Browar "Spasły Kocur"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
    DZiękuję.
    Na aromat. I teraz podpowiedź: jaki chmiel? Aromatyczne to mam trzy. Wymieniłem je już wyżej.
    ****
    I powoli dochodzę do wniosku, że jestem bardzo mało wymagający. Piwo musi być dobrze nachmielone i jest dobre. 30 gram marynki na warkę, toż to śmiech na sali.

    EKG nadaje się do chmielenia na zimno.

    Comment

    • Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

      #47
      DZięki.

      Comment

      • Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

        #48
        Warka IV -Czarny ingliszmen

        3 kilo pilzeńskiego, kilo Carafa (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,2 kg ( dodane na sam koniec, po udanej próbie jodowej) monachijskiego, 1 kg Karmelowy ciemny 100-130 EBC Steinbach, Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 1 kg , Zacieranie infuzyjne. Potem dosładzanie ,Po intesywnym warzeniu wyszło mi 20 litrów , około 17 blg. zChmielenie: 60' 50 gram Northern Brewer 2010 - 50 g granulat, 5' East Kent Goldings 2010 - 50 g granulat. drożdże US-04

        Comment

        • Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

          #49
          oj. 0.2 kg słodu palonego, kilo monachijskiego. Bzdury napisałem poprzednio.

          Comment

          • Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

            #50
            Warka VI - Brutalny Brutus . Brutalne przaśne polsko-australijskie piwo
            5 kg pilzeńskiego, 30 deko kaszy kukurydzianej, 10 deko zmielonej palonej kaszy gryczanej. Zacierani9e infuzyjne w temperaturze 68 stopni. 90 minut. Przez pomyłkę dostałem jeno magnum i 200 gram lubelskiego. Warzenie: 60' 50 gram magnum, 10' lubelski 200 gram, 50 gram Hersbrucker do stygnięcia. Wyszło 16 blg.
            Kicha. Brzeczka w smaku znośnie goryczkowa. Miałem nadzieję, że mnie powali. A tu dość łagodnie. Trudno.
            Drożdże - MauriBrew ALE - Y514.

            Comment

            • LeoxxX
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 224

              #51
              Wyłączyła Ci się w systemie funkcja gorzkości, należy ją włączyć by ponownie czuć gorycz w piwie.


              Przecież to niebotyczne ilości chmielu! Nie wiem jak możesz twierdzić, że jest jedynie znośnie goryczkowa.

              Comment

              • Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

                #52
                Mam nadzieję, że gotowe piwo będzie bardziej goryczkowe. Ja chciałem osiągnąć bombę chmielową. Tu zaś bardzo intensywny zapach chmielowy i średnia goryczka.

                Czarny ingliszmen zaś już się uspokoił. Najbardziej intensywna faza burzliwej skończona.

                Comment

                • Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

                  #53
                  Brazowy mocny - degustacja podejście drugie. Dodałem troszkę chmielu na zimno, potem zabutelkowałem. Po 3 dniach zabutelkowania gaz mam minimalny, ale piwo bardzo się ułożyło. Bardziej chmielowy zapach, alkoholu już mniej wyczuwalny. Coraz lepsze.

                  Comment

                  • Feti
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.10
                    • 801

                    #54
                    Czarny ingliszmen - pierwsza degustacja. Goryczka chmielowa bardzo wyraźna, do tego gorzkość słodów palonych. Drożdże US-04 rewelacja. Piwo bardzo szybko uzyskuje klarownośc.

                    Comment

                    • Feti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.10
                      • 801

                      #55
                      Brutalny Brutus - dość przyjemna goryczka, zdecydowanie jednak za łagodna. Piwo smaczne, ale cel był inny.
                      Następna warka będzie bardziej chmielona. Mam nadzieję, że tym razem mi nie dadzą chmielu aromatycznego zamiast goryczkowego.

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #56
                        Warka VII -MikroŻytnie
                        1 kg pilzeńskiego,
                        1 kg skleikowanej mąki żytniej
                        około 20 deko słodu melanoidynowego
                        filtracja mało przyjemna,
                        gotowanie na początku garść du ża lubelskiego. Przełom białkowy potężny.
                        Wyszło około 8 litrów 11 blg . Drożdże s-33

                        Comment

                        • Feti
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.10
                          • 801

                          #57
                          Warka VIII - Brunatny misio słodowy
                          Ma być mało gorzko a słodowo.
                          5 kilo monachijskiego 10-27 EBC Strzegom
                          1 kg Abbey Malt (R) 40-50 EBC Weyermann
                          0,2 kg Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann
                          1 kg Caramunich (R) typ I 80-100 EBC Weyerman
                          tak z 20 deko Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann
                          45 minut w około 62 stopnie
                          dekocja i do 70 pln
                          gotowanie
                          60' magnum 50 gram
                          15' lubelski tak troszkę ponad 100 gram
                          Słod melanoidowy trafił na moją czarną listę . Brzeczka jest wyraźnie kwaśna.
                          Drożdże Danstar Nottingham

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #58
                            No faktycznie, jak Twoim zdaniem Misio będzie mało gorzki, to moje warki są mało chmielone Mam nadzieję, że przyjedziesz na Warsztaty w maju do Wrocka, chętnie spróbuję tego delikatnego, słodowego piwka
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

                              #59
                              1.Nie dotrwa
                              2. Nie przyjadę na warszaty, bo urlop mam zaplanowany, po kilkuletnich testach wracam do urlopów w Polsce północno-wschodniej. Sorry Winetou, ale tylko tam mi dobrze się odpoczywa.
                              3. a co tam. Dostaniesz pocztą . Na priva dawaj adres. Ino nie spodziewaj się czegoś super. Ja jestem początkujący.

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                                [
                                Słod melanoidowy trafił na moją czarną listę . Brzeczka jest wyraźnie kwaśna.
                                Drożdże Danstar Nottingham
                                Ja bym podejrzewał raczej 5 kg monacha niż dwadzieścia deko melanoidynowego.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X