Witam,
po miesiącach cichego czytania forum, warzenia oraz początkowego psucia (a jakże!) piwa postanowiliśmy podzielić się swoimi ostatnimi dokonaniami.
Warka I (wcześniej było kilka zepsutych i ze 4 udane) :
Docelowo miało być około 18l
1,75 kg ciemny monachijski
2,25 kg jasny pilzneński
12 l wody do zacierania
drożdże uniwersalne s-33
chmiel szyszki : 20 g Magnum
10g Marynka (pod koniec gotowania)
Chmielenie 65 min
Temperatury : 65 st. - 60 min
75 st. - 20 min
To piwo obecnie stoi zabutelkowane, wyszło go mniej niż zamierzaliśmy - chyba za dużo odparowało. Jest mętne, ale smaczne, z ładną utrzymującą się pianą i jak na mój babski gust, nieco zbyt goryczkowe.
Warka II - 100% pszenicy
3,5 kg słodu pszenicznego
wody ilość nie-do-określona, ponieważ kilkakrotnie musieliśmy jej dodawać ponad plan
chmiel Magnum 15g
kwiaty czarnego bzu (dodane 5 min przed końcem gotowania) na oko, garść czy dwie
Drożdże s-33
Temperatury: 62 st – 1h, 72 st – 15 min
Chmielenie : 70 min
Otrzymaliśmy około 12 l, 100% pszenicy filtruje się bardzo długo i mało przyjemnie. Obecnie piwo siedzi w pojemniku fermentacyjnym i się klaruje. Spróbowane, podczas zlewania po burzliwej, zapowiada się smakowicie.
Warka III - gruit ale (uwarzone dnia dzisiejszego) :
na 20 l gotowego piwa
1,5 kg słodu pszenicznego
0,5 kg słodu wędzonego
2,5 słodu pilzneńskiego
30g krwawnika
30g bylicy pospolitej
30 g wrzosu
ok 70 jagód jałowca
Drożdże Danstar Nottingham (ich debiut u nas)
Temperatury : 63st – 45 min ; w 72st - 30 min
Gotowanie : 70 min; krwawnik, bylica i jałowiec dodane na początku, kwiaty krwawnika i wrzosu wrzucone odpowiednio 15 i 5 min przed końcem gotowania.
Przed chwilą zadaliśmy brzeczkę drożdżami O efektach napiszę, gdy tylko się pojawią.
No to się rozpisałam, zdrówko wszystkim !
po miesiącach cichego czytania forum, warzenia oraz początkowego psucia (a jakże!) piwa postanowiliśmy podzielić się swoimi ostatnimi dokonaniami.
Warka I (wcześniej było kilka zepsutych i ze 4 udane) :
Docelowo miało być około 18l
1,75 kg ciemny monachijski
2,25 kg jasny pilzneński
12 l wody do zacierania
drożdże uniwersalne s-33
chmiel szyszki : 20 g Magnum
10g Marynka (pod koniec gotowania)
Chmielenie 65 min
Temperatury : 65 st. - 60 min
75 st. - 20 min
To piwo obecnie stoi zabutelkowane, wyszło go mniej niż zamierzaliśmy - chyba za dużo odparowało. Jest mętne, ale smaczne, z ładną utrzymującą się pianą i jak na mój babski gust, nieco zbyt goryczkowe.
Warka II - 100% pszenicy
3,5 kg słodu pszenicznego
wody ilość nie-do-określona, ponieważ kilkakrotnie musieliśmy jej dodawać ponad plan
chmiel Magnum 15g
kwiaty czarnego bzu (dodane 5 min przed końcem gotowania) na oko, garść czy dwie
Drożdże s-33
Temperatury: 62 st – 1h, 72 st – 15 min
Chmielenie : 70 min
Otrzymaliśmy około 12 l, 100% pszenicy filtruje się bardzo długo i mało przyjemnie. Obecnie piwo siedzi w pojemniku fermentacyjnym i się klaruje. Spróbowane, podczas zlewania po burzliwej, zapowiada się smakowicie.
Warka III - gruit ale (uwarzone dnia dzisiejszego) :
na 20 l gotowego piwa
1,5 kg słodu pszenicznego
0,5 kg słodu wędzonego
2,5 słodu pilzneńskiego
30g krwawnika
30g bylicy pospolitej
30 g wrzosu
ok 70 jagód jałowca
Drożdże Danstar Nottingham (ich debiut u nas)
Temperatury : 63st – 45 min ; w 72st - 30 min
Gotowanie : 70 min; krwawnik, bylica i jałowiec dodane na początku, kwiaty krwawnika i wrzosu wrzucone odpowiednio 15 i 5 min przed końcem gotowania.
Przed chwilą zadaliśmy brzeczkę drożdżami O efektach napiszę, gdy tylko się pojawią.
No to się rozpisałam, zdrówko wszystkim !
Comment