłeś ..... czy teoretyzujesz ?
Warka #97 wystawiona na balkon do chłodzenia, drożdże z tego co widzę elegancko się rozruszały w 0,5 l brzeczki
warka #96 ma zamiar zwiedzać mieszkanie co mi się bardzo nie podoba, trzeba będzie ubierać pianę
warka #95 i cienkusz grzecznie się mieszczą w swoich pojemnikach
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Zasyp:
5000 g - pilzneński
1000 g - monachijski
500 g - biscuit
300 g - czerwony strzegom
200 g - crystal
100 g palony żywiecki (ekstrahowany na zimno)
Zacieranie:
64-67 *C - 20'
69-72 *C - 40'
78 *C - 10' dodatnie namoczonego słodu palonego i wysładzanie do objętości 30 l o gęstości 16 blg. Resztę młóta wysłodziłem 18 l wody, otrzymałem 18 l o gęstości 5 blg. Na tej bazie powstanie lekkie piwo imbirowe.
chmielenie 75'
15' - tradition 20 g
Na teraz trwa 30 minuta chmielenia, cienkusz zagotowany, zajmę się nim po południu.
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment