Browar Karola

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karold28
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 84

    Browar Karola

    Witam wszystkich!

    Najprawdopodobniej dziś dołączę do grona piwowarów domowych Wczoraj pojawił się kurier z przesyłką, a dziś zapewne zrobię już z niej użytek

    Zacznę zapewne od zestawu:
    Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia


    Ale zanim się zabiorę mam jeszcze kilka pytań:

    1. Mam jedynie garnek 8L. Czy w związku z tym mogę zagotować jedną puszkę słodu w 8L, a następnie 2 w kolejnych 8L? Chciałbym porostu zmniejszyć trochę negatywny efekt HGB.

    2. Czy etap chmielenia mogę przeprowadzić wtedy powiedzmy za drugim razem? Czy podzielić chmiel na pół i chmielenie przeprowadzić w obu objętościach?
  • karold28
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 84

    #2
    Dopiero tydzień, a już nie mogę się doczekać Ciekawe co mi z tego wyjdzie Na razie wygląda, że wszystko jest w porządku. Aktualnie cały czas czekam na koniec burzliwej. W związku z tym mam pytanie i liczę na pomoc bardziej doświadczonych osób:


    Piwo jak już wspomniałem zrobione w poprzednią niedzielę. Początkowy pomiar BLG na poziomie 15 (widocznie wlałem mniej wody). Aktualnie po 8 dniach jest 3,5. Czy to wystarczy i można przelewać na cichą czy jeszcze czekać? Zastanawiam się ponieważ startowałem jednak od trochę wyższego poziomu BLG. Z góry dziękuje za odpowiedź i rozwianie wątpliwości

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Możesz przelać na cichą. A co do pierwszego postu - HGB to rozcieńczenie gotowego piwa, a nie brzeczki przed fermentacją Co do chmielenia to lepiej podzielić na 2.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • karold28
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 84

        #4
        Czyli zagotowanie, tak jak w moim przypadku ekstraktów w 8L i następnie rozcieńczenie zimną wodą do 20L nie szkodzi smakowi piwa? A czy mogę dla ciekawości przelać sobie do 2-3 butelek 0,33 to co mam w tej chwili? Wiem, że cichą można ominąć ale piwo wyjdzie mętne ale czy taki odczyt BLG nie da granatów?

        Comment

        • karold28
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 84

          #5
          Sorry za 2 posty z rzędu... ale mam jeszcze jedno pytanie Czy jest sens przelewania na cichą fermentacje jeżeli muszę później znieść piwo 4 piętra w dół do piwnicy, a następnie przy przelewaniu do butelek przynieść je z powrotem co pewnie spowoduje wzniesienie się osadów?

          Comment

          • karold28
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 84

            #6
            Czas przymierzać się do 2 warki Pierwsza od 2 tyg w butelkach i już pierwsza degustacja miała miejsce Póki co nie jest źle. Zobaczymy za następne 2 tyg czy smak jeszcze się poprawi

            Teraz pytanie do kolejnej warki. Ze względu na warunki w grę wchodzi jedynie piwo górnej fermentacji. Mam drożdże dolnej fermentacji Saflager S-23. Czytałem, że drożdży dolnej można bez problemu używać przy piwach górnej fermentacji z tym, że piwo nabierze cech piw górnej fermentacji. Ale czy mogę spodziewać się innego zachowania się podczas fermentacji? Mogę rzeczywiście bez problemu wrzucić drożdże dolnej czy lepiej postarać się o odpowiednie drożdże. Zestaw, który teraz będzie robiony to:



            Identyczny zestaw tylko inne drożdże jest dla piw górnej fermentacji.

            Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi.
            Last edited by karold28; 2011-11-07, 19:15.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Wrzucaj te dolniaki i się nie przejmuj.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Wystał wiadro na balkon, póki nie ma przymrozków - będziesz miał lagera.

                Comment

                • karold28
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 84

                  #9
                  No właśnie na weekend wyjeżdżam więc nie będę miał kontroli w razie co nad tym :/ Czyli nie będą drożdżom dolnej fermentacji przeszkadzać temperatury 23-25 C

                  Comment

                  • karold28
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 84

                    #10
                    Witam po małej przerwie.

                    Druga warka już od jakiegoś czasu w butelkach. Dziś przetestujemy co tam wyszło . Mam nadzieję, że zbytnio nie zepsułem.

                    Teraz czas na kolejny poziom czyli przechodzimy do zacierania. Póki co jestem na etapie szukania garnka jednak mam nadzieję, że szybko go znajdę (może ma ktoś coś zbędnego w pobliżu Poznania) i trzecia warka stanie się faktem.

                    Jeżeli chodzi o zacieranie. To zastanawia mnie jakie są wahania temperatury podczas tego procesu. Mam zamiar gotować wszystko na zwykłej kuchence gazowej i zastanawiam się jak szybko bo wyłączeniu gazu temperatura spadnie mi o te 2-3 stopnie gdzie znów będę musiał podgrzać.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Zależy od temperatury otoczenia i samego garnka. Ale ok. 15-20 minut powinien utrzymać zakres.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #12
                        Przyszły święta ( czyli już od połowy listopada ) i w moim pobliskim hipermarkecie na stoisku rybnym śledzie solone sprzedają w pojemnikach , które wyglądają jak fermentatory plastikowe. http://www.browar.biz/sklep.php?ids=4&id=665
                        Pewnikiem od tego producenta plastiku kupują sklepy piwowarskie. Ja tam jestem zawsze miły dla sprzedawców w sklepie, to mi 7 dali. Pamiętaj kliencie drogi, sprzedawca też człowiek i trzeba z nim się umieć obchodzić. Jak będziesz dla niego miły, to osiągniesz rzeczy niemożliwe ( oficjalnie pracownicy nie mogą tych pojemników dawać klientom). W tym samym hipermarkecie we wrześniu kupiłem dwa garnki z pokrywką z nierdzewki za 50 pln ( czyli 25 pln za sztukę). Nie jest to najlepszej jakości cudo, ale za te pieniądze Garnek 20-30 litrów byłby lepszy , ale nie wiem, czy nie musiałbym kupić taboretu gazowego. Dobra, do rzeczy. Zacieram w tym pojemniku po śledziach inbfuzyjnie, potem w innym pojemniku, który przerobiłem na pojemnik fermentacyjny filtruję a w dwóch garach potem gotuję z chmielem. I jest git.
                        Lamer browarniany jestem, ale powiem, że zacieranie to największa frajda. Ekstrakt słodowy może kiedyś zastosuję do uwarzenia jakiegoś barley wine, bo to chyba trudny styl i po prostu nie będę potrafił osiągnąc takiego dużego blg.
                        Serio, jak nie masz gara 20 litrów, zrób zacieranie infuzyjne, najwyżej będziesz gotował brzeczkę na raty.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          W rozsądnej cenie -> http://allegro.pl/garnek-emaliowany-...002929645.html wystarczy poszukać na allegro.

                          (nie jestem związany w żaden sposób ze sprzedającym)
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Feti
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.10
                            • 801

                            #14
                            zgoda, a taki garnek to można na taką zwykłą kuchenkę postawić? Czy trzeba taboret gazowy?

                            Comment

                            • Gabe
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2010.03
                              • 405

                              #15
                              Można, mam chyba identyczny. Nawet można na dwóch palnikach jednocześnie.

                              Wadą jest to, że się opala kant kuchenki, ale póki co daje się zmyć i awantury w domu nie ma

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X