Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

    Cześć

    W związku z małą kolejką na bezrobociu, miałem sporo dnia dla siebie, udało się wyskoczyć na działkę i uwarzyć dwie warki. Niestety pospiech miał także złe strony, zapomniałem zabrać zamrażarki chmieli. W zapasach na działce znalazłem 50 g marynki którą po połowie obdzieliłem dwie warki, resztę dochmile dziś kompotem chmielowym.
    Last edited by bielok; 2011-09-22, 05:09.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #2
    Warka #70 Zenonowa pszenica

    Warka #70 Zenonowa pszenica

    Zasyp:
    2600 g - pilzneński
    3000 g - pszeniczny
    400 g - karmelowy jasny litovel

    Chmiel - marynka 25g

    Drożdże - Zymoferm Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan

    Zacieranie:
    woda deszczówka 18l 17,5*C:
    40*C - 15'
    62*C - 20'
    72*C - 30'
    78*C - 15' - włożenie filtratora, oczekiwanie na ułożenie się złoża.

    Do filtracji użyłem 21l wody 80*C, wysładzanie do objętości ok. 31l brzeczki.

    Chmielenie:
    60' - marynka

    Wrząca brzeczka przelana do fermentatora i zostawiona do ostygnięcia przez noc.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • bielok
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.10
      • 338

      #3
      Warka #71 - Lekkie belgijskie

      Warka #71 - Lekkie belgijskie

      Zasyp:
      4600 - pilzneński
      1000 - monachijski
      400 - karmelowy jasny litovel

      Chmiel:
      25g marynka

      Drożdże - THG (gęstwa II pokolenie)

      Zacieranie w 18 l deszczówki:
      62 - 66*C - 20'
      72*C - 30'

      Wysładzanie identyczne jak w poprzedniej warce do identycznej objętości.

      Chmielenie:
      60' - marynka
      Dziś pod wieczór zrobię kompot chmielowy z któregoś z amerykańskich chmieli i dodam aby zwiększyć goryczkę.

      Brzeczka po skończonym chmieleniu pozostawiona w garze do wystygnięcia.

      Zarówno w #70 i 2 #71 drożdże zostaną dodane dziś wieczorem.
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • Mihai
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 186

        #4
        Cześć,

        czy zacieranie na deszczówce to specjalny zabieg nastawiony na konkretne efekty?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem, deszczówka jest ściekiem. Ja tam bym w tym piwa nie robił.

          Comment

          • bnp
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.12
            • 129

            #6
            Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem sikanie w miejscu publicznym jest wykroczeniem
            ja bym nie sikał

            Grzesiu nie pij tego

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              #7
              Cześć.
              Nie mam na działce dostępu do wody lepszej jakości. Ponieważ nie płacę opłat za ścieki na działce, nie uznaję tej wody za ściek
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Robiłeś już pszenicę na deszczówce? Teoretycznie nie powinna wyjść dobra.
                I Ale też z tej wody też nie powinno wyjść.

                Co Cię skłoniło do opisywania zmagań warzelniczych na naszym forum? Trochę minęło od pierwszej warki
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  #9
                  Cieszę się Grzesiu że wróciłeś do opisywania swoich warek
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    #10
                    Cześć

                    Fido, żadna z moich pszenic (to czwarte podejście) nie zadowoliła mnie choćby w 30% ( a były i warzone w domy na kranówce). Na ejle nie narzekam. Generalnie warzę dla siebie i jak mnie piwo smakuje to mam w nosie całą resztę świata.
                    Notatki prowadzę w wersji elektronicznej bo tak lubię, często ludzie którzy je czytają wskazują mi błędy jakie popełniam przy warzeniu lub dają jakieś dobre rady

                    Ot i tyle ....
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fido
                      Robiłeś już pszenicę na deszczówce? Teoretycznie nie powinna wyjść dobra.
                      Fido, zdecyduj się. W przypadku mojej pszenicy pisałeś że woda na weizena powinna być twarda, a przecież deszczówka to woda super miękka, pozbawiona soli mineralnych.

                      Comment

                      • banita12
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.10
                        • 65

                        #12
                        Nie boisz się, że deszczówka zwyczajnie jest brudna?

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Fido, zdecyduj się. W przypadku mojej pszenicy pisałeś że woda na weizena powinna być twarda, a przecież deszczówka to woda super miękka, pozbawiona soli mineralnych.
                          No właśnie, Te wypowiedzi są takie same
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banita12 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie boisz się, że deszczówka zwyczajnie jest brudna?
                            Przecież godzinę gotujesz, albo i lepiej. Będzie sterylnie.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Gdzieś na jutubku jest filmik z jakieś uczelni piwowarskiej czy coś takiego. I tam w ramach praktyk uwarzono piwo na wodzie z brudnej sadzawki. Później dawali ludziom aby skosztowali, każdemu smakowało. Na koniec informowali na jakiej wodzie było warzone to piwo. Fajne miny mieli wtedy ludzie.

                              Eksperyment miał potwierdzić to co wiadmo od dawna, że w czasach gdy szlały choroby piwo było najbezpieczniejszym napojem.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X