Browar "Spasły Kocur"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #76
    Albo dekadencja

    Comment

    • Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

      #77
      A najlepsze jest to, że dekokcję stosuję podczas zacierania . Łot. Analfabeta.
      Dekadencja i dekapitacja? To mam nazwę na nowe piwo. Jak mi się uda zmienić zamówienie, to z 200 gram iungi, 100 gram marynki, 150 gram lubelskiego, 5 kg pilzneńskiego uwarzę Dekapitalizującego Dekadenta. NibyBitter jest dośc gorzkawy, ale mi tam mało. Chce czegoś dekadenckiego.

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
        Dekadencja i dekapitacja? To mam nazwę na nowe piwo.
        No to po butelce nowego piwa dla pomysłodawców nazwy

        NibyBitter jest dośc gorzkawy, ale mi tam mało. Chce czegoś dekadenckiego.
        To coś dla Ciebie: http://piwodziej.pl/pl/p/Goryczkowy-...-alfa-10ml/449
        Kropelka po kropelce i dojdziesz do tego ile IBU Ci potrzeba do szczęścia
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
          Dekadencja i dekapitacja? To mam nazwę na nowe piwo.
          W którejś części przygód pirata Rabarbara występował król Wacio i jego 3 córki: Policja, Amunicja i Prohibicja. Jakoś nie mogę zagospodarować tych nazw, więc jak chcesz, to Ci odstąpię.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

            #80
            Strasznie drogo wychodzi ten goryczkowy ekstrakt chmielowy. ! ml podbija IBU o 6 w 10 litrach, to butelka podbije tylko o 30 IBU w 20 litrach piwa.
            Domówiłem marynkę i lubelski. Dam radę.
            A co do nazw: Prohibicja Rabarbara, Rabarbarowa Amunicja.
            Last edited by Feti; 2012-02-07, 13:17.

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #81
              Ale to nie na całą warkę, tylko na małą próbkę do smaku.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

                #82
                Jaką większą frajdę sprawia mi myśl, że z warki na warkę będę podbijał IBU do poziomu mnie zadowalającego.

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #83
                  To i parę innych historycznych ale z XIXw. powinno Cię usatysfakcjonować. Oryginalne receptury, pochodzące z dzienników warzelnych browarów w UK.

                  105 IBU. Ja się będę od niego trzymał z daleka.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #84
                    Nu, nu, nu, przecież BJCP wyraźnie mówi że scotch ale musi być ciemne i słabo nachmielone
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • Feti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.10
                      • 801

                      #85
                      W BrewTargecie mi wychodzi w Dekadencie 300 IBU. Mam pytanie, czy warto chmielić na zimno? I czym: marynką czy lubelskim. Troszkę mi spadnie wtedy IBU, ale trudno.

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #86
                        Na zimno chmieli się chmielem aromatycznym, więc Lubelskim. W jaki sposób chmielenie na zimno obniża IBU??
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nu, nu, nu, przecież BJCP wyraźnie mówi że scotch ale musi być ciemne i słabo nachmielone
                          Dlatego za karę mężczyźni w Szkocji chodzą w spódnicach, bo się Amerykanów od BJCP nie słuchali. I dodatkowo jeżdżą po odwrotnej stronie razem z resztą UK, bo się też nie słuchali w sprawie stoutów i porterów.

                          Tak amerykański imperializm karze za nieposłuszeństwo!
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Feti
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.10
                            • 801

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                            Na zimno chmieli się chmielem aromatycznym, więc Lubelskim. W jaki sposób chmielenie na zimno obniża IBU??
                            Bo z tego corozumiem, podczas gotowania dostaje się więcej goryczki niż z chmielenia na zimno. A marynka podobno też aromatyczna.

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

                              #89
                              Chmielenie na zimno nie zwiększa w ogóle goryczki, jest tylko dla aromatu. Marynka też jest uniwersalna - goryczkowa i aromatyczna. Ja tam wolę aromat Lubelskiego, ale zrób jak Ty uważasz.
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              • Feti
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.10
                                • 801

                                #90
                                Będzie lubelski.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X