Piwo z prosa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bulipunk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 94

    #16
    Wczoraj szukałem jakie EBC będzie z prosa i tu masz artykuła:



    jest potencjał Plato i EBC dla różnych temperatur. Jeśli używasz BeerSmitha to możesz pokombinować.
    Buli
    Michał-BULI-Nowak

    I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

    Comment

    • bulipunk
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.11
      • 94

      #17
      A jaki masz plan an zacieranie?
      Michał-BULI-Nowak

      I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk Wyświetlenie odpowiedzi
        A jaki masz plan an zacieranie?
        wsyp 66
        decoct
        if jod=positive repeat

        Comment

        • wsaczuk
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.09
          • 182

          #19
          ja bym najpierw zrobił próbę na 100 g żeby się potem nie zdziwić.

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
            Tu się nie zgodzę. Dolna fermentacja wprowadza do finalnego smaku znacznie mniej składników pochodzących od drożdży niż fermentacja górna.
            Może i masz rację. Tylko że w takim wypadku nie rozumiem, dlaczego przyjęło się warzyć piwa pszeniczne czy żytnie na górnych drożdżach. W tych typach piw raczej chodzi o wydobycie smaku i innych cech z konkretnego słodu, więc chyba nie bez powodu w tradycji utrwaliły się drożdże górnej fermentacji.

            Comment

            • wsaczuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 182

              #21
              w tych piwach banany i goździki robią drożdże (przynajmniej w większość smaku/aromatu).

              Comment

              • Hedin
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.02
                • 370

                #22
                Z żytnim z Konstancina tak nie jest, a jednak jest na górnych. Poza tym z tego co wiem, to drożdże do weizenów nie "robią bananów i goździków" same od siebie. Przy 100% zasypie słodu pilzneńskiego chyba tego nie uzyskasz. Nigdy nie piłem, ale niemieckie Dinkelbier-y i belgijskie Witbier-y też są z reguły na górnych drożdżach z tego, co wiem.

                Comment

                • MatPozMar
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.12
                  • 31

                  #23
                  zrobiłem próbę za radą Wsaczuka, można powiedzieć próba udana, poszła prawie w 100% pozytywnie, chociaż z użyciem "mikrosprzętu" zacierno-filtracyjno-warzelnego Poszedłem też za informacją podaną przez Hedina. Ale bez schrz... się nie obyło, próby jodowej niestety brak (pewnie niezależne powody), ale Blg wydaje się w porządku. 10Blg w 300ml (na zdjęciach tylko 250 wraz z drożdżami, trochę odlałem). Zacieranie praktycznie bez mieszania, zacierało się a ja spałem. Filtracja przeprowadziłem na zwykłym sitku, nie bawiłem się w jakąś super klarowną brzeczkę do gotowania z chmielem. Na klarowności skupiłem się bardziej po gotowaniu, jednak nie jest ona zadowalająca, co sami zobaczycie. Sam zapach podczas zacierania i warzenia niestety nie zachęca, w porównaniu do jęczmienia/ pszenicy. Poddałem brzeczkę oczywiście fermentowaniu i drożdże już po 1h ładnie pracowały.

                  Co do zacierania
                  • zasyp (100g- odrzucone kiełki) przy 53stopniach i potrzymałem około 20minut do 0,8 litra wody, musiałem robić w większej objętości, ograniczony byłem wielkością grzałki, dodałem również 1 kropelkę 80% kwasu mlekowego spożywczego
                  • no i teraz się zaczęło: ~12h 61-65 stopni
                  • 3h 68-73 stopnie
                  • chmielenie kilka szyszek lubelskiego 1h
                  • fermentacja





                  Powiększenie skali w niedalekiej przyszłości ...

                  Co Wy na ten eksperyment??
                  Last edited by MatPozMar; 2011-11-11, 22:34.

                  Comment

                  • bulipunk
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.11
                    • 94

                    #24
                    Wygląda dobrze... choć fakt że mało klarowne

                    Ciekawe jak smakuje
                    Michał-BULI-Nowak

                    I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                      Z żytnim z Konstancina tak nie jest, a jednak jest na górnych. Poza tym z tego co wiem, to drożdże do weizenów nie "robią bananów i goździków" same od siebie. Przy 100% zasypie słodu pilzneńskiego chyba tego nie uzyskasz. Nigdy nie piłem, ale niemieckie Dinkelbier-y i belgijskie Witbier-y też są z reguły na górnych drożdżach z tego, co wiem.
                      Hedin uspokój się!
                      Drożdże do weizenów są drożdżami dedykowanymi. To prawda są one górne, ale to nie znaczy, że jeżeli dasz jakiekolwiek górne, to zrobisz poprawne piwo pszeniczne. Do żytnich używa się tych samych.
                      Do stoutów i bitterów używa się zupełnie innych "górniaków", a do belgów innych. Producent często określa, do jakich stylów szczep jest dedykowany, ale do jakich "ujdzie". Np. masz inny szczep do alta i inny do kolscha, ale często stosuje się je zamiennie (o ile nie startujesz w konkursie piwowarskim, bo wtedy należałoby się zaopatrzyć w szczep dedykowany).

                      Piwo z prosa jest piwem bardzo oryginalnym, dlatego zalecamy Ci użycie szczepu drożdży z neutralnym profilem smakowy, abyś mógł wyczuć różnicę surowca. Istnieje prawdopodobieństwo, że jeżeli użyjesz np drożdży pszenicznych piwo będzie smakowało podobnie do weizena.

                      Nie mniej Twoje piwo, Twoje długie godziny zacierania - Ty decydujesz.
                      Last edited by Seta; 2011-11-12, 11:24.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MatPozMar Wyświetlenie odpowiedzi
                        próby jodowej niestety brak (pewnie niezależne powody), ale Blg wydaje się w porządku.
                        Co to oznacza? Nie robiłeś, czy wyszła pozytywna po 15h zacierania??

                        Comment

                        • bulipunk
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.11
                          • 94

                          #27
                          Pewnie mu się płyn Lugola skończył albo Jodyna a że wczoraj było wielkie święto to nie było gdzie kupić
                          Michał-BULI-Nowak

                          I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                          Comment

                          • Hedin
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.02
                            • 370

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Drożdże do weizenów są drożdżami dedykowanymi. To prawda są one górne, ale to nie znaczy, że jeżeli dasz jakiekolwiek górne, to zrobisz poprawne piwo pszeniczne. Do żytnich używa się tych samych.
                            Pewnie, że są dedykowane. Nie próbowałem tak nigdy, ale w takim wypadku uzyskałbym ze 100% słodu pilzneńskiego banana i goździki na drożdżach do weizena?
                            Co do żytnich, to też chyba nie ma reguły, bo i tu na forum użytkownicy stosują różne drożdże.
                            Jednak poza dedykowanymi drożdżami, uniwersalne górne chyba niekoniecznie wprowadzają więcej dodatkowych smaków do piwa od standardowych drożdży do lagera?
                            Osobiście użyłbym uniwersalnych górnej fermentacji.
                            Szokuje mnie czas trwania zacierania, choć obawiałem się tego. O słodu jęczmiennego coś dodałeś? Ciekawi mnie bardzo, jak smakowo wyjdzie.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Nie próbowałem tak nigdy, ale w takim wypadku uzyskałbym ze 100% słodu pilzneńskiego banana i goździki na drożdżach do weizena?
                              http://www.browar.biz/forum/showpost...44&postcount=7

                              Do goździków nie potrzebujesz słodu pszenicznego.
                              Piwa z dużym udziałem słodu pszenicznego na innych drożdżach nie smakują jak weizeny (przy okazji mam zamiar właśnie uwarzyć "kolscha" z ok 50% pszenicznego).

                              uniwersalne górne chyba niekoniecznie wprowadzają więcej dodatkowych smaków do piwa od standardowych drożdży do lagera
                              Wprowadzą estry. Chyba, że będziesz fermentował przy minimalnych temperaturach górniaków. A do tego najlepsze są germeńce, dlatego Ci je polecałem.
                              Last edited by Seta; 2011-11-12, 13:49.

                              Comment

                              • Hedin
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.02
                                • 370

                                #30
                                Jednak na "banana" poza weizenami nigdy nie trafiłem.
                                Czyli jak zmieszam cukier z wodą i zadam drożdżami wb-06 to będzie goździk i banan? Myślałem, że estry są jednak zależne od konkretnego słodu w połączeniu z konkretnymi drożdżami.
                                Co do pszenicznego na drożdżach uniwersalnych lub nie dedykowanych to coś wiem, bo niedawno takie warzyliśmy. Faktycznie nie miało wiele wspólnego ze stereotypowym weizenem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X