Browar Karola

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karold28
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 84

    #46
    13# - Alt Bier

    Według receptury z CP z dodatkiem trochę większej ilości chmielu (piwa wyszło więcej).

    Zasyp:
    Słód monachijski 3,7 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg

    Zacieranie:
    Słód wsypany do 12l wody o temp 66°C
    61-63°C - 40'
    71-73°C - 30'
    Później podgrzane do 78°C

    Wysładzanie:
    4 porcje po 3L

    Chmielenie:
    Chmiel Marynka, granulat, 40 g - 60'
    Chmiel Marynka, granulat, 25 g - 20'

    Drożdże:
    Górna fermentacja - Danstar Nottingham - Ale Yeast


    Ostatecznie wyszło 25L piwa z ekstraktem 11,5 BLG (rozcieńczane wodą do zadanego BLG). Piwo warzone 29.04.2013 więc już w trakcie fermentacji

    Jestem już po kilku butelkach AIPY i to chyba najlepsze piwo jakie zrobiłem

    Comment

    • karold28
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 84

      #47
      14# - Witbier

      Niedługo pójdzie już w butelki ale dla statystyki wpisuje. Receptura według CP. Trochę niskie odfermentowanie wyszło bo zeszło tylko do 4,5 BLG ale test FFT dał ten sam wynik.

      Comment

      • karold28
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 84

        #48
        15# - Premium Bitter

        W zeszłą niedzielę 25.08.2013 rozpocząłem sezon i na pierwszy rzut poszedł Premium Bitter. Trochę chyba się jednak pospieszyłem bo temperatura jeszcze minimalnie za wysoka. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie

        Dziś przelane na cichą. Zeszło do 3 BLG.

        Comment

        • karold28
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 84

          #49
          Czas uzupełnić braki. Wszystko według receptur z CP pod tymi nazwami:

          16# - Dr Rudi Amber Ale 12º BLG (jeszcze czekam ale na 99% całe do wylania. Miałem problemy z startem drodży i chyba coś się przypałętało)
          17# - New Zealand India Pale Ale (NZIPA) 16º BLG - wyszło świetne
          15# - Belgian Pale Ale 12º BLG - jest na cichej

          Comment

          • karold28
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 84

            #50
            Ciągle mam zaległości:

            Warka 16 - cała do wylania. Niestety moje obawy się potwierdziły (pierwszy raz)
            Warka 18 - Belgian Pale Ale - przyjemne piwko. Małe odejście od mocniej chmielonych piw.
            Warka 19 - DEIPA - powrót do tego co lubię najbardziej... czyli chmielu. Po pierwszej degustacji wypada b. dobrze.

            Jutro pewnie warka 20...

            Comment

            • karold28
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 84

              #51
              Warka 20 - Amber Ale z Nowozelandzkimi Chmielami - zabutelkowane
              Warka 21 - Tasmanian Red Ale - zabutelkowane
              Warka 22 - Witbier z amerykańskim chmielem Citra - na cichej

              Comment

              • karold28
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 84

                #52
                Warka 23 - 6 zbóż, warzona dziś, fermentacja wystartowała.

                Kolejne podejście do tej warki. Miejmy nadzieję, że teraz wyjdzie lepiej niż ostatnio
                Ostatnia zmiana dokonana przez karold28; 2014-05-24, 23:05.

                Comment

                • karold28
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 84

                  #53
                  Niestety ale kolejny raz podejście do 6 zbóż nieudane. Wylana całość po 2tyg na cichej.

                  Kolejne warki:


                  Warka 24 - Witbier
                  Warka 25 - American Bitter 12° BLG

                  Comment

                  • karold28
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 84

                    #54
                    Warka 25 przelana do butelek.

                    Warka 26 - Piwo Świąteczne

                    Zasyp:

                    5kg Pale Ale
                    0,5kg Monachijski ciemny
                    0,5kg Abbey
                    0,2kg Karmelowy ciemny
                    0,1kg Czekoladowy 900 EBC

                    Zacieranie:
                    słód wsypany do 15l wody o temp 65°C
                    61-63°C - 20'
                    71-73°C - 40'


                    Chmielenie:
                    Chmiel Lubelski, granulat, 15g 60'
                    Chmiel Lubelski, granulat, 10g 10'

                    Przyprawy:


                    Na ostatnie 10min chmielenia:
                    150g miodu
                    30g startego imbiru
                    20g kandyzowanej skórki pomarańczy
                    10g cynamonu
                    10 goździków
                    1 łyżeczka kardamonu
                    3 łyżeczki przyprawy do piernika Dr Oetker
                    1 opakowanie cukru wanilinowego

                    Drożdże:
                    Safbrew T-58

                    Filtracja to była jakaś masakra. Ostatecznie wyszło około 17L 18BLG. Na burzliwej zeszło do 7 BLG. Jutro idzie na cichą.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez karold28; 2014-11-17, 19:32.

                    Comment

                    • karold28
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.10
                      • 84

                      #55
                      Piwo Świąteczne już od tygodnia w butelkach.

                      Tym razem coś na zimowe wieczory.

                      Warka 27 - Piwo Zimowe

                      Piwo zgodnie z recepturą z CP - Belgijskie Specialty Ale II 18º BLG.

                      Zasyp:

                      5kg Słód pilzneński
                      0,7kg Słód pszeniczny
                      0,3kg Słód karmelowy jasny Steinbach


                      Zacieranie:

                      słód wsypany do 18l wody o temp 65°C
                      61-63°C - 40'
                      71-73°C - 20'


                      Chmielenie:

                      Chmiel Lubelski, granulat, 15g 60'
                      Chmiel Marynka, granulat, 30g 10'


                      Przyprawy:

                      Na ostatnie 10min chmielenia:

                      10g Kolendra
                      10g Curaçao
                      0,5kg Cukier kandyzowany

                      Drożdże:

                      Safbrew S-33

                      Comment

                      • karold28
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.10
                        • 84

                        #56
                        Dla uzupełnienia


                        29# - zakażenie poszło do wylania
                        30# - Milk Stout
                        31# - Prasátko 10º BLG (wg. CP)

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • woosaa
                          Przyspieszona cicha
                          woosaa
                          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                          2025-01-09, 16:18
                        • SielskieWzgorze
                          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                          SielskieWzgorze
                          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                          ...
                          2024-02-19, 09:28
                        • dadek
                          Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                          dadek
                          Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                          Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                          2022-10-26, 22:37
                        • dulukgrzegorz
                          Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                          dulukgrzegorz
                          Cześć wszystkim,



                          Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                          Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                          Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                          2022-10-04, 14:48
                        • balon91
                          porada dotycząca temperatury
                          balon91
                          Witam serdecznie.
                          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                          2021-07-10, 13:47
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...