13# - Alt Bier
Według receptury z CP z dodatkiem trochę większej ilości chmielu (piwa wyszło więcej).
Zasyp:
Zacieranie:
Wysładzanie:
Chmielenie:
Drożdże:
Ostatecznie wyszło 25L piwa z ekstraktem 11,5 BLG (rozcieńczane wodą do zadanego BLG). Piwo warzone 29.04.2013 więc już w trakcie fermentacji
Jestem już po kilku butelkach AIPY i to chyba najlepsze piwo jakie zrobiłem
Według receptury z CP z dodatkiem trochę większej ilości chmielu (piwa wyszło więcej).
Zasyp:
Słód monachijski 3,7 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie:
Słód wsypany do 12l wody o temp 66°C
61-63°C - 40'
71-73°C - 30'
Później podgrzane do 78°C
61-63°C - 40'
71-73°C - 30'
Później podgrzane do 78°C
Wysładzanie:
4 porcje po 3L
Chmielenie:
Chmiel Marynka, granulat, 40 g - 60'
Chmiel Marynka, granulat, 25 g - 20'
Chmiel Marynka, granulat, 25 g - 20'
Drożdże:
Górna fermentacja - Danstar Nottingham - Ale Yeast
Ostatecznie wyszło 25L piwa z ekstraktem 11,5 BLG (rozcieńczane wodą do zadanego BLG). Piwo warzone 29.04.2013 więc już w trakcie fermentacji
Jestem już po kilku butelkach AIPY i to chyba najlepsze piwo jakie zrobiłem
Comment