Browar "Spasły Kocur"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    zamiast goryczki może być piołun.

    Kilogram karmelu może dać przykre, mdłe smaki.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

      #32
      Dobra. Dodam jeszcze jakieś 20 deko słodu palonego i tak z 50 gram Hallertauer Tradition. Powinno to zabić te mdłe posmaki.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Człowieku, 70IBU dla niektórych jest nie do wypicia. Ty masz już tu 150 i jeszcze chcesz dodać chmielu?

        Słód palony nic tu nie da. Bedzie jeszcze bardziej gorzkie od słodu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-12-02, 16:23.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

          #34
          Zachęcasz mnie tylko. Serio. Ja chce mieć bardzo, bardzo gorzkie piwo. 150 powiadasz? A da radę więcej? Bo wszak dodawanie chmielu nie musi skutkować zwiększeniem IBU? Może piwo nie przyjąc więcej?
          Ostatnia zmiana dokonana przez Feti; 2011-12-02, 16:32.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            Chcesz mieć gorzkie i smaczne czy gorzkie i nie pijalne nadające się tylko do kibla? Chcesz się narobić i nic z tego nie mieć czy narobić się i mieć satysfakcję?

            Magnum w dużych dawkach daje niesmaczną goryczkę.

            No ale widzę, że ty nie cghcesz słuchac. Więc rób co chcesz.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Feti
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.10
              • 801

              #36
              Ja chce mieć bardzo gorzkie piwo, ale pijalne. Czyli dać tylko 50 gram magnum? Magnum chce dać właśnie ze względu na duża zawartośc alfakwasów. Nigdy go nie stosowałem. Jaki proponujesz chmiel goryczkowy? Zaznaczam, że ma być minimum 100 IBU.Jak pisałem, moje warki, gdzie dodałem strasznie mało chmielu są do kibla, ale szkoda kasy( swoją drogą znajomi uważają, że są najlepsze , ale ja dla siebie robię, nie dla nich).
              Zrobiłem dopiero 4 warki, ale już chmiele rozróżniam. Jaki jest najprzyjemniejszy chmiel goryczkowy. Z twojej wypowiedzi rozumiem, że nie magnum.

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #37
                Ja zastosowałem raz Magnum jako główny i jedyny chmiel goryczkowy i powiedziałem - nigdy więcej! Był tępo-piołunowo-piekący a z czasem ugładził się do tępo-piołunowego.

                Jeśli chcesz popełnić samookaleczenie za pomocą goryczki (co poniekąd rozumiem ) to zastąp Magnum jakimś przyjemniejszym chmielem goryczkowym, wal po prostu Marynkę a Magnum zostaw na inne piwa.

                Comment

                • Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

                  #38
                  Uczyć się trzeba na błędach. Dzięki. Magnum kupię do projektu - piwo bezsłodowe. W pracy rozmawiałem o enzymach z bimberhobby. Znajomy chce mi dostarczyć 50 kilo jęczmienia enzymy i 8 pojemników fermantacyjnych , takie jak ze sklepu. Pojemniki będe miał na własność. Mam mu uwarzyć piwo. Obaczym. On te pojemniki ma za friko.

                  Comment

                  • maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

                    #39
                    jakie to pojemniki?jesli zwyczajne fermentory, to chetnie przyjmę 2sztuki. paczka na moj koszt
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie
                    ________________
                    Nasze fotografie

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #40
                      Whisky będzie robił? Tfu, i jeszcze piwowara do tego zaprzęgać. Niech se sam bimbrownik zasuwa!
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #41
                        Niestety już są zaklepane.

                        Comment

                        • Feti
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.10
                          • 801

                          #42
                          Warka IV degustowana. Po tygodniu cichej jedną butelkę napełniłem. Reszta nadal na cichej. Nie, nie, nie. Smaczki słodowe fajne. Jakieś suszone owoce, jakieś toffi jest, ale strasznie mało nachmielone to jest.
                          Kiła straszna. Jak dochmielić piwo, co sobie leżakuje 2 tygodnie? Mam do wyboru : magnum, marynka, lubelski, East Kent Goldings, Northern Brewer, Hersbrucker? Czym chmielić na zimno?

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka IV degustowana. Po tygodniu cichej jedną butelkę napełniłem. Reszta nadal na cichej. Nie, nie, nie. Smaczki słodowe fajne. Jakieś suszone owoce, jakieś toffi jest, ale strasznie mało nachmielone to jest.
                            Kiła straszna. Jak dochmielić piwo, co sobie leżakuje 2 tygodnie? Mam do wyboru : magnum, marynka, lubelski, East Kent Goldings, Northern Brewer, Hersbrucker? Czym chmielić na zimno?
                            Chcesz dochmielić na aromat czy goryczkę?

                            Na aromat to granulat prosto do fermentora a na goryczkę to herbatką chmielową.

                            Comment

                            • Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

                              #44
                              DZiękuję.
                              Na aromat. I teraz podpowiedź: jaki chmiel? Aromatyczne to mam trzy. Wymieniłem je już wyżej.
                              ****
                              I powoli dochodzę do wniosku, że jestem bardzo mało wymagający. Piwo musi być dobrze nachmielone i jest dobre. 30 gram marynki na warkę, toż to śmiech na sali.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                                DZiękuję.
                                Na aromat. I teraz podpowiedź: jaki chmiel? Aromatyczne to mam trzy. Wymieniłem je już wyżej.
                                ****
                                I powoli dochodzę do wniosku, że jestem bardzo mało wymagający. Piwo musi być dobrze nachmielone i jest dobre. 30 gram marynki na warkę, toż to śmiech na sali.

                                Dowolnie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X