Browar Karola

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
    zgoda, a taki garnek to można na taką zwykłą kuchenkę postawić? Czy trzeba taboret gazowy?
    Spokojnie. Mam taki i bez problemów na zwykłej kuchni gotuję, na 1 palniku. Przydaje się dodatkowo grzałka, 1400-2000W.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23929

O Feti przymierzasz się do piwa śledziowego?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

Płyn do mycia naczyń, proszek do prania, chlor i woda dają rade. A chciałem kiedyś uwarzyć piwo śledziowe, ale się popsuło. http://www.browar.biz/forum/showthre...11#post1009311
        Sprzedawajcie swe fermentatory. Z rozmową z pracownikami wynika, że superfish sprzedaje tak swego matjasa tylko w okresie świątecznym. I na dodatek nie każdy potrafi po ludzku mieć układy ze sprzedawcami. Jak będziesz roszczeniowy ( dawaj c--ju pojemnik, bo ja klient, ja pan, ja bóg, ) to takiego wała go dostaniesz.

Comment

• karold28
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 84

3# - Pale Ale "Pierwszy Raz"

Pierwsze piwo z procesem zacierania za mną Tak źle nie było. Od 17.00 do 23.00 ale warto. Na pierwszy ogień poszedł zestaw z CP Pale Ale 12º BLG

Zasyp:
          Słód pilzneński 2,5 kg
          Słód monachijski 1,3 kg
          Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie:
          słód wsypany do 12l wody o temp 65°C
          61-63°C - 30'
          71-74°C - 40'

Wysładzanie:
          4 porcje po 3L

Chmielenie:
          Chmiel Marynka, granulat, 35g 60'
          Chmiel Lubelski, granulat, 40g 10'

Drożdże:
          Danstar Nottingham

Po zlaniu na burzliwą wyszło 13 BLG. Drożdże pracują i wszystko wygląda ok. Czas myśleć o kolejnej dostawie

Comment

• tpr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karold28 Wyświetlenie odpowiedzi
            3# - Pale Ale "Pierwszy Raz"
            karold28 też przymierzam się do IPA lub AIPA z CP. Możesz mi powiedzieć jak bardzo dbasz o temperaturę fermentacji? U mnie w bloku nie jestem w stanie, bez chłodni, osiągnąć stałej, odpowiedniej dla piwa temperatury. Jak Ty do tego podchodzisz? Teraz np. dla drożdżaków Wyeast XL 2565 Koelsch, które wymagają 13-21 st C mam 23-26 st C w pokoju. Dopóki nie zbuduję styropianowej chłodni chyba nie będę się tym zbytnio przejmował, ale chciałem się upewnić co inni na to.

Comment

• karold28
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 84

Tę warkę przez 1 dzień przytrzymałem w pokoju (około 22 stopni), a dziś przenoszę do piwnicy - około 19 stopni. Wcześniejsze dwie trzymałem w pokoju cały czas. Teraz chce spróbować z trochę niższą temperaturą.

Comment

• karold28
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 84

Warka #3 poszła w butelki Wyszło 18,5L. Zawsze troszkę mniej wychodzi niż powinno . Dziś otworzymy 0,33 zobaczymy czy wszystko ok.

Comment

• karold28
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 84

Warka #4 to zestaw:

Redakcyjne (z zacieraniem) Zestawy surowców India Pale Ale - IPA 14º BLG Angielskie pale ale w wersji eksportowej na bazie polskich chmieli. Pierwotnie powstało na potrzeby zaopatrywania Anglików w Indiach, stąd nazwa. Piwo, celem przedłużenia jego trwałości, jest bardziej ekstraktywne i m

Poszło już w butelki.

Mam tylko problem zrobiłem syrop z 160g cukru. Piwa wyszło mi 15L Nie będzie czasami granatów?

Nie wiem co się stało, że tak mało. Chyba muszę robić jakąś poprawkę.

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Upuść trochę gazu. Jedno "pss" dziennie przez tydzień powinno wystarczyć.

Moneta na kapsel, lekko podnieść otwieraczem i po chwili zacisnąć ponownie kapslownicą.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• karold28
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.10
                      • 84

Witam po małej przerwie. Trochę ostatnio zaniedbałem wpisy ale ostatnio zrobiłem 6 zbóż z CP no i niestety chyba trafiło się jakieś zakażenie. Może ktoś bardziej doświadczony wypowiedział by się czy da się jeszcze uratować?
                      Attached Files

Comment

• fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23929

Swoją drogą ciekawa konstrukcja, myślałem że chmielisz na zimno szyszkami
                          Last edited by ART; 2012-07-03, 20:12.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• karold28
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.10
                            • 84

Witam po raz kolejny.

Piwo z zdjęć na poprzedniej stronie tematu może genialne nie jest ale wypić się da. W butelkach nie widać już żadnego osadu. Po tym piwie zrobiłem jeszcze kolejną warkę - Żytnie również z CP. Piwo również nie najgorsze jednak zarówno po 6 zbóż jaki i Żytnim spodziewałem się trochę więcej. Niestety zbyt duża temperatura (około 22 stopni w pomieszczeniu podczas fermentacji) pewnie zrobiła swoje stąd piwa mają więcej posmaków owocowych.

Pomału przymierzam się do kolejnej warki. Na początku chciałem zrobić coś z brew-kita. Gównie z powodu oszczędności czasu jak i braku konieczności zakupu garnka 30L - ten co mam się nie nadaje . Ostatecznie jednak po rozpatrzeniu wszelkich za i przeciw pozostanę najprawdopodobniej przy zacieraniu.

Chciałbym jednak zapytać się o pewną kwestię. W tej chwili w piwnicy mam około 21 stopni, zimą będzie to zapewne około 18. Myślałem o zrobieniu lodówki ze styropianu, żeby już teraz zejść do temperatury około 16 stopni dla górnej lub nawet jeżeli dałoby radę to do temperatur odpowiednich dla dolnej fermentacji. I stąd moje pytanie. Czy jest sens to robić, jeżeli później leżakujące butelki stały będą w temperaturze około 16-20 stopni? Czy też może mija się to z celem? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23929

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karold28 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chciałbym jednak zapytać się o pewną kwestię. W tej chwili w piwnicy mam około 21 stopni, zimą będzie to zapewne około 18. Myślałem o zrobieniu lodówki ze styropianu, żeby już teraz zejść do temperatury około 16 stopni dla górnej lub nawet jeżeli dałoby radę to do temperatur odpowiednich dla dolnej fermentacji. I stąd moje pytanie. Czy jest sens to robić, jeżeli później leżakujące butelki stały będą w temperaturze około 16-20 stopni? Czy też może mija się to z celem? Z góry dziękuje za odpowiedź.
                              Mi by się nie chciało latać i zmieniać butle co 10-12 godzin, a 18 stopni to bardzo dobra temperatura fermentacji dla czystych profilowo górniaków.

Comment

• karold28
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.10
                                • 84

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mi by się nie chciało latać i zmieniać butle co 10-12 godzin, a 18 stopni to bardzo dobra temperatura fermentacji dla czystych profilowo górniaków.
                                Dziękuje bardzo za odpowiedź. Tylko do tych 18 to jeszcze będę musiał poczekać :/ Teraz mam 21-22, a już bym chciał zacząć warzenie...

Comment

Przetwarzanie...
                                X