Browar "Spasły Kocur"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Feti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 801

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja bym podejrzewał raczej 5 kg monacha niż dwadzieścia deko melanoidynowego.
    Fakt, nigdy nie dawałem takich ilości monachijskiego. A nie trzymałem tego nie wiadomo ile, aby kwaśność była efektem infekcji.
    Dzisiaj zaczynam warzenie sesyjnego kryptobitterka . 150 gram lungi i 100 gram
    hersbruckera mam nadzieję, że da wreszcie wystarczającą goryczkę.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #62
      Ja bym na Twoim miejscu poszedł do jakiegoś laryngologa i zażądał badań na obecność receptorów bólu w jamie ustnej

      Comment

      • Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

        #63
        Wiem, że to będzie ekstremalnie gorzkie, ale muszę spróbować. Pewnie to będzie ostatnie takie piwo. Ale na dzień dzisiejszy wiem, że 50 gram na goryczkę i 50 gram na aromat to minimum.

        Comment

        • Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

          #64
          Warka IX - NibyBitter Sesyjny

          5 kilo pilzeńskiego
          1.5 kilo abbey Malt
          zacieranie infuzyjne 90 minut w 67 stopniach, potem dekokcyjnie podgrzałem do 72 , tam 10 minut i filtracja
          wysładzałem do uzyskanie blg 12
          wyszło na oko :-) 25 litrów
          Chmielenie - 150 gram lunga 60 minut
          100 gram hersbrucker 10 minut
          Last edited by Feti; 2012-01-16, 17:38.

          Comment

          • Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

            #65
            Lenistwo zostało ukarane. I to srogo. Nie chciało mi się butelkować całego Brutalnego Brutusa, to sobie przelałem tak ostatnie 5 litrów do takiego wiaderka z pokrywką. A chlor mi się skończył, to tylko wiaderko umyłem. Spoko. Nic nie będzie.Lajcik. Damy radę. Poleżało w tym wiaderku tak z 2 tygodnie i spleśniało. I w kanał. Pamiętaj browarniku młody - nie opierdalaj się.

            Comment

            • Feti
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.10
              • 801

              #66
              MikroŻytnie zeszło do 3 blg, przelałem na cichą. Mało zostało. 2.5 litra osadu do kibla.
              Pierwszy raz drożdże mi uciekły z fermentatora. Z NibyBittera.

              Comment

              • Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

                #67
                Ostatnie trzy warki już na cichej. Degustacja zielonego piwa była. Słód parzony zakwasza piwo. Z tych piw tylko NibyBitter nie jest kwaskowy w smaku. MikroŻytnie nie było próbowane przed zadaniem drożdży, ale to nie jest infekcja.

                Comment

                • Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

                  #68
                  Jak pisałem Misio Słodowy był kwaśny, nadal jest, ale po leżakowaniu poziom kwaśności jest mniejszy. Co to może być?

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak pisałem Misio Słodowy był kwaśny, nadal jest, ale po leżakowaniu poziom kwaśności jest mniejszy. Co to może być?
                    Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • Feti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.10
                      • 801

                      #70
                      Ja tam mało się znam, bo dopiero zaczynam. Infekcja? A miałem nadzieję, iż się po prostu jakoś układa i kwas z brzeczki zanika "sam z siebie". Dobra. NIech się szybko gazuje i pić jak najszybciej, póki infekcja ma pozytywny wpływ na smak.

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #71
                        Degustacja NibyBittera. Albo ja coś źle chmielę, albo mam coś ze smakiem. Piwo w sumie mocno nachmielone, ale miałem nadzieję na więcej. w tym miesiącu podbijam poprzeczkę. Może tak ze 300 gram iungi? Albo magnum. Które lepsze do górniaka? Marynka ma mało alfakwasów, to pewnie z 0.5 kg trzeba zastosować. 200 IBU to mało.

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #72
                          A w ogóle to jak chmielisz? Wrzucasz chmiel luzem do gara? I jak po gotowaniu oddzielasz go od brzeczki?
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • Feti
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.10
                            • 801

                            #73
                            Więc tak. Chmiel goryczkowy do gara luzem , granulat też. . Odpalam kuchenkę. Jak zacznie wrzeć, to zaczynam liczyć od tego momentu czas, I tak godzinke gotuje na maksa. Potem na balkon i jak wystygnie to: jak szyszki : filtracja za pomocą sitka z nierdzewki, jak granulat to dekokcja czy jak sie to zwie te zlewanie rurką znad osadu.
                            Last edited by Feti; 2012-02-04, 23:44.

                            Comment

                            • Gabe
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2010.03
                              • 405

                              #74
                              Dekantacja

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                #75
                                Dobrze, że nie dekapitacja
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X