Browar "Spasły Kocur"
Collapse
X
-
Warka IV -Czarny ingliszmen
3 kilo pilzeńskiego, kilo Carafa (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,2 kg ( dodane na sam koniec, po udanej próbie jodowej) monachijskiego, 1 kg Karmelowy ciemny 100-130 EBC Steinbach, Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 1 kg , Zacieranie infuzyjne. Potem dosładzanie ,Po intesywnym warzeniu wyszło mi 20 litrów , około 17 blg. zChmielenie: 60' 50 gram Northern Brewer 2010 - 50 g granulat, 5' East Kent Goldings 2010 - 50 g granulat. drożdże US-04Comment
-
Warka VI - Brutalny Brutus . Brutalne przaśne polsko-australijskie piwo
5 kg pilzeńskiego, 30 deko kaszy kukurydzianej, 10 deko zmielonej palonej kaszy gryczanej. Zacierani9e infuzyjne w temperaturze 68 stopni. 90 minut. Przez pomyłkę dostałem jeno magnum i 200 gram lubelskiego. Warzenie: 60' 50 gram magnum, 10' lubelski 200 gram, 50 gram Hersbrucker do stygnięcia. Wyszło 16 blg.
Kicha. Brzeczka w smaku znośnie goryczkowa. Miałem nadzieję, że mnie powali. A tu dość łagodnie. Trudno.
Drożdże - MauriBrew ALE - Y514.Comment
-
Mam nadzieję, że gotowe piwo będzie bardziej goryczkowe. Ja chciałem osiągnąć bombę chmielową. Tu zaś bardzo intensywny zapach chmielowy i średnia goryczka.
Czarny ingliszmen zaś już się uspokoił. Najbardziej intensywna faza burzliwej skończona.Comment
-
Brazowy mocny - degustacja podejście drugie. Dodałem troszkę chmielu na zimno, potem zabutelkowałem. Po 3 dniach zabutelkowania gaz mam minimalny, ale piwo bardzo się ułożyło. Bardziej chmielowy zapach, alkoholu już mniej wyczuwalny. Coraz lepsze.Comment
-
Warka VII -MikroŻytnie
1 kg pilzeńskiego,
1 kg skleikowanej mąki żytniej
około 20 deko słodu melanoidynowego
filtracja mało przyjemna,
gotowanie na początku garść du ża lubelskiego. Przełom białkowy potężny.
Wyszło około 8 litrów 11 blg . Drożdże s-33Comment
-
Warka VIII - Brunatny misio słodowy
Ma być mało gorzko a słodowo.
5 kilo monachijskiego 10-27 EBC Strzegom
1 kg Abbey Malt (R) 40-50 EBC Weyermann
0,2 kg Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
1 kg Caramunich (R) typ I 80-100 EBC Weyerman
tak z 20 deko Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann
45 minut w około 62 stopnie
dekocja i do 70 pln
gotowanie
60' magnum 50 gram
15' lubelski tak troszkę ponad 100 gram
Słod melanoidowy trafił na moją czarną listę . Brzeczka jest wyraźnie kwaśna.
Drożdże Danstar NottinghamComment
-
No faktycznie, jak Twoim zdaniem Misio będzie mało gorzki, to moje warki są mało chmieloneMam nadzieję, że przyjedziesz na Warsztaty w maju do Wrocka, chętnie spróbuję tego delikatnego, słodowego piwka
Comment
-
1.Nie dotrwa
2. Nie przyjadę na warszaty, bo urlop mam zaplanowany, po kilkuletnich testach wracam do urlopów w Polsce północno-wschodniej. Sorry Winetou, ale tylko tam mi dobrze się odpoczywa.
3. a co tam. Dostaniesz pocztą . Na priva dawaj adres. Ino nie spodziewaj się czegoś super. Ja jestem początkujący.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Ogłoszenie: https://www.olx.pl/oferta/browar-dom...7-IDzr50h.html
Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
- zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
- użyty raz do wyprodukowania...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2019-04-09, 11:45 -
-
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Hej. Planuję pierwszą warkę i mam ( z braku doświadczenia) problem z określeniem ile wody mi odparuje podczas gotowania oraz ile piwa stracę podczas fermentacji.
Plan jest taki:
Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment