Browar "Spasły Kocur"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Moja też tak miała, po dwudziestej warce, kiedy dotarło, że to nie chwilowa fanaberia przeszło jej
    Trafiłeś w samo sedno.
    Niestety też tak miałem.
    Przyjmują to do wiadomości, gdy wiedzą że z tego nie zrezygnujesz.
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • Darkman
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.11
      • 133

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
      Trafiłeś w samo sedno.
      Niestety też tak miałem.
      Przyjmują to do wiadomości, gdy wiedzą że z tego nie zrezygnujesz.
      Ew. jak popróbują gotowego piwka i te WIELKIE oczy robią : "Ale to pyszne...."

      Comment

      • Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

        #18
        Piwo rozlane i testowa butelka do konsumpcji poszła. Pięknie się sklarowało, kolor jasny, troszkę opalizujący , nagazowanie odpowiednie, piana cudna. na 5, zapach zdominowany przez chmiel, pięknie pachnie citra. smak podobnie jak w zapachu zdominowany przez chmiel, słodowość bardzo treściwa. Samozachwyt

        Comment

        • Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

          #19
          Zachciało mi się witbiera. Never more. Filtruję i filtruję. Strasznie mi wolno idzie.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            A jaki skład?

            Comment

            • Feti
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.10
              • 801

              #21
              2 kilo pilzeński, kilo pszeniczny, 2 kilo skleikowana kasza manna.
              Filtruje się , ino wolno. A ja leniwy jestem.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                2 kilo pilzeński, kilo pszeniczny, 2 kilo skleikowana kasza manna.
                Filtruje się , ino wolno. A ja leniwy jestem.
                Kasza manna jest winowajcą.
                Płatki pszeniczne są lepsze.

                Comment

                • Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

                  #23
                  III. warka "Witbierek świąteczny"
                  2 kilo lilzeńskiego
                  1 kilo pszeniczny
                  2 kilo skleikowanej kaszy manny
                  Zacieranie :
                  50* około 20 minut
                  65* około 60 minut
                  72* - 10 minut
                  gotowanie 20 gram marynki w szyszce
                  10' dodałem po 20 gram kolendrę, curacao, imbir, trzy goździki,
                  Wyszło piwo 20 blg
                  drożdże - gęstwa Safbrew S-33
                  Burzliwa bardzo burzliwa, z 12 blg do 3 blg w dwa dni.
                  Last edited by Feti; 2011-11-13, 21:52.

                  Comment

                  • Feti
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.10
                    • 801

                    #24
                    IV warka - Brązowy mocny
                    1 kg pilzeński
                    1 monachijski ciemny
                    2 kg wiedeński
                    1. kg Abbey Malt
                    80 deko płatków jęczmiennych
                    zacieranie infuzyjne w temperaturze ok 68* 90 minut, potem podgrzanie dekokcją do 72*
                    gotowanie 60 minut
                    30 gram marynki
                    10' 40 gram lubelski i kilo cukru
                    wyszło mi około 20 litrów 22 blg
                    drożdże- gęstwa Safbrew S-33
                    ***
                    Tym razem żona zrobiła mi wyjątkowo mocną awanturę. W każdym razie stwierdziła, że też będę gotował metę i sadził maryhę.

                    Comment

                    • Feti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.10
                      • 801

                      #25
                      Witbirek już degustowany. Niee tam. Niby fajne, ale poprzednie warki, które były mocnij chmielone bardziej mi odpowiadały. Szkoda czasu na piwa, które mają mniej niż 50 IBU A piwa pszenne nie można tak chmielić.
                      Pólciemne mocne też spróbowane. Za mało nachmielone dla mnie.
                      Następne piwo będzie nachmielone dobrze.
                      100 gram magnum, 100 gram marynki i 150 gram lubelskiego na 20 litrową warkę to mam nadzieję, że nie będzie za mało. Mam nadzieję, że piwo nie będzie niedochmielone. Bo jak piwo może być przechmielone?
                      No jak?

                      Comment

                      • Mihai
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.02
                        • 186

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                        100 gram magnum, 100 gram marynki i 150 gram lubelskiego na 20 litrową warkę to mam nadzieję, że nie będzie za mało. Mam nadzieję, że piwo nie będzie niedochmielone. Bo jak piwo może być przechmielone?
                        No jak?
                        Nie wiem jakie Blg planujesz...ale T O będzie miażdżyć

                        Comment

                        • Feti
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.10
                          • 801

                          #27
                          5 pilzeńskiego, kilo karmelowego, 0.20 palonego. , ma być 13-14 blg. tak 20 li8trów.

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #28
                            Zależy ile ak mają te chmiele i jak je będziesz gotował ale IBU wyjdzie tak od 150 w górę. Pisze się na jedna butelkę, może być taka 0,125 l

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #29
                              Przeliczone na szybko dla godzinnego warzenia ma 119 IBU, założenia:
                              Magnum 16 alfa 60 minut
                              Marynka 8,4 alfa 30 minut
                              Lubelski 3,5 alfa 5 minut


                              Podsumowując przy mocno słodowej bazie (czyli zacierane na słodko) może dać bardzo fajne piwo, jednak przy głębokim odfermentowaniu i małej słodowości z zasypu może być przykre. Patrząc na ten kg karmelowego w zasypie myślę, że projekt jest fajny

                              Comment

                              • Feti
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.10
                                • 801

                                #30
                                W czym przykrość? Ma byc dobrze nachmielone. Baza słodowa mnie nie interesuje.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X