Browar Karola

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #31
    Ciekawa to piwnica w której jest tak ciepło..
    Mniejsza z tym, bo masz idealne warunki do fermentowania piw belgijskich: drożdże np. 'Wyeast 3522 Belgian Ardennes' przy 17 st.C. przestają fermentować.

    Comment

    • karold28
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 84

      #32
      Warka 7 - Premium Bitter 12

      Piwo wg zestawu z CP o takiej samej nazwie.

      Warzone w niedzielę 28.10.2012 na drożdzach Safale S-04. Zlane przy 3,5 BLG na cichą do zapewne przyszłego weekendu.


      Piwo zapowiada się ciekawie. Nie wyczuwam aż tyle estrowych posmaków co we wcześniejszych warkach. Pewnie wynika to z lepszego schłodzenia brzeczki (w między czasie wykonałem chłodnice zanurzeniową co umożliwiło szybsze schłodzenie do temperatury zadania drożdźy) oraz lepszego natlenienia przed zadaniem drożdży (artykuły z Piwowara wyjaśniły mi trochę kwestii i wątpliwości związanych z praktycznie każdym etapem warzenia).

      Miejmy nadzieję, że dzięki nowemu sprzętowi oraz wiedzy piwa będą jeszcze lepsze!

      W kolejce czeka belgijskie oraz Weizenbock.

      Pozdrawiam

      Comment

      • karold28
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 84

        #33
        8# - Zimowy wieczór

        Zasyp:
        Słód pilzneński 5,0 kg
        Słód pszeniczny 0,7 kg
        Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg

        Zacieranie:
        Słód wsypany do 16l wody o temp 66°C
        61-63°C - 40'
        71-73°C - 20'
        76-78°C - 15'

        Wysładzanie:
        4 porcje po 3L
        plus dodatkowa porcja ok 2L

        Chmielenie:
        Chmiel Marynka, granulat, 30 g
        Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

        Dodatki:
        Kolendra 10 g
        Curaçao 10 g
        Cukier kandyzowany 0,5 kg

        Drożdże:
        Safbrew S-33

        Receptura wg zestawu z CP - Belgijskie Specialty Ale II 18º BLG

        Po wysładzaniu wyszło 18º BLG jednak po dodaniu cukru kandyzowanego podeszło do 21º BLG. Szykuje się więc rozgrzewające piwko. Liczyłem na to, że będzie w miarę dobre na święta ale pewnie będzie ciężko. Przypuszczam, że koło końca lutego lub przyszła zima
        Ostatnia zmiana dokonana przez karold28; 2012-11-17, 20:53.

        Comment

        • karold28
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 84

          #34
          Warka 7 przelana dziś na cichą. Dość mętne wyszło więc pewnie trochę tam postoi.

          BLG zeszło do 6. Tak samo odfermentowała próbka FFT. Mam nadzieję że to nie za płytko. Gdzieś czytałem, że te drożdże odfermentowują dość płytko, a mi tak zeszło z 21 na 6.

          Comment

          • karold28
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 84

            #35
            Tą 7 warkę butelkować normalnie z dodatkiem 3-4g cukru? Nigdy nie robiłem jeszcze piwa, które zatrzymało się na 6BLG stąd moja wątpliwość. Z góry dziękuje za szybką odpowiedź bo piwo już czeka do przelania.

            Comment

            • karold28
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 84

              #36
              9# - Weizenbock

              Receptura wg zestawu z CP - Weizenbock 16º BLG

              Zadane drożdżami Safbrew WB-06.

              Ostatecznie wyszło 20L - 18º BLG

              Warka robiona 2 stycznia 2013. Dziś kolejna

              Comment

              • karold28
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 84

                #37
                10# - India Pale Ale

                Po raz kolejny zestaw z CP. Po nieudanych do końca piwach 6 zbożowym i Żytnim oraz małymi eksperymentami z Belgijskim i Weizenbockiem wracam do tego co lubię najbardziej czyli piw mocniej chmielonych. Najchętniej zrobił bym AIPA ale niestety zestaw wciąż niedostępny w CP. Mam nadzieję, że niedługo to się zmieni i zmierzę się również z tym stylem

                Zadane drożdżami Danstar Nottingham. Planuje chmielić jeszcze na zimno.

                Ostatecznie wyszło 20L - 15º BLG.

                Mam jeszcze małe pytanie do zdjęcia w załączniku:...

                Czy to już jest pozytywny wynik próby jodowej? Brzeczka niby troszkę zmienia kolor ale nie na granatowy...
                Attached Files

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24007

                  #38
                  To jest negatywny wynik, bo nie zmienia koloru na granatowy.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • karold28
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 84

                    #39
                    Tak oczywiście o to mi chodziło ... Dzięki!

                    Comment

                    • karold28
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.10
                      • 84

                      #40
                      Warka 9 poszła dziś do butelek. Wyszło 18L. Dodane 120g glukozy.

                      Comment

                      • karold28
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.10
                        • 84

                        #41
                        11# - Scotisch Ale

                        Według receptury z CP. Ważone 2.02.2012.


                        Dziś do butelek poszła warka 10#. Wyszło 17,5L z dodatkiem 110g glukozy. Dodatkowo chmielone 50g Marynki na cichej. Pachnie wspaniale.

                        Comment

                        • karold28
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.10
                          • 84

                          #42
                          12# - American India Pale Ale

                          Według receptury z CP

                          Ważone w sobotę 9 marca 2013. W końcu udało się uważyć coś w tym stylu

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 24007

                            #43
                            uwaRZyć mam jednak nadzieję
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • cwirek
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.12
                              • 21

                              #44
                              Jak człowiek cały czas waży to po cholere mu przeszkadzać.

                              Comment

                              • karold28
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.10
                                • 84

                                #45
                                AIPA wczoraj poszła na cichą. Zeszło do 4 BLG.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • woosaa
                                  Przyspieszona cicha
                                  woosaa
                                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                  2025-01-09, 16:18
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • dulukgrzegorz
                                  Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                                  dulukgrzegorz
                                  Cześć wszystkim,



                                  Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                                  Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                                  Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                                  2022-10-04, 14:48
                                • balon91
                                  porada dotycząca temperatury
                                  balon91
                                  Witam serdecznie.
                                  Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                  Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                  Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                  2021-07-10, 13:47
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...