Browar Karola
Collapse
X
-
-
O Feti przymierzasz się do piwa śledziowego?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Płyn do mycia naczyń, proszek do prania, chlor i woda dają rade. A chciałem kiedyś uwarzyć piwo śledziowe, ale się popsuło. http://www.browar.biz/forum/showthre...11#post1009311
Sprzedawajcie swe fermentatory. Z rozmową z pracownikami wynika, że superfish sprzedaje tak swego matjasa tylko w okresie świątecznym. I na dodatek nie każdy potrafi po ludzku mieć układy ze sprzedawcami. Jak będziesz roszczeniowy ( dawaj c--ju pojemnik, bo ja klient, ja pan, ja bóg, ) to takiego wała go dostaniesz.Comment
-
3# - Pale Ale "Pierwszy Raz"
Pierwsze piwo z procesem zacierania za mnąTak źle nie było. Od 17.00 do 23.00 ale warto. Na pierwszy ogień poszedł zestaw z CP Pale Ale 12º BLG
Zasyp:
Słód pilzneński 2,5 kg
Słód monachijski 1,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Zacieranie:
słód wsypany do 12l wody o temp 65°C
61-63°C - 30'
71-74°C - 40'
Wysładzanie:4 porcje po 3L
Chmielenie:
Chmiel Marynka, granulat, 35g 60'
Chmiel Lubelski, granulat, 40g 10'
Drożdże:Danstar Nottingham
Po zlaniu na burzliwą wyszło 13 BLG. Drożdże pracują i wszystko wygląda ok. Czas myśleć o kolejnej dostawieComment
-
karold28 też przymierzam się do IPA lub AIPA z CP. Możesz mi powiedzieć jak bardzo dbasz o temperaturę fermentacji? U mnie w bloku nie jestem w stanie, bez chłodni, osiągnąć stałej, odpowiedniej dla piwa temperatury. Jak Ty do tego podchodzisz? Teraz np. dla drożdżaków Wyeast XL 2565 Koelsch, które wymagają 13-21 st C mam 23-26 st C w pokoju. Dopóki nie zbuduję styropianowej chłodni chyba nie będę się tym zbytnio przejmował, ale chciałem się upewnić co inni na to.Comment
-
Warka #4 to zestaw:
Redakcyjne (z zacieraniem) Zestawy surowców India Pale Ale - IPA 14º BLG Angielskie pale ale w wersji eksportowej na bazie polskich chmieli. Pierwotnie powstało na potrzeby zaopatrywania Anglików w Indiach, stąd nazwa. Piwo, celem przedłużenia jego trwałości, jest bardziej ekstraktywne i m
Poszło już w butelki.
Mam tylko problem zrobiłem syrop z 160g cukru. Piwa wyszło mi 15LNie będzie czasami granatów?
Nie wiem co się stało, że tak mało. Chyba muszę robić jakąś poprawkę.Comment
-
Upuść trochę gazu. Jedno "pss" dziennie przez tydzień powinno wystarczyć.
Moneta na kapsel, lekko podnieść otwieraczem i po chwili zacisnąć ponownie kapslownicą.Comment
-
Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Swoją drogą ciekawa konstrukcja, myślałem że chmielisz na zimno szyszkamiOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-07-03, 20:12.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Witam po raz kolejny.
Piwo z zdjęć na poprzedniej stronie tematu może genialne nie jest ale wypić się da. W butelkach nie widać już żadnego osadu. Po tym piwie zrobiłem jeszcze kolejną warkę - Żytnie również z CP. Piwo również nie najgorsze jednak zarówno po 6 zbóż jaki i Żytnim spodziewałem się trochę więcej. Niestety zbyt duża temperatura (około 22 stopni w pomieszczeniu podczas fermentacji) pewnie zrobiła swoje stąd piwa mają więcej posmaków owocowych.
Pomału przymierzam się do kolejnej warki. Na początku chciałem zrobić coś z brew-kita. Gównie z powodu oszczędności czasu jak i braku konieczności zakupu garnka 30L - ten co mam się nie nadaje. Ostatecznie jednak po rozpatrzeniu wszelkich za i przeciw pozostanę najprawdopodobniej przy zacieraniu.
Chciałbym jednak zapytać się o pewną kwestię. W tej chwili w piwnicy mam około 21 stopni, zimą będzie to zapewne około 18. Myślałem o zrobieniu lodówki ze styropianu, żeby już teraz zejść do temperatury około 16 stopni dla górnej lub nawet jeżeli dałoby radę to do temperatur odpowiednich dla dolnej fermentacji. I stąd moje pytanie. Czy jest sens to robić, jeżeli później leżakujące butelki stały będą w temperaturze około 16-20 stopni? Czy też może mija się to z celem? Z góry dziękuje za odpowiedź.Comment
-
Chciałbym jednak zapytać się o pewną kwestię. W tej chwili w piwnicy mam około 21 stopni, zimą będzie to zapewne około 18. Myślałem o zrobieniu lodówki ze styropianu, żeby już teraz zejść do temperatury około 16 stopni dla górnej lub nawet jeżeli dałoby radę to do temperatur odpowiednich dla dolnej fermentacji. I stąd moje pytanie. Czy jest sens to robić, jeżeli później leżakujące butelki stały będą w temperaturze około 16-20 stopni? Czy też może mija się to z celem? Z góry dziękuje za odpowiedź.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Tylko do tych 18 to jeszcze będę musiał poczekać :/ Teraz mam 21-22, a już bym chciał zacząć warzenie...Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment