Panie, maratony to są do biegania, a nie do warzenia piwa
Niezależny browar domowy "Pod Baranem"
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Cześć
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziPanie, maratony to są do biegania, a nie do warzenia piwa
Warka #97 wystawiona na balkon do chłodzenia, drożdże z tego co widzę elegancko się rozruszały w 0,5 l brzeczki
warka #96 ma zamiar zwiedzać mieszkanie co mi się bardzo nie podoba, trzeba będzie ubierać pianę
warka #95 i cienkusz grzecznie się mieszczą w swoich pojemnikachanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Bardziej to drugieSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
# 98, # 99
Koalicja begijsko-amerykańska
zasyp:
5000 g pilzneński
5000 g pale ale
500 g czerwony strzegom
2000 g ryż
2000 g kasza manny
Zacieranie:
ryz i kasza manny rozgotowana 1h z dodatkiem termostabilnej amylazy w 12 l wody, po gotowaniu woda uzupełniona do 37 l i dodane słody:
64*C - 20'
72*C - 90'
78*C- 10' i wysłądzanie woda o ilości 30 l wody, po wysłądzaniu otrzymałem ok 59 l brzeczki 15,5 blg.
Brzeczke podzieliłem na dwie cześci:
#98 belgian blond, bedzie fermentowane drożdżami belgian ardennes (chmielenie 70'):
10' - lubelski 50 g
65' - lubelski 50 g
# 99 american, będzie fermentowane gęstwa california lager (70'):
10' - williamette 50 g
65' - citra 25 g
Brzeczka chłodzona naturalnie, drożdże zadam dziś po pracy.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #100 Tripel
Warka #100 Tripel
Tak jak w zeszłym roku warze piwo na przyszły sezon jesienno-zimowy.
Zasyp:
5000 g - pilzneński
1000 g - karmelowy 30 strzegomski
1500 g - pale ale
500 g - monachijski
Zacieranie w 25 l wody:
64*C - 30 '
72*C - 60'
78*C - 10' wysładzanie do objętości ok 30 l
Chmielenie 60':
0' - 25 g perle
60' - 20 g perlr
Do wiadra poszło ok 26 l brzeczki 18 blg.
zadane gęstwa belgian ardenesanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
No i kolejna stówka pękła.
Gratulacje.
Comment
-
-
No to Grzesiu za pierwszą setkę i za następnąSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Warka #101, #102
Cześć.
Potrzebowałem dziś wiader więc #99 i #100 poszły na cichą mocno niedofermentowane.
#100 dostała płaszcz wodny celem podniesienie tem. do 22*C.
Warka 101/102
Składniki:
7000 g pilzneński
800 g - carared
200 g - crystal
150 g - palony żywiecki
100 g kawa
Zacieranie w 25 l wody niemal na bryta:
66-68 *C - 60'
68-70 *C - 45'
78 *C - 15' , wysładzanie na dwie raty wodą o objętości ok 32l.
#101
chmielenie 70'
10' - 25 g perle
65' - kawa
zaszczepione zostanie gęstwa california lager
#102
chmielenie 70'
10' - 30 g tradition
65' - 50 g lubelski
zaszczepione zostanie starterem z jednej paczki Mauribrew Lageranioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #104 dubbel
Warka #104 dubbel
Zasyp:
5000 g - pilzneński
1000 g - monachijski
500 g - biscuit
300 g - czerwony strzegom
200 g - crystal
100 g palony żywiecki (ekstrahowany na zimno)
Zacieranie:
64-67 *C - 20'
69-72 *C - 40'
78 *C - 10' dodatnie namoczonego słodu palonego i wysładzanie do objętości 30 l o gęstości 16 blg. Resztę młóta wysłodziłem 18 l wody, otrzymałem 18 l o gęstości 5 blg. Na tej bazie powstanie lekkie piwo imbirowe.
chmielenie 75'
15' - tradition 20 g
Na teraz trwa 30 minuta chmielenia, cienkusz zagotowany, zajmę się nim po południu.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
Comment