Browar "Spasły Kocur"
Collapse
X
-
-
Comment
-
Piwo rozlane i testowa butelka do konsumpcji poszła. Pięknie się sklarowało, kolor jasny, troszkę opalizujący , nagazowanie odpowiednie, piana cudna. na 5, zapach zdominowany przez chmiel, pięknie pachnie citra. smak podobnie jak w zapachu zdominowany przez chmiel, słodowość bardzo treściwa. SamozachwytComment
-
III. warka "Witbierek świąteczny"
2 kilo lilzeńskiego
1 kilo pszeniczny
2 kilo skleikowanej kaszy manny
Zacieranie :
50* około 20 minut
65* około 60 minut
72* - 10 minut
gotowanie 20 gram marynki w szyszce
10' dodałem po 20 gram kolendrę, curacao, imbir, trzy goździki,
Wyszło piwo 20 blg
drożdże - gęstwa Safbrew S-33
Burzliwa bardzo burzliwa, z 12 blg do 3 blg w dwa dni.Ostatnia zmiana dokonana przez Feti; 2011-11-13, 21:52.Comment
-
IV warka - Brązowy mocny
1 kg pilzeński
1 monachijski ciemny
2 kg wiedeński
1. kg Abbey Malt
80 deko płatków jęczmiennych
zacieranie infuzyjne w temperaturze ok 68* 90 minut, potem podgrzanie dekokcją do 72*
gotowanie 60 minut
30 gram marynki
10' 40 gram lubelski i kilo cukru
wyszło mi około 20 litrów 22 blg
drożdże- gęstwa Safbrew S-33
***
Tym razem żona zrobiła mi wyjątkowo mocną awanturę. W każdym razie stwierdziła, że też będę gotował metę i sadził maryhę.Comment
-
Witbirek już degustowany. Niee tam. Niby fajne, ale poprzednie warki, które były mocnij chmielone bardziej mi odpowiadały. Szkoda czasu na piwa, które mają mniej niż 50 IBU A piwa pszenne nie można tak chmielić.
Pólciemne mocne też spróbowane. Za mało nachmielone dla mnie.
Następne piwo będzie nachmielone dobrze.
100 gram magnum, 100 gram marynki i 150 gram lubelskiego na 20 litrową warkę to mam nadzieję, że nie będzie za mało. Mam nadzieję, że piwo nie będzie niedochmielone. Bo jak piwo może być przechmielone?
No jak?Comment
-
Comment
-
Przeliczone na szybko dla godzinnego warzenia ma 119 IBU, założenia:
Magnum 16 alfa 60 minut
Marynka 8,4 alfa 30 minut
Lubelski 3,5 alfa 5 minut
Podsumowując przy mocno słodowej bazie (czyli zacierane na słodko) może dać bardzo fajne piwo, jednak przy głębokim odfermentowaniu i małej słodowości z zasypu może być przykre. Patrząc na ten kg karmelowego w zasypie myślę, że projekt jest fajnyComment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Ogłoszenie: https://www.olx.pl/oferta/browar-dom...7-IDzr50h.html
Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
- zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
- użyty raz do wyprodukowania...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2019-04-09, 11:45 -
-
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Hej. Planuję pierwszą warkę i mam ( z braku doświadczenia) problem z określeniem ile wody mi odparuje podczas gotowania oraz ile piwa stracę podczas fermentacji.
Plan jest taki:
Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment