Browar Karola

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti
    zgoda, a taki garnek to można na taką zwykłą kuchenkę postawić? Czy trzeba taboret gazowy?
    Spokojnie. Mam taki i bez problemów na zwykłej kuchni gotuję, na 1 palniku. Przydaje się dodatkowo grzałka, 1400-2000W.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24007

      #17
      O Feti przymierzasz się do piwa śledziowego?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

        #18
        Płyn do mycia naczyń, proszek do prania, chlor i woda dają rade. A chciałem kiedyś uwarzyć piwo śledziowe, ale się popsuło. http://www.browar.biz/forum/showthre...11#post1009311
        Sprzedawajcie swe fermentatory. Z rozmową z pracownikami wynika, że superfish sprzedaje tak swego matjasa tylko w okresie świątecznym. I na dodatek nie każdy potrafi po ludzku mieć układy ze sprzedawcami. Jak będziesz roszczeniowy ( dawaj c--ju pojemnik, bo ja klient, ja pan, ja bóg, ) to takiego wała go dostaniesz.

        Comment

        • karold28
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 84

          #19
          3# - Pale Ale "Pierwszy Raz"

          Pierwsze piwo z procesem zacierania za mną Tak źle nie było. Od 17.00 do 23.00 ale warto. Na pierwszy ogień poszedł zestaw z CP Pale Ale 12º BLG


          Zasyp:
          Słód pilzneński 2,5 kg
          Słód monachijski 1,3 kg
          Słód karmelowy jasny 0,2 kg

          Zacieranie:
          słód wsypany do 12l wody o temp 65°C
          61-63°C - 30'
          71-74°C - 40'

          Wysładzanie:
          4 porcje po 3L

          Chmielenie:
          Chmiel Marynka, granulat, 35g 60'
          Chmiel Lubelski, granulat, 40g 10'

          Drożdże:
          Danstar Nottingham

          Po zlaniu na burzliwą wyszło 13 BLG. Drożdże pracują i wszystko wygląda ok. Czas myśleć o kolejnej dostawie

          Comment

          • tpr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 46

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karold28
            3# - Pale Ale "Pierwszy Raz"
            karold28 też przymierzam się do IPA lub AIPA z CP. Możesz mi powiedzieć jak bardzo dbasz o temperaturę fermentacji? U mnie w bloku nie jestem w stanie, bez chłodni, osiągnąć stałej, odpowiedniej dla piwa temperatury. Jak Ty do tego podchodzisz? Teraz np. dla drożdżaków Wyeast XL 2565 Koelsch, które wymagają 13-21 st C mam 23-26 st C w pokoju. Dopóki nie zbuduję styropianowej chłodni chyba nie będę się tym zbytnio przejmował, ale chciałem się upewnić co inni na to.

            Comment

            • karold28
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 84

              #21
              Tę warkę przez 1 dzień przytrzymałem w pokoju (około 22 stopni), a dziś przenoszę do piwnicy - około 19 stopni. Wcześniejsze dwie trzymałem w pokoju cały czas. Teraz chce spróbować z trochę niższą temperaturą.

              Comment

              • karold28
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 84

                #22
                Warka #3 poszła w butelki Wyszło 18,5L. Zawsze troszkę mniej wychodzi niż powinno . Dziś otworzymy 0,33 zobaczymy czy wszystko ok.

                Comment

                • karold28
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 84

                  #23
                  Warka #4 to zestaw:

                  Redakcyjne (z zacieraniem) Zestawy surowców India Pale Ale - IPA 14º BLG Angielskie pale ale w wersji eksportowej na bazie polskich chmieli. Pierwotnie powstało na potrzeby zaopatrywania Anglików w Indiach, stąd nazwa. Piwo, celem przedłużenia jego trwałości, jest bardziej ekstraktywne i m


                  Poszło już w butelki.

                  Mam tylko problem zrobiłem syrop z 160g cukru. Piwa wyszło mi 15L Nie będzie czasami granatów?

                  Nie wiem co się stało, że tak mało. Chyba muszę robić jakąś poprawkę.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #24
                    Upuść trochę gazu. Jedno "pss" dziennie przez tydzień powinno wystarczyć.

                    Moneta na kapsel, lekko podnieść otwieraczem i po chwili zacisnąć ponownie kapslownicą.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • karold28
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.10
                      • 84

                      #25
                      Witam po małej przerwie. Trochę ostatnio zaniedbałem wpisy ale ostatnio zrobiłem 6 zbóż z CP no i niestety chyba trafiło się jakieś zakażenie. Może ktoś bardziej doświadczony wypowiedział by się czy da się jeszcze uratować?
                      Attached Files

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #26
                        Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24007

                          #27
                          Swoją drogą ciekawa konstrukcja, myślałem że chmielisz na zimno szyszkami
                          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-07-03, 20:12.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • karold28
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.10
                            • 84

                            #28
                            Witam po raz kolejny.

                            Piwo z zdjęć na poprzedniej stronie tematu może genialne nie jest ale wypić się da. W butelkach nie widać już żadnego osadu. Po tym piwie zrobiłem jeszcze kolejną warkę - Żytnie również z CP. Piwo również nie najgorsze jednak zarówno po 6 zbóż jaki i Żytnim spodziewałem się trochę więcej. Niestety zbyt duża temperatura (około 22 stopni w pomieszczeniu podczas fermentacji) pewnie zrobiła swoje stąd piwa mają więcej posmaków owocowych.

                            Pomału przymierzam się do kolejnej warki. Na początku chciałem zrobić coś z brew-kita. Gównie z powodu oszczędności czasu jak i braku konieczności zakupu garnka 30L - ten co mam się nie nadaje . Ostatecznie jednak po rozpatrzeniu wszelkich za i przeciw pozostanę najprawdopodobniej przy zacieraniu.

                            Chciałbym jednak zapytać się o pewną kwestię. W tej chwili w piwnicy mam około 21 stopni, zimą będzie to zapewne około 18. Myślałem o zrobieniu lodówki ze styropianu, żeby już teraz zejść do temperatury około 16 stopni dla górnej lub nawet jeżeli dałoby radę to do temperatur odpowiednich dla dolnej fermentacji. I stąd moje pytanie. Czy jest sens to robić, jeżeli później leżakujące butelki stały będą w temperaturze około 16-20 stopni? Czy też może mija się to z celem? Z góry dziękuje za odpowiedź.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24007

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karold28
                              Chciałbym jednak zapytać się o pewną kwestię. W tej chwili w piwnicy mam około 21 stopni, zimą będzie to zapewne około 18. Myślałem o zrobieniu lodówki ze styropianu, żeby już teraz zejść do temperatury około 16 stopni dla górnej lub nawet jeżeli dałoby radę to do temperatur odpowiednich dla dolnej fermentacji. I stąd moje pytanie. Czy jest sens to robić, jeżeli później leżakujące butelki stały będą w temperaturze około 16-20 stopni? Czy też może mija się to z celem? Z góry dziękuje za odpowiedź.
                              Mi by się nie chciało latać i zmieniać butle co 10-12 godzin, a 18 stopni to bardzo dobra temperatura fermentacji dla czystych profilowo górniaków.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • karold28
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.10
                                • 84

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                Mi by się nie chciało latać i zmieniać butle co 10-12 godzin, a 18 stopni to bardzo dobra temperatura fermentacji dla czystych profilowo górniaków.
                                Dziękuje bardzo za odpowiedź. Tylko do tych 18 to jeszcze będę musiał poczekać :/ Teraz mam 21-22, a już bym chciał zacząć warzenie...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • woosaa
                                  Przyspieszona cicha
                                  woosaa
                                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                  2025-01-09, 16:18
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • dulukgrzegorz
                                  Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                                  dulukgrzegorz
                                  Cześć wszystkim,



                                  Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                                  Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                                  Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                                  2022-10-04, 14:48
                                • balon91
                                  porada dotycząca temperatury
                                  balon91
                                  Witam serdecznie.
                                  Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                  Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                  Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                  2021-07-10, 13:47
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...