Piwo z prosa
Collapse
X
-
Może i masz rację. Tylko że w takim wypadku nie rozumiem, dlaczego przyjęło się warzyć piwa pszeniczne czy żytnie na górnych drożdżach. W tych typach piw raczej chodzi o wydobycie smaku i innych cech z konkretnego słodu, więc chyba nie bez powodu w tradycji utrwaliły się drożdże górnej fermentacji.Comment
-
Z żytnim z Konstancina tak nie jest, a jednak jest na górnych. Poza tym z tego co wiem, to drożdże do weizenów nie "robią bananów i goździków" same od siebie. Przy 100% zasypie słodu pilzneńskiego chyba tego nie uzyskasz. Nigdy nie piłem, ale niemieckie Dinkelbier-y i belgijskie Witbier-y też są z reguły na górnych drożdżach z tego, co wiem.Comment
-
zrobiłem próbę za radą Wsaczuka, można powiedzieć próba udana, poszła prawie w 100% pozytywnie, chociaż z użyciem "mikrosprzętu" zacierno-filtracyjno-warzelnegoPoszedłem też za informacją podaną przez Hedina. Ale bez schrz... się nie obyło, próby jodowej niestety brak (pewnie niezależne powody), ale Blg wydaje się w porządku. 10Blg w 300ml (na zdjęciach tylko 250 wraz z drożdżami, trochę odlałem). Zacieranie praktycznie bez mieszania, zacierało się a ja spałem
. Filtracja przeprowadziłem na zwykłym sitku, nie bawiłem się w jakąś super klarowną brzeczkę do gotowania z chmielem. Na klarowności skupiłem się bardziej po gotowaniu, jednak nie jest ona zadowalająca, co sami zobaczycie. Sam zapach podczas zacierania i warzenia niestety nie zachęca, w porównaniu do jęczmienia/ pszenicy. Poddałem brzeczkę oczywiście fermentowaniu i drożdże już po 1h ładnie pracowały.
Co do zacierania- zasyp (100g- odrzucone kiełki) przy 53stopniach i potrzymałem około 20minut do 0,8 litra wody, musiałem robić w większej objętości, ograniczony byłem wielkością grzałki, dodałem również 1 kropelkę 80% kwasu mlekowego spożywczego
- no i teraz się zaczęło: ~12h 61-65 stopni
- 3h 68-73 stopnie
- chmielenie kilka szyszek lubelskiego 1h
- fermentacja
Powiększenie skali w niedalekiej przyszłości ...
Co Wy na ten eksperyment??Ostatnia zmiana dokonana przez MatPozMar; 2011-11-11, 22:34.Comment
-
Z żytnim z Konstancina tak nie jest, a jednak jest na górnych. Poza tym z tego co wiem, to drożdże do weizenów nie "robią bananów i goździków" same od siebie. Przy 100% zasypie słodu pilzneńskiego chyba tego nie uzyskasz. Nigdy nie piłem, ale niemieckie Dinkelbier-y i belgijskie Witbier-y też są z reguły na górnych drożdżach z tego, co wiem.
Drożdże do weizenów są drożdżami dedykowanymi. To prawda są one górne, ale to nie znaczy, że jeżeli dasz jakiekolwiek górne, to zrobisz poprawne piwo pszeniczne. Do żytnich używa się tych samych.
Do stoutów i bitterów używa się zupełnie innych "górniaków", a do belgów innych. Producent często określa, do jakich stylów szczep jest dedykowany, ale do jakich "ujdzie". Np. masz inny szczep do alta i inny do kolscha, ale często stosuje się je zamiennie (o ile nie startujesz w konkursie piwowarskim, bo wtedy należałoby się zaopatrzyć w szczep dedykowany).
Piwo z prosa jest piwem bardzo oryginalnym, dlatego zalecamy Ci użycie szczepu drożdży z neutralnym profilem smakowy, abyś mógł wyczuć różnicę surowca. Istnieje prawdopodobieństwo, że jeżeli użyjesz np drożdży pszenicznych piwo będzie smakowało podobnie do weizena.
Nie mniej Twoje piwo, Twoje długie godziny zacierania- Ty decydujesz.
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-12, 11:24.Comment
-
Co do żytnich, to też chyba nie ma reguły, bo i tu na forum użytkownicy stosują różne drożdże.
Jednak poza dedykowanymi drożdżami, uniwersalne górne chyba niekoniecznie wprowadzają więcej dodatkowych smaków do piwa od standardowych drożdży do lagera?
Osobiście użyłbym uniwersalnych górnej fermentacji.
Szokuje mnie czas trwania zacierania, choć obawiałem się tego. O słodu jęczmiennego coś dodałeś? Ciekawi mnie bardzo, jak smakowo wyjdzie.Comment
-
Nie próbowałem tak nigdy, ale w takim wypadku uzyskałbym ze 100% słodu pilzneńskiego banana i goździki na drożdżach do weizena?
Do goździków nie potrzebujesz słodu pszenicznego.
Piwa z dużym udziałem słodu pszenicznego na innych drożdżach nie smakują jak weizeny (przy okazji mam zamiar właśnie uwarzyć "kolscha" z ok 50% pszenicznego).
uniwersalne górne chyba niekoniecznie wprowadzają więcej dodatkowych smaków do piwa od standardowych drożdży do lageraOstatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-12, 13:49.Comment
-
Jednak na "banana" poza weizenami nigdy nie trafiłem.
Czyli jak zmieszam cukier z wodą i zadam drożdżami wb-06 to będzie goździk i banan? Myślałem, że estry są jednak zależne od konkretnego słodu w połączeniu z konkretnymi drożdżami.
Co do pszenicznego na drożdżach uniwersalnych lub nie dedykowanych to coś wiem, bo niedawno takie warzyliśmy. Faktycznie nie miało wiele wspólnego ze stereotypowym weizenem.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
-
Channel: Niemcy
-
-
Nowe piwo z browaru w środkowych Czechach.
Uwarzone przy współpracy z Badawczym Instytutem Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze oraz Wydziałem Matematyczno-Fizycznym Uniwersytetu Karola:
Piwo dolnej fermentacji mające przypominać IPA. Chmiele: Žatecký poloraný červeňák (Saaz),...-
Channel: Czechy
-
-
Ekstrakt 12°Blg, alkohol 4,2%.
Piwo miało premierę w dniu naszej wizyty 29.09.2018. Uwarzone z dodatkiem czerwonego prosa, jednak nie znam jego ilości w zasypie gdyż sládek zakończył pracę w browarze. Telefonicznie dowiedziałem się od właściciela, że proso raczej niesłodowane....-
Channel: Czechy
2018-11-01, 23:18 -
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Blichmann BeerGun - napełniarka do butelek z akcesoriami
- Akcesoria
Elektryczny pas grzewczy na fermentor (brewbelt)
- Akcesoria
Kapsle pomarańczowe 100 szt.
- Akcesoria
Sterilock - antybakteryjna...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2017-06-05, 08:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment